Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πατάτες στην ελληνική αγορά «βαφτίζονται» κυπριακές
Πατάτες στην ελληνική αγορά «βαφτίζονται» κυπριακές

Πατάτες στην ελληνική αγορά «βαφτίζονται» κυπριακές

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου είχε σήμερα διμερή συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Αλιείας και Γεωργίας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της οποίας ζήτησε τη συνδρομή των ελληνικών αρχών για αντιμετώπιση του φαινομένου «βαπτίσματος» πατατών άλλης προέλευσης ως κυπριακών στην ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η κα Υπουργός ανέφερε στον Έλληνα Υπουργό τις πολύ σοβαρές συνέπειες που έχει για τους Κύπριους παραγωγούς πατατών το φαινόμενο διάθεσης στην ελληνική αγορά πατατών άλλης προέλευσης ως κυπριακών. Ταυτόχρονα, τόνισε τις αρνητικές επιπτώσεις του φαινομένου στην οικονομία της χώρας, και ζήτησε τη συνδρομή των ελληνικών Αρχών για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Ο Έλληνας Υπουργός έκανε αποδεκτό το αίτημα της Υπουργού και από κοινού συναποφάσισαν:

  1. Περαιτέρω αύξηση των μέτρων που λαμβάνονται για αποφυγή του φαινομένου.
  2. Αύξηση των ελέγχων, ώστε όταν εντοπίζονται πατάτες στην ελληνική αγορά για τις οποίες υπάρχει ο ισχυρισμός ότι έχουν «βαπτιστεί» ως κυπριακές, να κινητοποιούνται άμεσα όλες οι υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου προς επιβεβαίωση του περιστατικού.
  3. Επιβολή αποτρεπτικών κυρώσεων στους λιανέμπορους παραβάτες.
  4. Εντοπισμό των υποστατικών που προβαίνουν στη συσκευασία και προώθηση αυτών των πατατών στην αγορά με την ένδειξη «κυπριακής καταγωγής».

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια λαμβάνει καταγγελίες για διάθεση στην ελληνική αγορά πατατών κατανάλωσης με την ένδειξη «κυπριακής καταγωγής», ενώ στην πραγματικότητα αυτές δεν προέρχονται από την Κύπρο, με αποτέλεσμα την παραπλάνηση του καταναλωτή αλλά και τη δυσφήμιση του εν λόγω κυπριακού προϊόντος. Για την επίλυση του προβλήματος το Τμήμα Γεωργίας βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, με τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

 

 

Εντός του 2022 πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ελλάδας (ΣΔΟΕ) σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ελέγχου (Αγορανομία) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε διάφορα στάδια της εμπορικής αλυσίδας (εμπόρους, διακινητές, αποθήκες συλλογής κ.α.), για διερεύνηση των εν λόγω καταγγελιών. Εντούτοις δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός τέτοιων περιπτώσεων που θα οδηγούσαν τον ΣΔΟΕ να προβεί σε επιβολές ανατρεπτικών κυρώσεων για πάταξη αυτού του φαινομένου. Ως εκ τούτου, η περαιτέρω αύξηση των μέτρων και ελέγχων που ζήτησε η Υπουργός κατέστη επιβεβλημένη για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το Τμήμα Γεωργίας έχει ξεκινήσει, παράλληλα, συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους Κύπρου (ΓΧΚ) για χαρακτηρισμό της κυπριακής πατάτας, με στόχο τη δημιουργία Βάσης Ισοτοπικών Δεδομένων για την αυθεντική κυπριακή πατάτα με τις τεχνικές σταθερών Ισοτόπων SNIF- NMR και IRMS. Η δημιουργία της Βάσης Ισοτοπικών Δεδομένων για την αυθεντική κυπριακή πατάτα θα υποβοηθήσει μελλοντικές περιπτώσεις λήψης δείγματος για διερεύνηση ισχυρισμών για «βάπτισμα» πατατών είτε ελληνικής ή άλλης προέλευσης ως κυπριακών. Το Γενικό Χημείο του Κράτους είναι σε θέση να παραλαμβάνει δείγματα πατατών που πωλούνται στην ελληνική αγορά, ως κυπριακές, για επιβεβαίωση της καταγωγής τους.

Send this to a friend