Περιμένει απαντήσεις από τον ΟΚΥπΥ σε τουλάχιστον 40 ερωτήσεις η Επιτροπή Υγείας
Πέραν των 40 ερωτήσεων κατέθεσαν την Πέμπτη οι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας στους εκπροσώπους του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του Οργανισμού για το 2024, ζητώντας, μεταξύ άλλων, το πλάνο του ΟΚΥπΥ και το σχέδιο δράσης για την αναβάθμιση των νοσηλευτηρίων. Οι Βουλευτές ζήτησαν γραπτώς απαντήσεις μέχρι την επόμενη έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής, την επόμενη Δευτέρα.
Οι Βουλευτές αναφέρθηκαν και σε προβλήματα υποστελέχωσης και έλλειψης ειδικοτήτων, αλλά και σε ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και τα νοσηλευτήρια των επαρχιών τους. Παράλληλα, ζητήθηκε όπως κατατεθούν τα οικονομικά δεδομένα του κάθε νοσηλευτηρίου από την ημέρα που ο ΟΚΥπΥ ανέλαβε ως διαχειριστής και να κατατεθεί ο αριθμός των περιστατικών στα ΤΑΕΠ που είχαν τα τελευταία πέντε χρόνια.
Επίσης, ζητήθηκε χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης των μεγάλων νοσηλευτηρίων, αλλά και η θέση του ΟΚΥπΥ για αποχώρηση γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις.
Μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, είπε ότι κατατέθηκαν από πλευράς των Βουλευτών της Επιτροπής, πέραν των 40 ερωτήσεων προς τους εκπροσώπους του ΟΚΥπΥ και αναμένονται οι απαντήσεις.
Σημείωσε ότι αποφασίστηκε όπως υπάρξει έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής την επόμενη Δευτέρα προκειμένου να αναλυθούν οι απαντήσεις και να οδηγηθεί η ψήφιση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Δίπλαρος είπε ότι «είμαστε διατεθειμένοι και ως ΔΗΣΥ να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό και την παράταση που ζητάει ο ΟΚΥπΥ μέχρι και την τελευταία ημερομηνία που θα είναι η 31η Μαΐου του 2026, ημερομηνία που λήγει και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Σημείωσε ότι είναι κατανοητό ότι για 2,5 χρόνια ήταν η πανδημία και πολλά που θα έπρεπε να γίνουν δεν έγιναν, επισημαίνοντας ότι «θέλουμε από τον ΟΚΥπΥ να δούμε έργα, να δούμε υλοποίηση αποφάσεων μέσα από αυστηρά χρονοδιαγράμματα». Στόχος, κατέληξε, θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον ασθενή.
Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου δήλωσε ότι «ως ΑΚΕΛ θέσαμε μία σειρά από ερωτήσεις για τις οποίες θα περιμένουμε γραπτή απάντηση και ακολούθως θα τοποθετηθούμε».
Σημείωσε ότι οι αρμόδιοι του ΟΚΥπΥ ρωτήθηκαν για πολύ συγκεκριμένα πράγματα όπως για παράδειγμα για το γίνεται στα θέματα που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις ωρομίσθιου προσωπικού, τι συμβαίνει με το νοσοκομείο Αθαλάσσας και για άλλα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι τα νοσηλευτήρια πρόσφεραν τεράστιας αξίας υπηρεσίες την περίοδο της πανδημίας. Παρόλα αυτά, συνέχισε, «έχουν μεγάλο δρόμο να διανύσουν, ώστε να έχουμε ξενοδοχεία υγείας. Γιατί αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος, να έχουμε ξενοδοχεία υγείας όπως συμβαίνει στο εξωτερικό».
Σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ δεν είναι ενάντια στο να δοθεί επιπρόσθετη οικονομική αρωγή στον ΟΚΥπΥ για να ορθοποδήσει, επισημαίνοντας ότι «δεν δίνουμε λευκή επιταγή και γι’ αυτό ζητήσαμε από τον ΟΚΥπΥ να μας καταθέσουν μια σωρεία εγγράφων».
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, εντός της Επιτροπής, δήλωσε θα πρέπει να κατατεθεί το πλάνο του ΟΚΥπΥ για τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: ΚΥΠΕ