Οδηγίες προς κόμματα, κινήματα και ανεξάρτητους υποψηφίους ενόψει των επικείμενων εκλογών ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέστειλε Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου, με τις οποίες φέρει εις γνώση τους τις διατάξεις της Νομοθεσίας σχετικά με τη χρήση προσωπικών δεδομένων.
Σε ανακοίνωση του Γραφείου της προστίθεται ότι οι οδηγίες αυτές είναι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα του Γραφείου της.
Σε αυτές περιλαμβάνεται η αποστολή μηνυμάτων και διενέργεια κλήσεων πολιτικού περιεχομένου/ προώθησης υποψηφιοτήτων και επισημαίνονται γενικές Αρχές της νομοθεσίας που διέπουν την πολιτική επικοινωνία (αποστολή μηνυμάτων και διενέργεια κλήσεων πολιτικού περιεχομένου / προώθησης υποψηφιοτήτων), τα οποία, αναφέρει, θεωρούνται «προωθητικά».
Συνεχίζοντας σημειώνει ότι η διεύθυνση οικίας, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο αριθμός τηλεφώνου αποτελούν προσωπικά δεδομένα και ότι η χρήση τους για σκοπούς πολιτικής επικοινωνίας αποτελεί μορφή επεξεργασίας.
Προσθέτει ότι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διεξάγουν την πολιτική επικοινωνία στο πλαίσιο της προώθησης των πολιτικών τους προγραμμάτων και ιδεών είναι υπεύθυνοι επεξεργασίας σύμφωνα με την ερμηνεία που δίδεται στον όρο αυτό και θα πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας.
Διευκρινίζει επίσης ότι στις περιπτώσεις που μέρος της επεξεργασίας ανατίθεται σε εκτελούντα την επεξεργασία (εξωτερικό φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δεν είναι υπάλληλος / εργοδοτούμενος του υπεύθυνου επεξεργασίας), σύμφωνα με τον Κανονισμό (Άρθρα 4(8) και 28), θα πρέπει να υπάρχει σύμβαση και ο εκτελών να συμμορφώνεται με όλες τις προβλεπόμενες από τον Κανονισμό υποχρεώσεις του.
Παραθέτει επίσης οδηγίες για την πολιτική επικοινωνία με ηλεκτρονικά μέσα (αποστολή μηνυμάτων και διενέργεια αυτόκλητων κλήσεων) σημειώνοντας ότι για την αποστολή μηνυμάτων μέσω email, φαξ, sms, mms και τη διενέργεια κλήσεων με συσκευή αυτόματων κλήσεων / με ηχογραφημένο μήνυμα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, απαιτείται να έχει ληφθεί η συγκατάθεση των υποκειμένων των δεδομένων (παραληπτών/κληθέντων).
Προσθέτει ότι τα κόμματα μπορούν να αποστείλουν μηνύματα στα εγγεγραμμένα μέλη τους υπό τις πιο πάνω προϋποθέσεις, αλλά οι υποψήφιοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν καταλόγους με διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τηλεφώνων, αριθμούς φαξ κ.λ.π. τους οποίους έχουν συλλέξει στα πλαίσια άσκησης δημόσιας εξουσίας, ή άσκησης καθηκόντων σε προηγούμενες θητείες τους, ή από πελάτες τους σε άλλες ασχολίες ή επαγγέλματα τους, καθώς τα άτομα που περιλαμβάνονται σε τέτοιους καταλόγους.
Διευκρινίζει επίσης ότι οι αποστολείς θα πρέπει σε όλα τα μηνύματα πολιτικού περιεχομένου / προώθησης υποψηφιοτήτων που αποστέλλουν να παρέχουν στους παραλήπτες των μηνυμάτων διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (στην περίπτωση μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) ή αριθμό χωρίς χρέωση (στην περίπτωση μηνυμάτων sms,mms), ώστε να δίνουν την δυνατότητα διαγραφής (opt-out) χωρίς χρέωση, όπως προβλέπει ο Νόμος.
Προσθέτει πως σε κάθε μήνυμα που αποστέλλεται θα πρέπει να αναγράφονται οδηγίες που να εξηγούν στον παραλήπτη πως μπορεί να ζητήσει τον τερματισμό της λήψης των μηνυμάτων. Για παράδειγμα, στο τέλος του μηνύματος να αναγράφεται “Για διαγραφή καλέστε 8ΧΧΧΧΧΧΧ” ή “SMS STOP στείλτε ΧΧΧΧΧ στο 8ΧΧΧ”.
Σημειώνει ότι τα αιτήματα για διαγραφή θα πρέπει να ισχύουν για όλες τις μελλοντικές πολιτικές εκστρατείες και όχι μόνο για τη συγκεκριμένη.
Διευκρινίζει, επίσης, ότι η παροχή της δυνατότητας διαγραφής από τον κατάλογο των αριθμών / διευθύνσεων, στους οποίους αποστέλλονται μηνύματα (opt-out), δεν νομιμοποιεί από μόνη της την αποστολή των μηνυμάτων, αλλά θα πρέπει να έχει πρώτα ληφθεί η συγκατάθεση των παραληπτών ή αυτοί να είναι εγγεγραμμένα μέλη.
Αναφορικά με την πολιτική επικοινωνία μέσω ταχυδρομείου και κλήσεων δια ζώσης / με ανθρώπινη παρέμβαση, αναφέρει ότι τα κόμματα θα μπορούν να επικαλεστούν το έννομο συμφέρον τους όταν το υποκείμενο των δεδομένων είναι μέλος του κόμματος. Προσθέτει ότι το υποκείμενο των δεδομένων δικαιούται να αντιταχθεί ανά πάσα στιγμή στην επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν.
Παραθέτει επίσης διευκρινήσεις και για όλες τις περιπτώσεις πολιτικής επικοινωνίας αναφέροντας ότι η συγκατάθεση θα πρέπει να αποτελεί συγκεκριμένη και ρητή ένδειξη βουλήσεως, με δήλωση ή με σαφή θετική ενέργεια, να λαμβάνεται αφού το υποκείμενο των δεδομένων έχει ενημερωθεί, – να είναι ελεύθερη, – να μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή, να μπορεί να αποδειχθεί από τον υπεύθυνο επεξεργασίας ότι έχει ληφθεί.
Σημειώνει επίσης ότι η συγκατάθεση θα πρέπει να λαμβάνεται από τον ίδιο τον κάτοχο του αριθμού ή της διεύθυνσης και όχι από τρίτους και ότι σε όλες τις περιπτώσεις πολιτικής επικοινωνίας προς μέλη κόμματος, ο Υπεύθυνος Επεξεργασίας έχει ευθύνη να μπορεί να αποδείξει ότι ο συγκεκριμένος παραλήπτης του μηνύματος / καλούμενος είχε όντως εγγραφεί ως μέλος του κόμματος.
Τέλος αναφέρει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αριθμοί ή διευθύνσεις από πηγές προσβάσιμες στο κοινό (όπως, για παράδειγμα, τον τηλεφωνικό κατάλογο, το διαδίκτυο ή κατάλογοι μελών επαγγελματικών ενώσεων, σωματείων, συλλόγων, επαγγελματικών κλάδων κ.τ.λ.) για αποστολή μηνυμάτων και διενέργεια κλήσεων πολιτικού περιεχομένου / προώθησης υποψηφιοτήτων αλλά ούτε για σκοπούς λήψης συγκατάθεσης αφού τέτοια ενέργεια θα συνιστούσε πολιτική επικοινωνία χωρίς συγκατάθεση.
ΚΥΠΕ