Πορεία με δεκάδες τρακτέρ και στην παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, πραγματοποίησαν πορεία οι Κύπριοι αγρότες, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους αγροτών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ζητώντας να αναβληθούν οι «αντιαγροτικές πολιτικές, που στην ουσία στοχεύουν και όλους τους καταναλωτές» και να προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε καλύτερους σχεδιασμούς και με πιο ήπια χρονοδιαγράμματα.
Οι αγρότες ξεκίνησαν από τον χώρο στάθμευσης του σταδίου ΓΣΠ και κατέληξαν στο Σπίτι της Ευρώπης, στη λεωφόρο Λόρδου Βύρωνος, όπου επιδόθηκε υπόμνημα με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι αγρότες επέδωσαν υπόμνημα και στο Προεδρικό Μέγαρο και είχαν εκεί συνάντηση με την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου.
Με το Υπόμνημα μεταξύ άλλων, καλούν τους θεσμούς σε ένα δομημένο διάλογο με το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κίνημα, έχοντας ως επίκεντρο την επισιτιστική ασφάλεια των 510 εκατομμυρίων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έξω από το Σπίτι της Ευρώπης οι αγρότες φώναζαν συνθήματα για τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, ενώ είχαν και πλακάτ στις οποίες αναγράφονταν μηνύματα όπως «αγαπώ την Κύπρο, αγαπώ τον κόσμο, γι’ αυτό θα συνεχίσω να παράγω κυπριακά προϊόντα», «προασπιζόμαστε το δικαίωμα να παράγουμε κυπριακά προϊόντα», και «προασπιζόμαστε την Κύπρο και τους πολίτες της».
Ζητούν «πραγματική οικονομική στήριξη» και διαβούλευση
Στο υπόμνημα σημειώνεται ότι «το Αγροτικό Κίνημα της Κύπρου ενώνει τη φωνή του με όλους τους αγρότες της Ευρώπης και ζητά να αναβληθούν οι αντιαγροτικές πολιτικές, που στην ουσία στοχεύουν και όλους τους καταναλωτές και να προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε καλύτερους σχεδιασμούς και με πιο ήπια χρονοδιαγράμματα».
Παράλληλα, στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι η αγροτιά είναι ξεκάθαρα υπέρ μιας πράσινης ανάπτυξης, η οποία δεν θα επιβαρύνει το κόστος παραγωγής των αγροτών, τουναντίον, θα πρέπει να είναι στοχευμένη ώστε να συμβάλλει στην αύξηση των εισοδημάτων των παραγωγών και να συνεχίσει η ευρωπαϊκή παράδοση για την ασφάλεια των τροφίμων.
Ακόμη, οι αγρότες εξηγούν στο υπόμνημά τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γεωργία, η κτηνοτροφία και ευρύτερα ο αγροτικός κόσμος και σημειώνουν ότι οι τιμές για τις πρώτες ύλες, την ενέργεια και τον γεωργικό εξοπλισμό έχουν υπερδιπλασιαστεί με μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις για τους αγρότες.
«Έχουμε σημειώσει τις αντιδράσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και ορισμένων κρατών-μελών για ανάκληση κάποιων αποφάσεων που έχουν προκαλέσει την κινητοποίηση των αγροτών», αναφέρεται στο υπόμνημα και προστίθεται ότι «αυτό που απαιτούν οι αγρότες μας είναι πραγματική οικονομική στήριξη και μέτρα, που να στοχεύουν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και πραγματική βελτίωση του επιπέδου διαβίωσής τους».
Οι αγρότες καλούν τους θεσμούς σε ένα δομημένο διάλογο με το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κίνημα, έχοντας ως επίκεντρο την επισιτιστική ασφάλεια των 510 εκατομμυρίων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως για την ασφάλεια της διατροφής τους. Καλούν επίσης σε μια πιο απλουστευμένη και εφαρμόσιμη Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Δηλώσεις Εκπροσώπων Αγροτικών Οργανώσεων
Εξερχόμενος από το Σπίτι της Ευρώπης, ο Γενικός Γραμματέας της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου, Χρίστος Παπαπέτρου, δήλωσε ότι «έχουμε παραδώσει το υπόμνημα με τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου στην Κύπρο στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, στον Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στον Εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχαμε ξαναέλθει εδώ με περίπου τα ίδια αιτήματα τα οποία έκαναν αποδεκτά, μόλις πριν από δύο μέρες».
Πρόσθεσε ότι έχει διευθετηθεί συνάντηση με την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συζητηθούν όλα τα θέματα και ό,τι απασχολεί τους Κύπριους αγρότες.
Εκ μέρους του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, ο Κυριάκος Καϊλάς, ανέφερε ότι το εισόδημα των Κυπρίων και των Ευρωπαίων αγροτών έχει μειωθεί κατά 30% έως 40%. Αυτό, συνέχισε, σημαίνει ότι ούτε ο αγρότης να αναλάβει αυτό το κόστος, ούτε ο καταναλωτής. Σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δουν με ποιον τρόπο διαμορφώνουν πολιτικές, ούτως ώστε να είναι προς τον συμφέρον των ιδίων των πολιτών τους.
Πρόσθεσε ότι αυτά είναι τα μηνύματα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι αγρότες και στην Γαλλία και στην Γερμανία, υποδεικνύοντας ότι «όταν μας είχαν σταλεί τα έγγραφα αντιληφθήκαμε ότι ορισμένα πράγματα δεν οδηγούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και για αυτό έγινε και κινητοποίηση πριν από δυόμισι μήνες».
Ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να γίνει ανασχεδιασμός όλων των μέτρων λέγοντας ότι τα κυριότερα αιτήματα των αγροτών είναι η ανάληψη του αυξημένου κόστους από πλευράς κράτους, καθώς οι αγρότες και οι καταναλωτές δεν μπορούν να το επωμιστούν.
Πρόσθεσε ότι έχει δημιουργηθεί και μια νέα συμβουλευτική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν και οι αγροτικές οργανώσεις και είπε ότι «αγωνιζόμαστε για να μείνει ο Κύπριος αγρότης στον τόπο που γεννήθηκε και που καλλιεργεί».
Ο Ανδρέας Κάρυος, εκπρόσωπος των πατατοπαραγωγών, δήλωσε από πλευράς του ότι «όσον αφορά τις ζημιές που υπεστήκαμε κατά την περσινή χρονιά ακόμα αναμένουμε τις αποζημιώσεις». Σημείωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση από τον ΚΟΑΠ λέγοντας ότι «δεν έχουμε λεφτά για να προχωρήσουμε στις επόμενές μας καλλιέργειες και θα πρέπει να βρουν τους τρόπους ώστε να δίνουν πιο γρήγορα στους αγρότες τα χρήματα».
Πρόσθεσε ότι «αν δεν έρθει το κράτος να στηρίξει την γεωργία θα χαθεί το κάθε γεωργικό προϊόν από το πιάτο του Κύπριου καταναλωτή και θα τρώμε γεωργικά προϊόντα αγνώστου προελεύσεως και θα τα πληρώνουμε και ακριβά».
Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών, Πανίκος Χάμπας, ανέφερε σε δημοσιογράφους γύρω στις 14:00 ότι έγινε συνάντηση με την Υπουργό Γεωργίας στο Προεδρικό Μέγαρο όπου συμφωνήθηκε ότι αύριο το πρωί θα συνεχιστεί ο δομημένος διάλογος όπως τον εξήγγειλε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα.
Εξήγγειλε την «προσωρινή αποχώρηση των τρακτέρ» από το Σπίτι της Ευρώπης και σημείωσε ότι θα συνεχιστεί ο δομημένος διάλογος με την Υπουργό Γεωργίας, τους θεσμούς και τους εμπλεκόμενους φορείς. Συνάμα είπε ο κ. Χάμπας θα γίνει επικοινωνία για συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να δούμε πώς απλοποιείται η Κοινή Γεωργική Πολιτική για να προσαρμοστεί και στα πλαίσια της Κύπρου, αλλά και για να δούμε όλα αυτά τα μέτρα». Επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει στοχευμένο πρόγραμμα για το πώς γίνεται η πράσινη μετάβαση και πώς μετακυλίεται το κόστος.
Είπε ακόμη ότι «οι αγρότες της Κύπρου είναι αυτοί που οδήγησαν όλο το αγροτικό κίνημα της Ευρώπης σε αυτή την εξέγερση γιατί ήταν οι πρώτοι που επηρεάστηκαν από την κλιματική κρίση».
Ξεκινά στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας η Ένωση
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρόταση Κανονισμού για τη φυτοπροστασία περιείχε κονδύλια για να χρηματοδοτήσει το κόστος μετάβασης, σημειώνοντας ότι τελικώς η πρόταση αποσύρθηκε και δεν θα συζητηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους αγρότες.
Παράλληλα, η πηγή διέψευσε κατηγορηματικά ότι μπορεί να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϊόν το οποίο δεν πληροί τους όρους της Ένωσης σημειώνοντας ότι «προϊόντα με φυτοφάρμακα από τρίτες χώρες δεν μπορούν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ό,τι μπαίνει στην Ευρώπη πρέπει να υπακούει στους φυτουγειονομικούς κανόνες».
Υπενθύμισε ακόμη ότι για τους κανονισμούς που εκδίδονται υπάρχει προηγουμένως διαβούλευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών) μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο.
Ακόμη παρέπεμψε στη δήλωση που έκανε την προηγούμενη Τρίτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου είπε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το παιχνίδι ευθυνών και να βρεθούν λύσεις από κοινού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αγροτών.
Υπέδειξε ότι η κ. φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ευρώπη, είπε ότι οι αγρότες, είναι οι πρώτοι που αισθάνονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ αισθάνονται τον αντίκτυπο του ρωσικού πολέμου, με τον πληθωρισμό, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και των λιπασμάτων. Πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή ξεκίνησε τον Στρατηγικό Διάλογο για το Μέλλον της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους εμπλεκόμενους φορείς.