Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια των Λευκάρων περπάτησε χθες, τελευταία μέρα της επίσκεψης του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος ξεναγήθηκε στο Δήμο, ενημερώθηκε για την ιστορία του και δοκίμασε παραδοσιακά λουκούμια.
Τον Πρόεδρο της Γερμανίας υποδέχθηκε γύρω στις 11 χθες το πρωί, στην πλατεία των Λευκάρων ο Δήμαρχος Σοφοκλής Σοφοκλέους ο οποίος του πρόσφερε ένα λευκαρίτικο κέντημα και αναφέρθηκε στην ιστορία του συγκεκριμένου κεντήματος.
Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στα γραφικά και πλακόστρωτα δρομάκια των Λευκάρων από την Τιτίνα Λοίζίδου, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορία, την παράδοση και την αρχιτεκτονική του Δήμου.
Ακολούθως ο Πρόεδρος της Γερμανίας και η συνοδεία του μετέβησαν στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού όπου έγινε δεκτός από τον Πάτερ Χριστομάριο, ο οποίος του ανέφερε πως φιλοξενείται προσωρινά στα Λεύκαρα αφού είναι πρόσφυγας από την Ακανθού.
Ο Πάτερ Χριστομάριος κάλεσε τον κ. Σταϊνμάιερ, αφού η Γερμανία έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, να ασκήσει πιέσεις προς τη συγκεκριμένη χώρα, για να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία να μην αδικεί τους Τουρκοκύπριους ή τους Ελληνοκύπριους αλλά να είναι δίκαιη και βιώσιμη.
Απαντώντας, ο Γερμανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στην διάσκεψη Τύπου που έδωσε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της οποίας ανέφεραν πως η Λευκωσία είναι η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης και πρέπει να κάνουμε προσπάθειες έτσι ώστε να επανενωθεί το νησί και να βρεθεί μια καλή λύση.
Ακολούθησε ξενάγηση στην εκκλησία και στην έξοδο τους δοκίμασαν κυπριακό καφέ και λευκαρίτικο λουκούμι.
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας και η συνοδεία του επισκέφθηκαν το Κέντρο Χειροτεχνίας όπου παρακολούθησαν τις γυναίκες να κεντούν τα λευκαρίτικα κεντήματα.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επίσκεψη σε παραδοσιακό τεχνίτη αργυροχοϊας όπου επιδείχθηκε η τέχνη του καπνιστομέρρεχου, ενώ ο Γερμανός Πρόεδρος δοκίμασε παραδοσιακά μπισκότα.
Πριν την επίσκεψη στα Λεύκαρα, ο Πρόεδρος της Γερμανίας επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (ΚΥΦΑΔΠ) στην Κοφίνου, όπου ξεναγήθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου και ενημερώθηκε για την πολιτική της Κυβέρνησης σε σχέση με τη διαχείρηση του μεταναστευτικού.
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας είχε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσει με διαμένοντες, το προσωπικό του Κέντρου, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο.
Η επίσκεψη του κ. Σταϊνμάιερ στην Κύπρο ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε εστιατόριο στον Κάτω Δρυ.
Η Γερμανία είναι η χώρα που έχει δεχθεί τη μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών που μετεγκαταστάθηκαν ως τώρα από την Κύπρο σε άλλες χώρες της ΕΕ και ο Πρόεδρός της, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την Τρίτη ιδίοις όμμασι την κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (ΚΥΦΑΔΠ) στην Κοφίνου, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πολιτική της Κυβέρνησης σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ο Γερμανός Πρόεδρος συνομίλησε και με μετανάστες που διαμένουν στο Κέντρο.
Ο κ. Ιωάννου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κύπρου προς την Κυβέρνηση της Γερμανίας για τη στήριξη σε ό,τι αφορά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό μετεγκατάστασης, αφού στο πλαίσιο της αξιοποίησης του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ, έχουν μεταφερθεί από την Κύπρο σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ συνολικά 1.804 μετανάστες, εκ των οποίων οι 1.029 μετεγκαταστάθηκαν στη Γερμανία.
Κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο, ο κ. Σταϊνμάιερ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με διαμένοντες και το προσωπικό του Κέντρου, καθώς και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο ΚΥΦΑΔΠ Κοφίνου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψη, ο κ. Ιωάννου είπε πως θεωρεί πως άφησαν πολύ θετική εντύπωση στον Γερμανό Πρόεδρο οι εγκαταστάσεις υποδομής στην Κοφίνου και η όλη οργάνωση. Έχουμε εξηγήσει στον Πρόεδρο της Γερμανίας τον τρόπο που λειτουργεί το Κέντρο στην Κοφίνου που είναι ένα Κέντρο Φιλοξενίας, επεσήμανε.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, ξεναγώντας τον Γερμανό Πρόεδρο στους χώρους του Κέντρου, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι το ΚΥΦΑΔΠ λειτουργεί από το 2004, είναι χωρητικότητας 600 περίπου ατόμων και σε αυτό φιλοξενούνται αιτητές ασύλου για περίοδο μέχρι 12 μήνες ή μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης της αίτησής τους.
Στο Κέντρο διαμένουν αυτή τη στιγμή περίπου 400 άτομα, κυρίως οικογένειες και μονήρεις άνδρες και γυναίκες. Αυτή την περίοδο διαμένουν περίπου 80 παιδιά, τα οποία φοιτούν σε δημόσια σχολεία, ως μέρος της ενσωμάτωσής τους, ενώ εντός του Κέντρου συμμετέχουν σε κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες που συντονίζουν ΜΚΟ και ομάδες εθελοντών.
«Υπάρχει συνεργασία με το τοπικό σχολείο, γίνονται μαθήματα σε καθημερινή βάση στα ελληνικά, έστω και εάν κάποια παιδιά μένουν για λίγες εβδομάδες, διότι τώρα με την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης είτε εγκρίνονται είτε απορρίπτονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά από την πρώτη ημέρα ξεκινούν μαθήματα ελληνικών, μέσα στα πλαίσια εγκλιματισμού των παιδιών. Γίνονται μαθήματα σε καθημερινή βάση χορών, ελληνικών ή κυπριακών, υπάρχουν και μη κυβερνητικοί οργανισμοί οι οποίοι συνεισφέρουν σε αυτό, υπάρχει ιατρικό κέντρο και σε γενικές γραμμές έχει εντυπωσιαστεί θεωρώ από την όλη οργάνωση στο Κέντρο αυτό», είπε ο κ. Ιωάννου, στις δηλώσεις του.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Γερμανίας έτυχε ενημέρωσης από τον Υπουργό Εσωτερικών και για τις εργασίες αναβάθμισης και επέκτασης που είναι σε εξέλιξη στο Κέντρο. Πρόκειται, όπως είπε, για τη δεύτερη φάση του έργου μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης τον περασμένο Ιούλιο. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την κατασκευή επιπρόσθετων οικιστικών μονάδων αυξάνοντας τις υφιστάμενες σε συνολικά 100, νέου ιατρικού κέντρου, χώρων αναψυχής και άλλων υποδομών. Με την αποπεράτωση του έργου το πρώτο εξάμηνο του 2024, η χωρητικότητα του Κέντρου αναμένεται να φτάσει στις 800 κλίνες.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, σημειώνεται, αναφέρθηκε επίσης στις εργασίες που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», καθώς και στα κατασκευαστικά έργα για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας για Αιτητές Διεθνούς Προστασίας και Προαναχωρησιακού Κέντρου στην περιοχή «Λίμνες», χωρητικότητας περίπου 1.000 και 800 ατόμων, αντίστοιχα. Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως εξήγησε ο Υπουργός Εσωτερικών, προστίθεται, η βελτίωση των υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας αιτητών ασύλου αποτελεί έναν από τους τέσσερις πυλώνες της στρατηγικής της Κυβέρνησης για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού. Τα έργα αποσκοπούν στην αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και τη βελτίωση της διαχείρισης και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ασύλου. Ιδιαίτερα η δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου αποτελεί προτεραιότητα, αφού η έλλειψη του χώρου αυτού αποτελεί τροχοπέδη για τη διενέργεια συστηματικών επιστροφών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν έγινε κάποια συζήτηση ως προς το πως διαχειρίζονται στη Γερμανία το μεταναστευτικό, ο κ. Ιωάννου είπε πως δεν έγινε. Ανέφερε πως περισσότερο ο Γερμανός Πρόεδρος «ενδιαφέρθηκε να μάθει τα θέματα τα δικά μας, τα προβλήματα τα δικά μας. Του αναφέραμε το γεγονός ότι το 2023 είχαμε μια σημαντική μείωση σχεδόν 50% στον αριθμό των αιτητών ασύλου και μια εξίσου σημαντική αύξηση στις επιστροφές», επεσήμανε.
«Ενδιαφέρθηκε περισσότερο να μάθει τι κάνουμε όσον αφορά τις επιστροφές και επιτυγχάνουμε αυτά τα σημαντικά νούμερα. Βέβαια η Γερμανία είναι μια από τις χώρες που βοηθά στις μετεγκαταστάσεις», επεσήμανε, σημειώνοντας πως «από τα 1800 περίπου άτομα που έχουν μετεγκατασταθεί εθελοντικά σε άλλες χώρες της ΕΕ τα 1029 έχουν πάει στη Γερμανία. Τον ευχαριστήσαμε για αυτό και ελπίζουμε σε ακόμα μεγαλύτερα νούμερα στο μέλλον. Του εξηγήσαμε και πως δουλεύει και το σύστημα με τις εθελούσιες αποχωρήσεις και με τις απελάσεις», επεσήμανε.
ΥΠΕΣ: Οι αρχές του Λιβάνου δεν δέχτηκαν την επιστροφή 116 μεταναστών
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ιωάννου είπε πως ο κύριος όγκος των μεταναστών που έχουν μετεγκατασταθεί από την Κύπρο, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ, έχει πάει στη Γερμανία και στη Γαλλία, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντική η βοήθεια που προσφέρει η Γερμανία στην Κύπρο όσον αφορά το θέμα των μετεγκαταστάσεων.
«Του έχουμε τονίσει όπως και χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα σε σχέση με οποιαδήποτε τεχνική, οικονομική βοήθεια και το έχω ξανατονίσει το θέμα με τη Συρία, ότι πιέζουμε και για μας είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει μια συζήτηση για επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας, διότι βλέπουμε τι γίνεται και τις τελευταίες μέρες όπως και τις προηγούμενες μέρες που έχουμε συνέχεια αφίξεις με βάρκες από Συρία και δεν έχουμε τα όπλα ή τα εφόδια για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε αυτές τις ροές», ανέφερε.
Ερωτηθείς σε σχέση με την άρνηση του Λιβάνου να δεχθεί πίσω 116 μετανάστες, ο κ. Ιωάννου είπε πως δεν ξέρει τους λόγους που δεν τους δέχθηκε.
Ενημερωθήκαμε από τις ίδιες τις αρχές του Λιβάνου ότι μια λιβανέζικη βάρκα κινδύνευε 30 περίπου ναυτικά μίλια έξω από την Κύπρο, έσπευσαν οι αρχές της Δημοκρατίας, διασώθηκαν οι επιβαίνοντες και ζητήσαμε από τις αρχές του Λιβάνου όπως επιστραφούν πίσω, σημείωσε.
Πήγαμε, πρόσθεσε «με τη συνοδεία τριών σκαφών της Λιμενικής και της Εθνικής Φρουράς, αλλά δυστυχώς οι αρχές του Λιβάνου δεν δέχτηκαν την επιστροφή των επιβαινόντων στη λιβανέζικη βάρκα».
Ερωτηθείς αν αυτό που συμβαίνει είναι συνέπεια της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως μπορεί να είναι συνέπεια πολλών πραγμάτων.
Επεσήμανε πως ο ίδιος Λίβανος έχει τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα. «Από εκεί και πέρα είναι θέματα που θα τα χειριστούμε σε πολιτικό επίπεδο», είπε.
Κληθείς να πει αν επιδίωξε να έχει συνομιλία με τον ομόλογό του του Λιβάνου για το θέμα αυτό είπε πως υπάρχει συνέχεια επικοινωνία. «Η κατάσταση στον ίδιο τον Λίβανο είναι δύσκολη αυτή τη στιγμή», κατέληξε.