Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σαρωτικοί έλεγχοι: Αυξάνονται οι παράνομα εργαζόμενοι στις οικοδομές
Σαρωτικοί έλεγχοι: Αυξάνονται οι παράνομα εργαζόμενοι στις οικοδομές

Σαρωτικοί έλεγχοι: Αυξάνονται οι παράνομα εργαζόμενοι στις οικοδομές

 

 

Εντατικούς ελέγχους πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα η Υπηρεσία Επιθεωρήσεων Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, με σκοπό την πάταξη της παράνομης εργοδότησης και απασχόλησης και επίκεντρο τους παράτυπους μετανάστες. 

Μιλώντας στην εκπομπή ALPHA Καλημέρα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών, Στέλιος Γαβριήλ, ανέφερε ότι προκύπτουν σοβαρά θέματα ασφάλειας.

Στέλιος Γαβριήλ – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών
Σε περίπτωση δυστυχήματος, να μην καλύπτονται και την ευθύνη να τη φέρει ο ιδιοκτήτης της οικοδομής. […] Την ευθύνη εκεί που δεν υπάρχει εργολάβος, την έχει ο ιδιοκτήτης.

 

Συνήθως το συγκεκριμένο πρόβλημα εντοπίζεται σε μικρές οικοδομές και ανακαινίσεις.

Στέλιος Γαβριήλ – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών
Υπάρχουν ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό και έτσι αναγκάζονται πολύ μικρότεροι οργανωμένοι ή μη οργανωμένοι υπεργολάβοι περισσότερο ή και developers να αξιοποιούν, για να εκτελέσουν, να τελειώσουν το έργο που έχουν αναλάβει να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, να παίρνουν έναν υπεργολάβο ο οποίος είναι νόμιμος, να μπορεί να εργοδοτηθεί στην Κύπρο, να έχει άδεια να εργοδοτείται στην Κύπρο, αλλά να φέρνει και προσωπικό μαζί του το οποίο να μην είναι όλο δηλωμένο στα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Διευθυντής Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, Άντης Αποστόλου, σημείωσε ότι το 2009 η αδήλωτη εργασία στον κλάδο ήταν κοντά στο 35%.

Άντης Αποστόλου – Αναπληρωτής Διευθυντής Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων
Ένας στους δύο κοινοτικούς εργαζόμενους εμφανιζόταν να ήταν αδήλωτος στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Μετά τις κοινές προσπάθειες που έγιναν, αλλά και πρωτοποριακή νομοθεσία που εισήχθη το 2020, τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά καθώς υπάρχει μια μείωση κάτω του 10%.

Άντης Αποστόλου – Αναπληρωτής Διευθυντής Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων
Τα τελευταία ένα δύο χρόνια παρουσιάζεται μια αύξηση σταδιακή σε ό,τι αφορά τους παράνομα εργοδοτούμενους, άτομα από τρίτες χώρες χωρίς την απαιτούμενη άδεια εργασίας.

Για τον λόγο αυτό έχουν αυξηθεί οι επιθεωρήσεις καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend