Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τοποθέτηση Προέδρου ΠΕΠ για τον προϋπολογισμό του 2024
Τοποθέτηση Προέδρου ΠΕΠ για τον προϋπολογισμό του 2024

Τοποθέτηση Προέδρου ΠΕΠ για τον προϋπολογισμό του 2024

 

 

Τοποθέτηση Προέδρου ΠΕΠ για τον προϋπολογισμό του 2024

Βρεθήκαμε ακόμη μια χρονιά ενώπιων της Επιτροπής Προσφύγων για τη συζήτηση του Προϋπολογισμού της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων. Θέλω να ξεκινήσω με την ευχή ότι μέχρι την επόμενη χρονιά, θα έχει εκλείψει ο σκοπός ίδρυσης μας, θα έχει λυθεί το Κυπριακό και θα έχουν επιστρέψει οι πρόσφυγές στις πατρογονικές τους εστίες. Προς τούτο, χαιρετίζουμε ως ΠΕΠ την κάθοδο της κ. Κουεγιάρ και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που καλείται να επιτελέσει, ελπίζοντας ότι θα βρει τον τρόπο να σπάσει το αδιέξοδο, και να πείσει την τουρκοκυπριακή πλευρά να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών το συντομότερο.

Σε σχέση με τον Προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2024, αναφέρεται εν συντομία ότι είναι ισοζυγισμένος και προνοεί έσοδα ύψους €353.383 που προέρχονται από την ετήσια κρατική χορηγία ύψους €300.000 και από εισφορές ύψους €53.383 που αφορούν τις συντάξεις και συντάξεις χηρών και ορφανών.

 

Σε σχέση με τα έξοδα, €273.000 αφορούν τη μισθοδοσία και τις συντάξεις και άλλες €22.690 αφορούν οδοιπορικά, επιδόματα παραστάσεως και αντιμισθίες του Προέδρου και των Μελών, ενώ περιλαμβάνονται και €12.500 για ενοίκια. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι απομένουν γύρω στις €45.000 το χρόνο για την υλοποίηση δράσεων αλλά και για τα υπόλοιπα έξοδα λειτουργίας της Ένωσης.

Δεν είναι τυχαίο που στη συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΕΠ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Ιούνιου του 2023, ζητήθηκε αύξηση στην κρατική χορηγία, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπόσχεται αύξηση γύρω στις €70.000. Η αύξηση αυτή στην πορεία όχι μόνο δεν δόθηκε, αλλά λήφθηκε και επιστολή από τον Υπ. Οικονομικών, τον Νοέμβριο του 2023, με την οποία πληροφορούσε την Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, ότι δεν δικαιολογείτο αύξηση στη χορηγία της ΠΕΠ, λόγω χαμηλής υλοποίησης του Προϋπολογισμού τα προηγούμενα έτη. Σημειώνεται ότι, η απάντηση αυτή στηρίχθηκε στους δείκτες των προηγούμενων ετών και παρά τις υποδείξεις της Γραμματείας της ΠΕΠ ότι η νέα ηγεσία της, προχωρεί με άλλους ρυθμούς και επιτελεί αυξημένο έργο, δράσεις και παρεμβάσεις. Τα ποσά που έχουν κατατεθεί σήμερα σε σχέση με το 2023 καταδεικνύουν το αιτιολογημένο του αιτήματος, καθώς ο προϋπολογισμός για τη χρονιά που πέρασε άγγιξε ποσοστό υλοποίησης 96% (πραγματικές δαπάνες €319.170 από €330.115 που ήταν ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του 2023).

Ως εκ τούτου, και καθώς συμπληρώνονται δυστυχώς φέτος 50 χρόνια από την Τουρκική Εισβολή και τον ξεριζωμό, η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων ζητά από την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως ενισχύσουν την ΠΕΠ μέσα από συμπληρωματικό προϋπολογισμό, καθώς επιδιώκεται η καλύτερη οργάνωση και ο συντονισμός προσφυγικών και άλλων φορέων αλλά και η τεκμηριωμένη μέσα από μελέτες και εξειδικευμένους νομικούς ή άλλους εμπειρογνώμονες καθοδήγηση των προσφύγων για το καυτό θέμα του περιουσιακού.

Αναμένουμε επίσης, ως Εκτελεστική Γραμματεία αλλά και ως προσφυγικός κόσμος, την υποσχεθείσα αναφορά του ΠτΔ για ολοκληρωμένη προσφυγική πολιτική και απαιτούμε την άμεση έναρξη ενός σχεδίου αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης.

Σημειώνουμε τέλος, την απογοήτευση μας καθώς, χθες, μέσα σε 28 σελίδες προγραμματικών δηλώσεων και παρουσίασης κυβερνητικών στόχων και πολιτικών από τον ΠτΔ, δεν καταγράφεται πουθενά έστω η λέξη «πρόσφυγες».

Send this to a friend