Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε στη Λάρνακα με τιμώμενο τον μεγάλο λαϊκό ποιητή Ανδρονικό Κατσιαντώνη (φώτο)
Με μια αλλιώτικη πρόταση επέλεξαν να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2024, η Πολιτιστική Κίνηση Λάρνακας ΦΙΛΟΠΟλ και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Όμιλο Λαϊκών Ποιητών και φίλων της Ποίησης, ετοίμασαν και παρουσίασαν μια Κυπριακή ποιητική βραδιά – Αφιέρωμα στην Κυπριακή λαϊκή ποίηση, με τιμώμενο τον λαϊκό ποιητή Ανδρόνικο Κατσιαντώνη.
Ο πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας Δρ. Κώστας Κατσώνης αναφέρθηκε στο έργο του Ανδρόνικου Κατσιαντώνη, ο οποίος ασχολείται από μικρός με την κυπριακή λαϊκή ποίηση έχοντας στον οικογενειακό κύκλο ποιητές όπως τον Κυριάκο Καρνέρα, Κόκο Μηνά, Κυριάκο Στάση, τους γονείς του Ανδρέα και Παυλίνα και τη γιαγιά Κυριακού Κατσιαντώνη.
Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον λαϊκό ποιητή, ο οποίος αναφέρθηκε σε ενδιαφέροντα στοιχεία και γεγονότα-σταθμούς στην ποιητική του διαδρομή, καθώς και στη σχέση που ανέπτυξε με γνωστούς και σημαντικούς διαλεκτικούς ποιητές.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν προς τιμήν του Ανδρόνικου Κατσιαντώνη, μια πλειάδα λαϊκών ποιητών και ποιητριών. Ποιήματα για τον πόλεμο και την ειρήνη, για τα κατεχόμενα και την τουρκική εισβολή, για την ξενιτιά, για τη Ρωμιοσύνη, αλλά και ερωτικά ποιήματα απήγγειλαν οι διαλεκτικοί ποιητές και ποιήτριες, Ανδρόνικος Κατσιαντώνης, Χαμπής Αχνιώτης, Βασίλης Βασιλακκάς, Σωτήρης Γιασουμή Σιημητρά, Θεογνωσία Κούβαρου Μιχαηλά, Ελευθερία Κούβαρου Τρισόκκα, Κυριάκος Κατσιαντώνη, Μάρκος Κατσιατής, Αντώνης Σωτήρη Νικολάου, Πέτρος Μιχαήλ Ράφτης, Γιώργος Φλουρής, Ευθύμιος Ευθυμίου, Κωνσταντίνος Χρήστου Γρίλλια, Ηλίας Ηλία Χατζημιχαήλ, Σάββας Δημητρίου, Κοσμάς Γ. Οικονόμου, Κώστας Ξενή. Στα ερωτικά συνόδεψαν τους ποιητές οι οργανοπαίχτες, Μάριος και Ελένη Ορθοδόξου.
Η πρόεδρος της Πολιτιστικής Κίνησης Λάρνακας ΦΙΛΟΠΟΛ, κ. Αγγέλα Καϊμακλιώτη, χαιρετίζοντας την εκδήλωση ανέφερε πως η λαϊκή ποίηση ως ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της κυπριακής λαϊκής παράδοσης, παρέχει στους Κύπριους ένα αίσθημα κοινής ταυτότητας και συνέχειας.
Είναι, όπως υπογράμμισε, ο παραπόταμος που μας συνδέει με το μεγάλο ποτάμι της γλώσσας και του πολιτισμού μας, μας θυμίζει τα πάθη, τις συμφορές αλλά και τα έθιμα, τα ήθη, τις χαρές που έχουμε ζήσει διαμέσου των αιώνων. Εκδηλώσεις όπως η αποψινή, τόνισε η κ. Καϊμακλιώτη, εκφράζουν με αυθεντικό και πηγαίο τρόπο, μέσα από τον πλούτο της κυπριακής διαλέκτου, τον κόσμο του χθες και τον προβάλλουν δημιουργικά μέσα στο σήμερα. Διατηρώντας την ντοπιολαλιά μας, ζωντανή και λαλέουσα, δυναμώνουμε την παρουσία μας στους δρόμους του σύγχρονου πολιτισμού.
Στον χαιρετισμό του ο γραμματέας του Παγκύπριου Ομίλου Λαϊκών Ποιητών και φίλων της Ποίησης, κ. Κοσμάς Οικονόμου αναφέρθηκε στην απουσία του προέδρου του Ομίλου Αντώνη Ν. Κατσαντώνη, ο οποίος εγκατέλειψε τα εγκόσμια, μετά από ολιγόμηνη ασθένεια, στις 28 Φεβρουαρίου 2024. Είναι, όπως είπε, η πρώτη εκδήλωση στην οποία αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από τα μέλη του Ομίλου, συμμετέχουν και ο Αντώνης Ν. Κατσαντώνης λείπει, ενώ πάντοτε έδινε το παρόν του κάνοντας αισθητή την παρουσία του, τόσο με την απαγγελία του όσο και με τον ενδιαφέρον και τις θέσεις του για τη λαϊκή ποίηση.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος Λάρνακας κ. Ιάσωνας Ιασωνίδης, ο οποίος τόνισε την αξία της κυπριακής λαϊκής ποίησης ως σημαντικό μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης, απαγγέλοντας στη συνέχεια και ο ίδιος ερωτικά δίστιχα, τα οποία έμαθε όπως ανέφερε, από τον παππού και τη γιαγιά του.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Δρ Κώστας Κατσώνης, ο οποίος επίσης μνημόνευσε τον εκλιπόντα πρόεδρο του Ομίλου Αντώνη Ν. Κατσαντώνη, και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του.