Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Χρειάζεται μεγάλη ψυχική δύναμη»: Ένα παιδί με αυτισμό σε κάθε 58 γεννήσεις
«Χρειάζεται μεγάλη ψυχική δύναμη»: Ένα παιδί με αυτισμό σε κάθε 58 γεννήσεις

«Χρειάζεται μεγάλη ψυχική δύναμη»: Ένα παιδί με αυτισμό σε κάθε 58 γεννήσεις

Αυξημένα παρουσιάζονται τα ποσοστά παιδιών με αυτισμό παγκόσμια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου για Ατομα με Αυτισμό, Τασούλα Γεωργιάδου, η οποία ανέφερε πως στοιχεία από τις παγκόσμιες στατιστικές κάνουν λόγο για εντοπισμό ενός παιδιού με αυτισμό σε κάθε 58 γεννήσεις.

Κληθείσα, με αφορμή Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, η οποία γιορτάζεται στις 2 Απριλίου, να αναφέρει αν τα ποσοστά των παιδιών με αυτισμό στην Κύπρο είναι αυξημένα, η κ. Γεωργιάδου είπε πως στην Κύπρο δεν έχει γίνει ποτέ καταγραφή για να υπάρχει ακριβής αριθμός παιδιών.

Όπως εξήγησε, τα μοναδικά στοιχεία που διαθέτει η Κύπρος είναι από τις παγκόσμιες στατιστικές, οι οποίες σήμερα κάνουν λόγο για ένα παιδί με αυτισμό κάθε 58 γεννήσεις, για να σημειώσει ότι πρόκειται για «ένα τεράστιο αριθμό».

Υπηρεσίες στήριξης σε 600 οικογένειες και λίστες αναμονής

Σύμφωνα με την κ. Γεωργιάδου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος με Αυτισμό, εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή 600 οικογένειες, οι οποίες παίρνουν υπηρεσίες και στήριξη.

Εξέφρασε, ωστόσο, τη βεβαιότητα ότι οι οικογένειες είναι πολύ περισσότερες, αλλά όπως εξήγησε ο Σύνδεσμος αντιμετωπίζει δυσκολίες για να εξυπηρετήσει περισσότερες.

Είπε πως σε κάποιες περιπτώσεις έχουν λίστες αναμονής, γιατί δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πιο πολλές οικογένειες, αφού τα Κέντρα Ημέρας και Θεραπειών είναι υπερπλήρη σε αριθμούς.

Εξήγησε πως ο Σύνδεσμος διαθέτει γύρω στα δέκα οικήματα μόνο, τα οποία είναι ενοικιαζόμενα, για να προσθέσει πως το κονδύλι για ενοίκια είναι πολύ μεγάλο.

Όπως ανέφερε, πρέπει να δημιουργηθούν νέα Κέντρα και χώροι, ωστόσο, συμπλήρωσε πως αυτό είναι αρκετά δύσκολο, αφού ο Σύνδεσμος δεν διαθέτει ιδιόκτητους χώρους.

Χρειάζεται μεγάλη ψυχική δύναμη

Σε ερώτηση ποιες είναι οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς, η  Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου για Ατομα με Αυτισμό είπε πως «χρειάζεται μεγάλη ψυχική δύναμη και πολλή στήριξη, για να μπορέσουν οι γονείς να κρατήσουν ένα υγιές περιβάλλον μέσα στο σπίτι τους και να μη διαλυθεί η οικογένεια».

Ανέφερε πως «είναι σημαντικό όταν ο γονιός παίρνει τη διάγνωση να έχει ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, που θα τον στηρίξει, θα τον ενδυναμώσει και θα τον καθοδηγήσει, ώστε να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση».

«Ο γονιός», τόνισε η κ. Γεωργιάδου, «καλείται να κρατήσει την οικογένεια δεμένη και να στηρίξει το σπίτι του. Η άγνοια, ο πόνος, η λύπη και ο θυμός  μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε όλη την οικογένεια, αλλά και στη σχέση του ζευγαριού».

Επιβάλλεται αποδοχή από την κοινωνία

Η κ. Γεωργιάδου διαμηνύει πως επιβάλλεται η αποδοχή και η συμπερίληψη των παιδιών με αυτισμό στην κοινωνία.

«Όταν αποδεχτούμε αυτά τα παιδιά και τα συμπεριλάβουμε στην κοινωνία μας, τότε θα είμαστε μια υγιής κοινωνία και μια κοινωνία ολοκληρωμένη», είπε.

Συμμετοχή στη διαβούλευση για αλλαγή της νομοθεσίας

Αναφερόμενη στην προσπάθεια που γίνεται για την αλλαγή της νομοθεσίας, που αφορά στα άτομα με αναπηρία, καθώς και στις διαβουλεύσεις κράτους και Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), η κ. Γεωργιάδου είπε πως το κράτος πρέπει να λάβει υπόψη του και όλες τις άλλες Οργανώσεις, που εξυπηρετούν άτομα με αναπηρία.

«Δεν γίνεται να είμαστε απόντες από τη διαβούλευση για τη νομοθεσία, η οποία θα μπορέσει να καθορίσει σημαντικά πράγματα γενικότερα για τα άτομα με αναπηρία. Να κάτσουν στο τραπέζι όλες οι οργανώσεις, πριν καταλήξουν στην αλλαγή της νομοθεσίας», είπε.

Πορείες σε όλες τις πόλεις για ευαισθητοποίηση

Σημειώνεται ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, διοργανώνει απόψε παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης.

Στα πλαίσια αυτής της διοργάνωσης θα φωταγωγηθούν δημόσια κτίρια και ιστορικά μνημεία και θα πραγματοποιηθούν πορείες σε Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο και Λάρνακα.

Οι παγκύπριες πορείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης τελούν υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας και θα ξεκινήσουν στις 19:00.

Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία η έναρξη της πορείας θα γίνει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ο τερματισμός στην πλατεία Ελευθερίας, στη Λεμεσό από Δημαρχείο Λεμεσού και τερματισμός στη πλατεία παλαιού Λιμανιού, στην Πάφο από Λύκειο Κύκκου και τερματισμός στο Δημαρχείο Πάφου, ενώ στη Λάρνακα από Μουσείο Πιερίδη και τερματισμός στη Πλατεία Ζουχουρι.

Σημειώνεται ότι τη συγκεκριμένη ημέρα κεντρικά κτίρια και ιστορικά μνημεία στις πρωτεύουσες διάφορων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, φωταγωγούνται με μπλε χρώμα και γίνονται πολλές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

H Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου με Αυτισμό εξήγησε ότι σε όλο τον κόσμο γίνονται διάφορες δράσεις, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού, ενώ σημείωσε πως φωταγωγούνται μνημεία και κτίρια με μπλε χρώμα, το οποίο επιλέγηκε να αντιπροσωπεύει τον αυτισμό.

Η Κύπρος, είπε, συμμετέχει εδώ και 14 χρόνια σε αυτή την εκδήλωση που γίνεται παγκόσμια.

 

Send this to a friend