Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΥΠΑΝ: Ο πόθος για επανένωση στρέφει το βλέμμα στις αξίες επανάστασης 1821
ΥΠΑΝ: Ο πόθος για επανένωση στρέφει το βλέμμα στις αξίες επανάστασης 1821

ΥΠΑΝ: Ο πόθος για επανένωση στρέφει το βλέμμα στις αξίες επανάστασης 1821

Ο ασίγαστος πόθος για την επανένωσή της πατρίδας μας, η οποία συνεχίζει να στενάζει για 50 χρόνια κάτω από την τουρκική κατοχή, στρέφει το βλέμμα μας στην υπεράσπιση των αρχών και των αξιών που μας άφησαν ως παρακαταθήκη οι επαναστατημένοι Έλληνες, αναφέρει η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας  Αθηνά Μιχαηλίδου, σε μήνυμα της σε μαθήτριες, μαθητές, φοιτήτριες, φοιτητές και εκπαιδευτικούς για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Αρχές και αξίες, όπως αναφέρει, «οι οποίες αποτελούν τη μεγαλειώδη προσφορά του Ελληνισμού στην ανθρωπότητα και στερεώνουν την πεποίθησή μας ότι ο αγώνας μας για επικράτηση της δικαιοσύνης στον τόπο μας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από σύμπνοια, ομοψυχία και ενότητα».

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει ότι «με αισθήματα υπερηφάνειας τιμούμε και φέτος την επέτειο της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου του 1821» και προσθέτει ότι «ως η κορυφαία στιγμή της ιστορικής συνείδησης των Ελλήνων και των Ελληνίδων, η ελληνική επανάσταση συμπύκνωσε την κοινή τους βούληση για την αποτίναξη της τουρκικής τυραννίας, συνενώνοντας τους γύρω από την υψηλή ιδέα της απόκτησης της ελευθερίας τους».

 

 

«Δίνοντας τη μάχη απέναντι σε μια σαφώς υπέρτερη δύναμη, ο ελληνικός λαός επέδειξε αμετάθετη αφοσίωση στον όρκο της Φιλικής Εταιρείας, απαράμιλλη αγωνιστικότητα, ηρωισμό, θάρρος και αυταπάρνηση, πετυχαίνοντας να προκαλέσει ένα διεθνές κύμα φιλελληνισμού και να αναδειχθεί σε σύμβολο και πηγή έμπνευσης άλλων υπόδουλων λαών», υπογραμμίζει στο μήνυμα της.

Αναφέρει, επίσης, ότι «θεμελιωμένη στις πανανθρώπινες αρχές της δικαιοσύνης, του φιλελευθερισμού και της ισότητας των λαών, καθώς και στις υπόλοιπες αξίες που πρέσβευε το κίνημα του Διαφωτισμού που επηρέασε την εποχή, η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί ορόσημο, όχι μόνο για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία».

Οι υπόδουλοι, σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, «διανοίγοντας τον δρόμο για τον σχηματισμό ενός δημοκρατικού, ελεύθερου κράτους δικαίου, κατέστησαν, έκτοτε, την Ελλάδα μια ευνομούμενη Πολιτεία, έναν αξιόπιστο εταίρο της ενωμένης Ευρώπης και ένα συνθεμελιωτή της παγκόσμιας ειρήνης».

«Σε αυτή τη διαδρομή που χάραξε η Ελλάδα, φωτίζοντας στους αιώνες την οικουμένη, ο κυπριακός ελληνισμός, που επίσης στέναζε κάτω από τον τουρκικό ζυγό, βρέθηκε για άλλη μια φορά στο πλευρό της, επιβεβαιώνοντας τον πόθο του για ελευθερία», προσθέτει.

Απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς, στο μήνυμα της για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει ότι «σε αυτή την υψηλή, κοινή προσπάθεια, επενδύουμε στην παιδεία μας», η οποία, «ως εχέγγυο για την ιστορική μας συνέχεια και την κοινωνική πρόοδο, με καθοδηγητές όλους εσάς, θα καλλιεργεί και θα διαπλάθει τους αυριανούς πολίτες, που θα χαρακτηρίζονται από αίσθημα ευθύνης και πίστη στην ειρήνη, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό» και «θα καλλιεργεί πολίτες που θα αγωνιστούν για την επανένωση της πατρίδας μας».

Επιπλέον, απευθυνόμενη σε μαθήτριες, μαθητές, φοιτήτριες, φοιτητές, η Υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι αποτελούν «το μέλλον και την ελπίδα του τόπου μας».

«Έχοντας ως πρότυπα το όραμα των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 αλλά και όλων όσοι διαχρονικά υπερασπίστηκαν την ελευθερία και δημοκρατία, είμαστε βέβαιοι ότι θα οδηγήσετε την Κύπρο μας σε περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξη, εδραιώνοντας τη θέση της ως σημαντικού πυλώνα της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend