Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Οριζόντια “θεσμική διαφθορά” καταγγέλλουν βουλευτές για “Άμμο του Καμπούρη”
Οριζόντια “θεσμική διαφθορά” καταγγέλλουν βουλευτές για “Άμμο του Καμπούρη”

Οριζόντια “θεσμική διαφθορά” καταγγέλλουν βουλευτές για “Άμμο του Καμπούρη”

Αποτέλεσμα «οριζόντιας θεσμικής διαπλοκής και διαφθοράς» είναι οι παρεμβάσεις που έγιναν στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη» στην Αγία Νάπα, είπαν Βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών, που ολοκλήρωσε την Πέμπτη την εξέταση του θέματος, με επικέντρωση στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που επιρρίπτει ευθύνες στο Τμήμα Περιβάλλοντος.

Στη συμπληρωματική έκθεση συσσωρευτικών επιπτώσεων από υφιστάμενες, προγραμματιζόμενες και δυνητικές αναπτύξεις στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη» στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Κάβο Γκρέκο» που εξέδωσε την προηγούμενη βδομάδα η Ελεγκτή Υπηρεσία αναφέρεται ότι η τροποποίηση των συμπερασμάτων και των περιβαλλοντικών όρων, από το Τμήμα Περιβάλλοντος, ελλείψει νέων περιβαλλοντικών στοιχείων, συνιστά παράβαση των προνοιών του άρθρου 6.3 της Οδηγίας των Οικοτόπων και η παραβίαση αυτή ενέχει την πιθανότητα προσαγωγής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ανέφερε ότι το νέο στοιχείο που προέκυψε ανάμεσα στην αρχική και τη συμπληρωματική έκθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος ήταν η επίσημη πρόταση του Τμήματος Αλιείας για επέκταση της ζώνης διατήρησης για τη μεσογειακή φώκια στην περιοχή, κάτι που δεν λήφθηκε υπόψη.

Εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι το Τμήμα επανεξέτασε τις συσσωρευτικές επιπτώσεις στην περιοχή μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να μην ισχύουν τα κίνητρα που δόθηκαν για αναπτύξεις σε ευαίσθητες περιοχές. Όπως είπε, δεν ήταν επιστημονικό στοιχείο, αλλά αρκετά σημαντικό για να επιτρέπει την επαναξιολόγηση των συσσωρευτικών επιπτώσεων από πολεοδομικές ζώνες στην περιοχή.

Απαντώντας κατά πόσο η συμπληρωματική έκθεση ακολούθησε τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που προβλέπεται, ανέφερε ότι συζητήθηκε σε ad hoc επιτροπή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, χαρακτήρισε την υπόθεση ως «περιβαλλοντικό, οικολογικό έγκλημα». «Η ζημιά που έχει επέλθει σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι ανεπανόρθωτη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται», είπε.

Σημείωσε ότι η Επιτροπή Εσωτερικών έχει συλλέξει σημαντικό όγκο εγγράφων και τεκμηρίων, με πρόθεση να ολοκληρωθεί ο καταρτισμός ειδικής έκθεσης, η οποία θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Έχουμε ισχυρή άποψη ότι έχουν συντελεστεί σοβαρές παραβιάσεις εθνικής νομοθεσίας, περιβαλλοντικού κοινοτικού κεκτημένου ως αποτέλεσμα θεσμικής και πολιτικής διαπλοκής της τότε εποχής», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που προκύπτουν ζητήματα τα οποία δεν αφορούν τη Βουλή, αλλά ενδεχομένως τη Δικαιοσύνη, «το πρωτογενές υλικό θα παραδοθεί στις αρμόδιες αρχές, για την εξέταση πιθανών ποινικών διώξεων».

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ότι η περίπτωση της περιοχής «Άμμου του Καμπούρη» είναι από τις «πιο κλασσικές όσον αφορά το τι θα πει διαφθορά» στην Κύπρο. Σημείωσε ότι αποφεύγουμε να εφαρμόσουμε τη σύμβαση της Βαρκελώνης για τη διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης. Ανέφερε ότι η μαρίνα της Αγίας Νάπας έγινε σε προστατευόμενη για πουλιά περιοχή με «μεταφορά» του οικότοπου. Πρόσθεσε ότι όταν διαφημίζονταν στην περιοχή και στο διαδίκτυο οι επαύλεις που θα χτίζονταν εκεί και φαινόταν ότι θα ήταν παράκτιες με παρέμβαση στην περιοχή δεν έκανε κανένας τίποτα. Όταν «ξεκίνησαν να σκάβουν τη γη για να φέρουν τη θάλασσα στα διαμερίσματα, πάλι κανένας δεν είδε τίποτα».

Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει αποκατάσταση και «θα τα πληρώσουμε εμείς γιατί δεν ξέρουμε ποιος τα έσκαψε». Είπε ότι η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή επιρρίπτει ευθύνες στο Τμήμα Περιβάλλοντος για τις αλλαγές που έγιναν. «Όποιος ασχολήθηκε με το θέμα από την κυβερνητική πλευρά έχουν σχεδόν όλοι διαπράξει αδικήματα. Μία από τις πιο κλασσικές περιπτώσεις διαφθοράς που έχουμε δει στην Κύπρο και όλοι έχουν κλείσει τα μάτια και δεν ξέρει κανένας τίποτα», είπε, προτρέποντας την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να μην επαναληφθούν παρανομίες.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Κάβο Γκρέκο, τεκμηριώνει «την τεράστια ευθύνη του κράτους και του Τμήματος Περιβάλλοντος, που τροποποίησε τους νομικά δεσμευτικούς όρους της αρχικής του έκθεσης, αυξάνοντας τον συντελεστή δόμησης, τον αριθμό ορόφων και το ύψος των κτηρίων, χωρίς τεκμηρίωση και επιστημονικά δεδομένα».

«Αυτό το κράτος, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, όχι μόνο υπέκυψε στα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, αλλά παραβίασε τους νόμους, έκοψε και έραψε τι σημαίνει περιβαλλοντική προστασία, άλλαξε τόπο στους οικότοπους, έκοψε τεμάχιο που δεν υπήρχε και το έδωσε στην Αρχιεπισκοπή ως αντάλλαγμα δήθεν τεμαχίου σε άλλη επαρχία, που είναι παράνομο. Τελικά, δεν απέτρεψε το περιβαλλοντικό έγκλημα του εκβραχισμού και της ολικής περιβαλλοντικής καταστροφής της Άμμου του Καμπούρη», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο τρόπος που χειρίστηκε την εξέταση του προβλήματος η Αστυνομία και η απόφαση του Δικαστηρίου, «είναι άκρως προβληματική για το τι είδους και τι ποιότητας κράτους δικαίου έχουμε σε αυτό τον τόπο» και δήλωσε ότι γι’ αυτό έπρεπε η Αρχή κατά της Διαφθοράς να έχει ανακριτικές εξουσίες.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend