Η Πολιτεία τίμησε τη μνήμη του Θεόφιλου Γεωργιάδη
Τη μνήμη του Θεόφιλου Γεωργιάδη, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 20 Μαρτίου 1994, από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έξω από το σπίτι του στην Αγλαντζιά, τίμησε σήμερα η Πολιτεία στο πλαίσιο του τριακοστού ετήσιου μνημόσυνου του στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στην Αγλαντζιά.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, ο οποίος εκφώνησε και τον επιμνημόσυνο λόγο.
Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για έναν μαχητή της δημοκρατίας, έναν ακούραστο υποστηρικτή της αντίστασης ενάντια στην υποδούλωση, ενάντια στην ανοχή και την αδιαφορία, έναν εμπράκτως διεθνιστή και σφοδρό κατήγορο της υποχωρητικότητας, της μοιρολατρικής αποδοχής της ήττας και της απάθειας στον αγώνα απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου αλλά και έναν άνθρωπο που αποτελεί σύμβολο ψυχικού σθένους.
Τόνισε ακόμη πως με τη θυσία του ο Θεόφιλος παρέδωσε μια ανεξάντλητη παρακαταθήκη αξιών, αφήνοντας πίσω του μια ανεκτίμητη κληρονομιά ανθρωπισμού και αγώνα για δικαιοσύνη και μια κιβωτό αγνού πατριωτισμού και μαχητικότητας.
Ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και στον αγώνα του Θεόφιλου Γεωργιάδη, τα διάφορα στάδια της διεθνούς πολιτικής του δράσης υπέρ του αγώνα του κυπριακού αλλά και του κουρδικού λαού για ελευθερία μέχρι και τη στυγερή δολοφονία του στις 20 Μαρτίου 1994.
Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, διακηρύττοντας συχνά ότι «η ελευθερία της Κύπρου περνά μέσα από τα βουνά του Κουρδιστάν», συντάχθηκε με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα και έγινε βασικό στέλεχος του δημοσιογραφικού του οργάνου στην Αθήνα, του περιοδικού «Φωνή του Κουρδιστάν», ενώ αποτέλεσε ταυτόχρονα ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν, σημείωσε.
«Η διεθνής δράση του, η οποία είχε ως στόχο την αποκάλυψη του βαθέως τουρκικού κράτους, σύντομα τον κατέστησαν στόχο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών», είπε, υπενθυμίζοντας πως αποκορύφωμα της προσπάθειάς του αποτέλεσε η διοργάνωση διεθνούς Συνεδρίου στις Βρυξέλες, στις 12 και 13 Μαρτίου του 1994, του πρώτου στον κόσμο διεθνούς συνεδρίου για το Κουρδικό, με επίκεντρο τα εγκλήματα της Τουρκίας εναντίον του κουρδικού λαού.
«Η επιτυχία του Συνεδρίου και η διεθνής διάσταση που έλαβε εξόργισε την Άγκυρα», σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας, υπενθυμίζοντας πως μια εβδομάδα αργότερα, την Κυριακή 20 Μαρτίου 1994, έξω από το σπίτι του, στην άλλοτε οδό Θουκυδίδη στην Αγλαντζιά, ο Θεόφιλος έπεσε νεκρός από τα πυρά του πληρωμένου από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δολοφόνου του αφήνοντας χήρα την αγαπημένη του σύζυγο Ελένη και ορφανά τα τρία τους παιδιά. Τον Χαράλαμπο, 13 χρονών τότε, τον Χρίστο 8 χρονών και το ενός έτους βρέφος, τον Θοδωρή.
Ο Υπουργός Άμυνας υπογράμμισε πως 30 χρόνια μετά τη δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη, «αντιλαμβανόμενοι πλήρως το μέγεθος της συνεισφοράς του, καλούμαστε με τη σειρά μας να επιστήσουμε την προσοχή και στη δική μας ευθύνη και υποχρέωση έναντι της πατρίδας», υποδεικνύοντας πως εδώ επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.
Ο διορισμός της νέας απεσταλμένης του ΟΗΕ στην Κύπρο δημιουργεί τις προϋποθέσεις και αναπτερώνει την ελπίδα για επανεκκίνηση των συνομιλιών, με στόχο την κατάληξη σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος που θα επιτευχθεί στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και μια λύση που θα επιτρέψει στην πατρίδα μας, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και ξένες εγγυήσεις, να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον, και στους νόμιμους κατοίκους της να συμβιώνουν σε συνθήκες ασφάλειας, ισονομίας και ισοπολιτείας, είπε ο κ. Πάλμας.
Πηγή: ΚΥΠΕ