Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση τροποποιητικών νομοσχεδίων για μεταρρύθμιση ΤΑ
Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση τροποποιητικών νομοσχεδίων για μεταρρύθμιση ΤΑ

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση τροποποιητικών νομοσχεδίων για μεταρρύθμιση ΤΑ

Τη συζήτηση των τροποποιητικών νομοσχεδίων για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της ΤΑ ξεκίνησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών με τους βουλευτές να εκφράζουν δυσφορία για το γεγονός ότι μόλις τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης η Κυβέρνηση καταθέτει τροποποιητικά νομοσχέδια που άπτονται, κατά ορισμένους, και της φιλοσοφίας σε μερικές περιπτώσεις της μεταρρύθμισης.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού είπε ότι καθώς συμπληρώνονται σε μερικές μέρες δύο χρόνια από τη ψήφιση της νομοθεσίας για μεταρρύθμιση της ΤΑ τόσο η προηγούμενη όσο και η νυν Κυβέρνηση είχαν την ευκαιρία σε αυτό το διάστημα να προωθήσουν τις όποιες αναγκαίες αλλαγές.

«Δυστυχώς με απόλυτη έλλειψη σεβασμού προς τη Βουλή και τα κόμματα αλλά κυρίως προς τους πολίτες, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές έχουν κατατεθεί τροποποιητικά νομοσχέδια τα οποία περιλαμβάνουν και ζητήματα που άπτονται της φιλοσοφίας των νόμων που ψήφισε η Βουλή» είπε, εκφράζοντας απαρέσκεια γι’ αυτή την εξέλιξη, προειδοποιώντας μάλιστα ότι μπορεί να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» και για άλλες αλλαγές.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι τόσο η Επιτροπή Εσωτερικών όσο και τα κόμματα το καθένα ξεχωριστά συμπεριφέρθηκαν όλη αυτήν την περίοδο με υπευθυνότητα προσθέτοντας πως τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ αυτό θα γίνει και τώρα. «Θα ξεκινήσει από βδομάδας η κατ’ άρθρο συζήτηση» είπε, προειδοποίησε ωστόσο πως ζητήματα τα οποία ενδέχεται να «ανοίξουν πληγές» και να «προκαλέσουν ζημιά» στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης δεν πρέπει καμία περίπτωση να προωθηθούν.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι πρόθεση της Επιτροπής Εσωτερικών είναι όπως εντός Μαρτίου ολοκληρωθεί η προσπάθεια με δεδομένο ότι στις 2 Απριλίου κλείνει ο εκλογικός κατάλογος και στις 24 Απριλίου τίθενται επίσημα οι υποψηφιότητες.

Σε ερώτηση αν αλλάζει  φυσιογνωμία της μεταρρύθμισης με τις προτεινόμενες αλλαγές, ο κ. Δαμιανού είπε ότι σε μερικά ζητήματα υπάρχουν θέματα που άπτονται της φιλοσοφίας της μεταρρύθμισης όπως για παράδειγμα η κατάργηση της πρόνοιας για αυξημένη συμμετοχή της Αγίας Νάπας στο Δημοτικό Συμβούλιο του νέου Δήμου αλλά και το θέμα που αφορά την κατάργηση της πρόνοιας για υποβολή παραίτησης από Δημάρχους που διεκδικούν εκλογή στη θέση του Περιφερειάρχη.

Σε ερώτηση αν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο και η ίδια η διαδικασία των εκλογών σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι αλλαγές ο κ. Δαμιανού απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι είναι πολύ λίγα τα ζητήματα που χρήζουν ρύθμισης για να γίνουν οι εκλογές, σημείωσε ωστόσο ότι η ποιότητα των εκλογών μπορεί να μπει σε κίνδυνο αν δεν γίνει τελικά μια ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών για το πως να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με δεδομένο ότι θα πρόκειται για διπλές εκλογές.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση ο κ. Δαμιανού είπε ότι έχουν ήδη κατατεθεί τρία νομοσχέδια σε σχέση με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης και εκκρεμεί η κατάθεση ακόμη δύο νομοσχεδίων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι παρατηρείται από την πλευρά της Κυβέρνησης μια συνέπεια στο να καταθέτει καθυστερημένα τα νομοσχέδια και δεύτερον και πιο σημαντικό να μην κατατίθενται ξεκάθαρες αιτιολογικές  απόψεις έτσι ώστε να μπορεί η Βουλή ως νομοθετικό Σώμα να τοποθετηθεί.

«Η Βουλή δεν είναι μπαλάκι της εκτελεστικής εξουσίας όπως βεβαίως ούτε και η νομοθετική εξουσία είναι μπαλάκι της εκτελεστικής» είπε, αναφέροντας πως παρόλα αυτά η Επιτροπή άρχισε σήμερα τη συζήτηση επί των νομοσχεδίων.

Ο κ. Σύκας είπε πως σε ό,τι αφορά τα τεχνικά θέματα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο σοβαρό ζήτημα, υπέδειξε ωστόσο πως στα ουσιώδη θέματα που άπτονται και του εκλογικού νόμου αυτό είναι κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνο τον ΔΗΣΥ.

«Παρόλα αυτά η συνέπεια της Επιτροπής Εσωτερικών και η διαχρονική στήριξη της όλης προσπάθειας μέσα σε κλίμα συναίνεσης και κατανόησης μας επιτρέπει για ακόμη μια φορά να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα έχοντας ως στόχο και ως παρακαταθήκη ότι αυτή η μεταρρύθμιση ήρθε για να μείνει, με αυτή τη φιλοσοφία και με θετική σκέψη θα τοποθετηθούμε και στην κατ’ άρθρο συζήτηση αναφορικά με τη θέση του ΔΗΣΥ στις αλλαγές που εισηγείται η Κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

Η Ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι το Volt δεν πρόκειται να δεχτεί να ψηφίσει επιλεκτικά για κάποιους Δήμους θέματα τα οποία δεν θα αφορούν και τους υπόλοιπους Δήμους καθώς δεν θα πρέπει να γίνονται εξαιρέσεις, υποδεικνύοντας ότι η νομοθεσία θα πρέπει να είναι η ίδια και για όλους του Δήμους και για όλες τις περιφέρειες.

Εξέφρασε παράλληλα μεγάλη ανησυχία για το θέμα του προσωπικού και πως θα γίνει η διαχείριση του προσωπικού έτσι ώστε και οι πολίτες να έχουν καλύτερες, και πιο αποτελεσματικές και πιο φτηνές υπηρεσίες αλλά και να μην υπάρξει είτε παραβίαση δικαιωμάτων είτε προσθήκη επιπρόσθετων θέσεων μετά τη λήξη της απόσπασης.

Ανέφερε ακόμη ότι όταν η Βουλή ψήφιζε τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ, στόχος κάποιων, τουλάχιστον, ήταν μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ και κοινοτήτων και Δήμων έτσι ώστε ακριβώς να προωθηθεί το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα των πολιτών, προσθέτοντας ωστόσο πως τρία χρόνια μετά αυτό που παρατηρείται είναι ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα στα θέματα συνεργασίας και άτομα τα οποία βρίσκονται στην ΤΑ και προωθούν το προσωπικό τους συμφέρον.

«Εμείς ως Volt δεν θα ψηφίσουμε τίποτε το οποίο υπηρετεί αυτό τον σκοπό» σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend