Εκστρατεία Προστασίας της Μέλισσας – Ο ρόλος της μέλισσας στο περιβάλλον και η προσφορά της στην ανθρωπότητα από το Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus
Η Ακαδημαϊκή κοινότητα του Ινστιτούτου Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, ανακοινώνει περήφανα την διοργάνωση και προώθηση Εκστρατείας για τη Προστασία της Μέλισσας, με έμφαση το ρόλο της μέλισσας για το περιβάλλον και την προσφορά της στην ανθρωπότητα.
Συγκεκριμένα, κηρύττει την 1η Μαρτίου 2024 και ώρα 10:00 π.μ, ως την έναρξη της Εκστρατείας μέσω Συνέντευξης Τύπου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus.
Η Συνέντευξη Τύπου τελεί υπό την αιγίδα της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ. Μαρίας Παναγιώτου, η οποία πρόκειται να τιμήσει με την παρουσία της αυτή τη προσπάθεια.
Ως πιστός συνεργάτης του Ινστιτούτου Επαγγελματικών Σπουδών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, η εταιρεία «Μέλιν Εστί ΛΤΔ» στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία με την παραχώρηση υπηρεσιών για την ομαλή διεκπεραίωση της εκστρατείας.
Τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος δέχεται αλλεπάλληλες περιβαλλοντικές απειλές, με κυριότερη την κλιματική αλλαγή η οποία στην χώρα μας συνεπάγεται συνεχόμενες ανομβρίες που οδηγούν στην ερημοποίηση.
Τα χαμηλά ποσοστά βροχόπτωσης, στην περιοχή μας, σύμφωνα πάντοτε με έγκυρες πηγές έρευνας που έχουν παρουσιαστεί στην Ευρωπαική Ένωση για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου ανήκει και η Κύπρος, σε συνδυασμό με παγκόσμιες έρευνες για τους πληθυσμούς μελισσών (ως ο βασικότερος επικονιαστής), οι οποίοι μειώνονται όλο και περισσότερο, αναδεικνύουν τον αντίκτυπο στην μειωμένη παραγωγή φρούτων και λαχανικών εμπνέοντας πλέον μια παγκόσμια ανησυχία.
Το Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, αφού αφουγκράστηκε τα ανησυχητικά αποτελέσματα των ερευνών όσο αφορά το περιβάλλον, αποφάσισε στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του, τόσο τη διοργάνωση όσο και τη προώθηση της εκστρατείας «Προστασία της Μέλισσας – Ο ρόλος της μέλισσας στο περιβάλλον και η προσφορά της στην ανθρωπότητα με στόχο την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την επικονίαση, τα οφέλη της μέλισσας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την προστατεύσουμε, έτσι ώστε να σώσουμε και εμάς τους ίδιους.
Η επικονίαση είναι ένα θέμα το οποίο μελετάται πολύ καλά στο Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, αφού μέσω του Διπλώματος Επαγγελματικών Σπουδών στην Γεωργοκτηνοτροφία, οι φοιτητές του Ινστιτούτου αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις στις νέες γεωργικές-κτηνοτροφικές πρακτικές με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος.
Μάθετε περισσότερα για την επικονίαση και τα οφέλη της μέλισσας:
- Επικονίαση είναι η μεταφορά γύρης από τους ανθήρες ενός άνθους, στο στίγμα της υπέρου ενός άλλου άνθους, για να γίνει η γονιμοποίηση και η αναπαραγωγή του φυτού. Αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που παρουσιάζεται στα φυτά – λουλούδια μετά την χαμηλή βροχόπτωση.
- Ο σπόρος ή ο καρπός ο οποίος θα δημιουργηθεί μέσω της επικονίασης – γονιμοποίησης καθιστά ξανά την έναρξη της ζωής στο φυτό ή στο λουλούδι όταν πέσει ξανά στο έδαφος.
- Εαν δεν υπάρχει επικονίαση δεν θα υπάρχουν σπόροι για κανένα λουλούδι ή φυτό για να φυτρώσει την επόμενη χρονιά. Μειωμένη επικονίαση εξυπαούεται και μειωμένη παραγωγή φρούτων, λαχανικών και λουλουδιών. Η επικονίαση αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό το οποίο προσφέρουν οι μέλισσες στον άνθρωπο και στο περιβάλλον αφιλοκερδώς.
- Η συμμετοχή της μέλισσας στην επικονίαση είναι αξιοσημείωτη για τη φύση και τον άνθρωπο, γιατί η μέλισσα στην προσπάθεια της για επιβίωση, άθελα της συμμετέχει στην ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου των φυτών, ως ο κυριότερος μεταφορέας της γύρης και ο κυριότερος επικονιαστής! Η κάθε μέλισσα στην προσπάθεια της για επιβίωση επισκέπτεται κατά την διάρκεια της ζωής της περίπου 4 εκατομμύρια ανθη διαφόρων φυτών και λουλουδιών
- Η μέλισσα συμβάλει στην επικονίαση του 75% του συνόλου των καλλιεργειών
- Αν εκλείψει η μέλισσα θα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο 75% λιγότερα φυτά
- Τα 2/3 των τροφίμων της Ε.Ε. στηρίζονται σε φυτά που επικονιάζονται από τη μέλισσα
- Τα 4 από τα 5 λαχανικά που καλλιεργούνται στην Ευρώπη εξαρτώνται από την επικονίαση των μελισσών
- Στατιστικά με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετρηθεί, ότι η οικονομική συμβολή των εντόμων και κυρίως της μέλισσας, μέσω της επικονίασης φθάνει περίπου στα 153 δις. ευρώ ετησίως.