Την ικανοποίησή τους για την πορεία των έργων ανέγερσης του Νέου Κυπριακού Μουσείου εξέφρασαν ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, και η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, μετά την επίσκεψή τους στο εργοτάξιο του Μουσείου, το πρωί της Τρίτης.
Ακόμη, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι υπάρχουν αιτήματα για παράταση στην κατασκευή του έργου ένεκα απρόβλεπτων συνθηκών και μίλησε για προσπάθειες που γίνονται έτσι ώστε να περιλαμβάνεται η συντήρηση του κτηρίου στο συμβόλαιο του εργολάβου, κάτι που δεν έγινε εξ αρχής. Η κ. Κασσιανίδου σημείωσε ότι οι κολόνες από μπετόν που βρέθηκαν το καλοκαίρι έχουν ήδη απομακρυνθεί.
Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι υπήρξε ενημέρωση από την ομάδα που εκπροσωπεί το κράτος για την πρόοδο των εργασιών, για τη στελέχωση της ομάδας που παρακολουθεί τα έργα, για κάποια προβλήματα που υπάρχουν και πώς προσεγγίζεται το θέμα της επίλυσής τους για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος.
«Είναι ένα έργο για το οποίο είμαστε όλοι πολύ περήφανοι και το παρακολουθούμε στενά για να βεβαιωθούμε ότι θα προχωρήσει σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τις απαιτήσεις της σύμβασης για να μπορέσει να παραδοθεί το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο κ. Βαφεάδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το Νέο Κυπριακό Μουσείο «θα αποτελέσει ένα στολίδι για τη χώρα μας».
Απαντώντας σε ερώτηση αν το έργο είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων, ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι υπάρχουν απαιτήσεις για κάποιες μικρές παρατάσεις λόγω απρόβλεπτων συνθηκών που έχουν εντοπιστεί στο εργοτάξιο, προσθέτοντας ότι αυτό το διαχειρίζεται η αρμόδια επιτροπή σύμφωνα με τις διαδικασίες του κράτους και σύντομα θα επιλυθεί.
Εν συνεχεία, αναφερόμενος στις απρόβλεπτες συνθήκες που έχουν προκύψει, ο κ. Βαφεάδης επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν περισσότερες εκσκαφές και τον εντοπισμό περισσότερου νερού στο υπέδαφος. «Αυτά τα θέματα έχουν δημιουργήσει επιπρόσθετες εργασίες, αλλά η αρμόδια επιτροπή θα κρίνει κατά πόσον αυτό έχει προκαλέσει καθυστερήσεις ή αν θα πρέπει να γίνουν παράλληλες εργασίες ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση», διευκρίνισε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι οι επιπρόσθετες εργασίες επιφέρουν κάποια αύξηση στο κόστος, επισημαίνοντας ότι περιμένει από τους εμπειρογνώμονες του κράτους να καταλήξουν στο κόστος.
Μιλώντας για τη χρηματοδότηση του έργου, ο κ. Βαφεάδης εξήγησε ότι πρόκειται για έργο από τον προϋπολογισμό του κράτους, διευκρινίζοντας ότι το συνολικό κόστος ορίζεται περί τα €140 εκατ., αλλά δεν περιλαμβάνει τη δεκαετή συντήρηση. «Δεν γίνεται να παραλαμβάνουμε ένα κτήριο και να μην περιλαμβάνεται η συντήρηση. Όταν υπάρχει ανάγκη για συντήρηση, γίνεται και καλύτερη δουλειά, κάτι που μειώνει το κόστος της συντήρησης», υπέδειξε.
Επιπλέον, είπε ότι «εφαρμόζουμε πάντοτε στα συμβόλαια την υποχρέωση της συντήρησης για να γίνεται καλύτερη δουλειά». Στην περίπτωση αυτή (Σ.Σ. του Νέου Κυπριακού Μουσείου), δεν συμπεριλήφθηκε η συντήρηση, εξήγησε. «Είναι κάτι που το μελετούμε και θέλουμε να το βάλουμε ως επιπρόσθετη υποχρέωση», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, ανέφερε ότι οι κολόνες από μπετόν βρέθηκαν το καλοκαίρι. «Έχει λυθεί το θέμα, αφού αυτές έχουν ήδη απομακρυνθεί», πρόσθεσε.
«Αυτό το έργο είναι εμβληματικό για τον τόπο μας», είπε, αναφερόμενη στο Νέο Κυπριακό Μουσείο. «Το Κυπριακό Μουσείο είναι 100 χρονών, άρα το έργο που ετοιμάζουμε είναι για πολλές γενιές στο μέλλον. Είναι ευθύνη μας να κάνουμε ένα μουσείο το οποίο θα αντιπροσωπεύει τον πολιτισμό μας και θα γίνει χώρος προσέλκυσης επισκεπτών», τόνισε.
«Βλέπω πόσο καλά δουλεύει η συνεργασία του Τμήματος Δημοσίων Έργων με τον εργολάβο. Είναι ένα από τα πιο μεγάλα έργα που έχει αναλάβει», επεσήμανε η κ. Κασσιανίδου, εκφράζοντας υπερηφάνεια «για αυτό το μεγάλο έργο».
Παράλληλα, όπως είπε, το Τμήμα Αρχαιοτήτων ετοιμάζεται για την ολοκλήρωση του έργου, κάνοντας την προετοιμασία των εκθεμάτων, των κειμένων και των ψηφιακών εφαρμογών, «έτσι ώστε, όταν τελειώσει το κτήριο, που είναι μόνο ένα κομμάτι του Μουσείου, να έχουμε στη διάθεσή μας 18 μήνες για να έρθουν τα αντικείμενα και να ανοίξει το Μουσείο».