Περίπου 250 νοσηλευτές, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι, εκτελούν άλλα καθήκοντα πέραν των νοσηλευτικών καθηκόντων, με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσηλευτήρια να μείνουν χωρίς νοσηλευτές, όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συνέχισε τη συζήτηση νομοσχεδίου που αφορά το θέμα της άρσης του περιορισμού αναφορικά με τη μέγιστη χρονική διάρκεια της απόσπασης και ανανέωσης αυτής, για υπάλληλους της δημόσιας υπηρεσίας και των οργανισμών δημοσίου δικαίου, ώστε αυτές να ρυθμίζονται βάσει των διατάξεων του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου αναφορικά με τις αποσπάσεις.
Συγκεκριμένα, μιλώντας κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, εκπρόσωπος της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) Χρίστος Χριστοδούλου ζήτησε όπως διενεργείται έλεγχος στις αποσπάσεις που γίνονται και πρόσθεσε ότι «οι νοσηλευτές είναι η μεγαλύτερη μάζα εργαζομένων (3.500 νοσηλευτές) που έγινε απόσπαση από τη δημόσια υπηρεσία στον ΟΚΥπΥ».
Ανέφερε ότι «χωρίς έλεγχο θα έχουμε σοβαρά προβλήματα στο τέλος» γιατί οι νοσηλευτές που αποσπάστηκαν «αντί να είναι μέσα στους θαλάμους και να εργάζονται για τον κλινικό χώρο, πάνε στον ΟΚΥπΥ, ο οποίος μετά τους αποσπά κάπου αλλού και τα νοσοκομεία στο τέλος έμειναν χωρίς νοσηλευτές».
Αυτοί οι νοσηλευτές «κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από νοσηλευτικά καθήκοντα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είναι ανεξέλεγκτη η απόσπαση νοσηλευτών σε άλλες υπηρεσίες, χωρίς αντικατάσταση».
Μιλώντας κατά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του θέματος που έθεσε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΝΟ και στην ανάγκη το θέμα να εξεταστεί σε συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής.
Ανέφερε ότι λόγω της ιδιομορφίας και της ιδιαιτερότητας των καθηκόντων του κόσμου που εργάζεται στον τομέα της υγείας αν έχουμε παθογένεια στην δική σας υπηρεσία πρέπει να συζητήσουμε το θέμα που εγείρει ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΝΟ στην αρμόδια επιτροπή Υγείας.
«Δεν μπορώ να έχω έλλειψη νοσηλευτών με όλα τα συνεπακόλουθα και να έχω 250 νοσηλευτές να κάνουν γραφειακά καθήκοντα», είπε η κ. Ερωτοκρίτου.
Εξάλλου, σε σχέση με το νομοσχέδιο για την άρση του περιορισμού αναφορικά με τη μέγιστη χρονική διάρκεια της απόσπασης, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε κατά τη συνεδρία ότι το νομοσχέδιο «εισαγάγει με διαφορετικό τρόπο μια άλλη έννοια που θα μπορούσαμε να την εισάξουμε ούτως ή άλλως», δηλαδή την απόσπαση σε όλο το εργασιακό βίο, προσθέτοντας ότι θέση του ΔΗΣΥ είναι πως πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρεται ένας υπάλληλος από μια υπηρεσία σε άλλη, μόνιμα.
«Επειδή για μας το κράτος είναι ένας ενιαίος εργοδότης πιθανό αυτό χρειάζεται να εισαχθεί», πρόσθεσε.
Ο κ. Κουλλά είπε ότι «αυτό που πρέπει να δούμε είναι τα σωστά οργανογράμματα του κάθε Υπουργείου και κάθε τμήματος», προσθέτοντας ότι πιθανό χρειάζονται συστηματική αναθεώρηση ιδίως σε μια εποχή που προσπαθούμε να επενδύσουμε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια στο ηλεκτρονικό κράτος, στην γρηγορότερη αυτοποιημένη διαδικασία και στην καλύτερη οργάνωση».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, αφού σημείωσε πως το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί στο επόμενο στάδιο εξέτασης των νομοσχεδίων, είπε ότι «μέσα από τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί από το Υπουργείο και αφορούν τις αποσπάσεις ενισχύονται οι ανησυχίες μας και οι ενστάσεις μας για το γεγονός ότι πάμε μέσα από μια νομοθεσία (νόμος περί αποσπάσεων) να ρυθμίσουμε ζητήματα που δεν θα έπρεπε όπως τις μόνιμες ανάγκες του κράτους».
«Δυστυχώς στην δική μας την αντίληψη παραμένει ως δεδομένο ότι αυτές οι νομοθεσίες έχουν χρησιμοποιηθεί, πέραν από το να καλυφθούν μόνιμες ανάγκες του κράτους – που δεν θα έπρεπε -, ως όχημα εξυπηρέτησης και βολέματος ημετέρων», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί πως «θα έπρεπε να γίνει μια πιο ουσιαστική πράξη από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας» και «να δούμε τι κάναμε μέχρι τώρα, τι πετύχαμε μέσα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις, να αξιολογήσουμε τα δεδομένα και να έρθει η εκτελεστική εξουσία μέσα από ένα διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες πολλά έχουν να προσφέρουν σε αυτή την διαδικασία και να συζητήσουμε σοβαρά και υπεύθυνα λύσεις που θα αντιμετωπίζουν στη ρίζα τους τα ζητήματα που έχουμε ενώπιον μας».
Εκπρόσωπος της ΟΗΟ – ΣΕΚ ανέφερε ότι η ΣΕΚ συμφωνεί με το νομοσχέδιο και «επικροτεί τη νέα προσπάθεια που γίνεται» και πρόσθεσε ότι κάποια προβλήματα που υπάρχουν «σιγά – σιγά διορθώνονται». Με το νομοσχέδιο συμφώνησε τόσο ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΥ όσο και ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), ο οποίος παράλληλα κάλεσε παράλληλα τους Βουλευτές να φέρουν τροπολογίες ούτως ώστε να γίνουν οι ευρύτερες αλλαγές στο νομοσχέδιο για να γίνει «δίκαιο και για τους υπαλλήλους» και να δημιουργήσουν «ένα ονομαστικό κατάλογο με άτομα που θέλουν να αποσπαστούν».
Ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ ανέφερε πως η συντεχνία διαφωνεί με το νομοσχέδιο και «σήμερα επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας, όπως είπε, «ότι δεν έχει να κάνει τίποτε (το νομοσχέδιο) με τη διόρθωση και την πλήρωση δικαιολογημένων αναγκών σε οργανισμούς και στην δημόσια υπηρεσία».
«Η κατάσταση σήμερα δημιουργεί στρεβλώσεις στην οργανική δομή», ανέφερε και έφερε για παράδειγμα το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας όπου «υπάρχει έλλειψη μηχανικών, ενόψει και του κτισίματος του νέου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ)», όπως είπε, την στιγμή που υπάρχει «μόνιμος μηχανικός σε απόσπαση στο Προεδρικό».
Ανέφερε ότι η συγκεκριμένη θέση θα πληρωθεί με νέα πρόσληψη και «αυτό αποδεικνύει ότι δεν λύνεται το θέμα» και πρόσθεσε πως «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να διορθωθούν οι οργανικές δομές, να προσλάβουμε το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και να τερματιστεί αυτό το πράγμα».
Ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ είπε ακόμη ότι δύο νομοσχέδια που είναι ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών τα οποία αφορούν «18μηνη προσωρινή απόσπαση υπαλλήλων από τους Δήμους προς τους ΕΟΑ για να βοηθήσουν στην αδειοδότηση και για εθελοντική μεταφορά μόνιμων υπαλλήλων που πλέον το επιθυμούν» να πάνε μόνιμα στους ΕΟΑ, ενώ διερωτήθηκε «τί θα γίνει αν από τους ΕΟΑ μετακινούνται με την μέθοδο της απόσπασης μόνιμα αλλού».
ΚΥΠΕ