Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Παρά τις βροχοπτώσεις τα φράγματα δεν πήραν ανάσα
Παρά τις βροχοπτώσεις τα φράγματα δεν πήραν ανάσα

Παρά τις βροχοπτώσεις τα φράγματα δεν πήραν ανάσα

 

 

Δεν ξεπέρασαν ούτε το μισό η πληρότητα στα φράγματα ενώ αναμένεται να μειωμένες ποσότητες νερού για άρδευση καλλιεργειών φέτος.

Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και κάτι η Ανώτερη Εκτελεστική Μηχανικός Τμήματος Αναπτύξεων Υδάτων, Γιάννα Οικονομίδου, για το πέρασμα της κακοκαιρίας «Αυγής», είπε πως  «περιμέναμε κάτι καλύτερο από το πέρασμα της «Αυγής», ωστόσο οι πρόσφατες βροχοπτώσεις δεν ήταν αρκετές έτσι ώστε να αλλάξουν το σκηνικό που επικρατεί στα φράγματα με την πληρότητα να μένει κάτω από το μισό, συγκεκριμένα είμαστε σήμερα στο 46,9% σε σχέση με το 67,6% που είχαμε την αντίστοιχη περσινή περίοδο».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «η εισροή του τελευταίου τριημέρου είναι από τις πιο ψηλές που είχαμε φέτος, ωστόσο δεν είναι αρκετή και αναμένεται να μειωθεί τις επόμενες ημέρες. Σίγουρα η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί από το υδρολογικό έτος είναι πολύ δύσκολη και είμαστε αντιμέτωποι με δύσκολές αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε κυρίως για την κυπριακή γεωργία».

 

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο για αποκοπές νερού το επόμενο διάστημα λόγω της  μειωμένης βροχόπτωσης «αναμένεται ότι θα πρέπει να παραχωρηθούν μειωμένες ποσότητες νερού για άρδευση καλλιεργειών φέτος».

Τέλος, δήλωσε ότι «τα φράγματα όταν είναι γεμάτα μας αρκούν για δύο χρόνια περίπου, με την αύξηση της ζήτησης των τελευταίων χρόνων. Έχουμε αρκετό νερό για τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ επίσης έχουμε θέσει σε πλήρη λειτουργία τις μονάδες αφαλάτωσης από την άνοιξη του 2023.

 

Δείτε το απόσπασμα:

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend