Έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους της Λάρνακας προκαλεί η απόφαση για ανέγερση πύργου 115 μέτρων στην ενορία Σκάλα, κοντά στην περιοχή Φανερωμένης.
Έξι κάτοικοι της περιοχής υπέβαλαν ένσταση προς τον Δήμο Λάρνακας ζητώντας να μην δοθεί άδεια για ανέγερση του εν λόγω κτιρίου.
Στην επιστολή που απέστειλαν στον Δήμο μέσω δικηγόρου, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «ότι εάν ανεγερθεί πύργος ή/και πύργοι συνολικού ύψους 115m θα επηρεαστεί, χωρίς αμφιβολία, δραστικά και ουσιαστικά το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή ή/και η ιδιωτικότητα μας καθώς και οποιoνδήποτε άλλων προσώπων διαμένουν στις κατοικίες τους. Τα πρόσωπα αυτά δεν θα μπορούν να βγουν στην αυλή ή/και στην βεράντα τους χωρίς να “παρακολουθούνται” από τους ιδιοκτήτες ή/και διαμένοντες στα διαμερίσματα ή/και γραφεία ή/και καταστήματα ή/και άλλως πως του πύργου ή/και πύργων, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 365 ημέρες τον χρόνο.
Αυτό πέραν από τις ψυχοσυναισθηματικές συνέπειες που θα έχει για όλα τα πρόσωπα που διαμένουν στις κατοικίες θα συνεπάγεται επιπρόσθετα και ουσιαστική μείωση της αξίας των ακινήτων τους. Και αυτό διότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς εκτιμητής ακινήτων για να αντιληφθεί ότι ένας προτιθέμενος αγοραστής θα προτιμήσει, χωρίς αμφιβολία, να αγοράσει μια κατοικία η οποία δεν γειτνιάζει ή/και εφάπτεται με πύργο ή/και πύργους, αντί να αγοράσει μια κατοικία η οποία εφάπτεται ή/και γειτνιάζει με πύργο ή/και πύργους, ακριβώς για τον λόγο ότι στην κατοικία που εφάπτεται με πύργο ή/και πύργους, θα στερηθεί το δικαίωμα του για ιδιωτική ζωή, τόσο του ίδιου, όσο και των μελών της οικογένειας του. Ως εκ τούτου η τιμή που θα προσφέρει για αγορά της κατοικίας που γειτνιάζει ή/και εφάπτεται με τον πύργο ή/και πύργους θα είναι τουλάχιστον 50% πιο χαμηλή από την τιμή που θα προσφέρει για αγορά της κατοικίας που δεν εφάπτεται.
Ως εκ τούτου, δεν έχει κανένα δικαίωμα, ούτε ο κ. Δήμαρχος ούτε και οι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση που να υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής έστω και μίας οικογένειας στην Λάρνακα. Δεν είναι γι’ αυτό που τους έχουν ψηφίσει οι πολίτες της Λάρνακας. Αντίθετα. Τους έχουν ψηφίσει, ακριβώς για να κάνουν καλύτερη την ποιότητα ζωής τους και να λαμβάνουν αποφάσεις που να είναι ευμενής γι’ αυτούς ή τουλάχιστον να μην έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον αστικό ιστό, στην κυκλοφορία, στο περιβάλλον και γενικά τις ανέσεις των πολιτών της Λάρνακας».
Προσθέτουν ότι «τυχόν έγκριση της εν λόγω πολεοδομικής άδειας θα επηρεάσει σοβαρά τον χαρακτήρα της γειτονιάς στην οποία διαμένουν οι πελάτες μας, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι οι κατοικίες μικρού ύψους και χαμηλής πυκνότητας καθώς και οι πολυτελείς κατοικίες υψηλού επιπέδου. Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών αυτών, όταν αγόρασαν τα οικόπεδα τους και ανήγειραν τις κατοικίες τους για να ζήσουν με τις οικογένειες τους, γνώριζαν ότι σύμφωνα με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, η περιοχή αυτή ήταν περιοχή κατοικίας».
Σημειώνουν ότι «στα πλείστα ακίνητα που γειτνιάζουν, έχουν τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια φωτοβολταϊκά συστήματα, με σκοπό την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ως εκ τούτου, τυχόν ανέγερση πύργου ή/και πύργων συνολικού ύψους 115 m, θα επηρεάσει σίγουρα την απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων που έχουν εγκαταστήσει με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν περισσότερα χρήματα για την ηλεκτρική τους ενέργεια. Και για τον λόγο αυτό οι πελάτες μας επιφυλάσσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους να διεκδικήσουν αποζημιώσεις κατά παντός υπευθύνου».
Προειδοποιούν μάλιστα ότι «δεν επιτρέπεται ή/και δεν προνοείται από το ισχύον Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας η χωροθέτηση πύργου ή/και πύργων στην συγκεκριμένη περιοχή. Απαίτηση όλων των κατοίκων της περιοχής είναι να τηρηθούν οι πρόνοιες του ΤΣΛ, χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση. Ειδικότερα δεν αποδέχονται την ανάπτυξη πέραν των δύο (2) ορόφων στο οικιστικό μέρος (Κα8) του ΤΕΜ:830 και έξι (6) ορόφων στο εμπορικό μέρος (Εβ2) του τεμαχίου, όπως δηλαδή προνοείται στο ΤΣΛ».
Θέτουν όμως ζήτημα και για την εκκλησία του Αγία Λαζάρου. Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους, «τυχόν χορήγηση πολεοδομικής άδειας, θα επηρεάσει δυσμενώς την εικόνα της εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου, λόγω του ύψους του πύργου ή/και πύργων (115μ). Ο πύργος ή/και οι πύργοι θα είναι πέντε (5) φορές πιο ψηλοί από ξενοδοχείο της περιοχής που φαίνεται αμυδρά πίσω από την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου. Αντί δηλαδή οι επισκέπτες να προσέχουν και να εστιάζουν την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, θα εστιάζουν στον πύργο ή/και πύργους που θα φαίνονται ακριβώς πίσω από την εκκλησία. Όλες οι φωτογραφίες της εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου, θα έχουν φόντο (background) τους πύργους. Αυτό σίγουρα θα αποτελεί υποβάθμιση του πολιτιστικού μας πλούτου, σίγουρα θα αποτελεί παραβίαση του «Πλαισίου» και της Νομοθεσίας και σίγουρα δεν έχει κανένας το δικαίωμα να λάβει αυτή την απόφαση, εάν δεν προηγηθεί δημόσια διαβούλευση όλων των πολιτών της Λάρνακας, στους οποίους ανήκει ο πολιτιστικός πλούτος και η πολιτιστική μας κληρονομιά». Προτείνουν όπως προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες της Λάρνακας καθώς και η Εκκλησία, τα συμφέρονται των οποίων επηρεάζονται.
Σε σχέση με το κυκλοφοριακό, τονίζουν ότι τεμάχιο δεν διαθέτει άμεση πρόσβαση σε καθορισμένο δρόμο πρωταρχικής σημασίας. Από την Λεωφόρο Αρτέμιδος σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει άμεση πρόσβαση, καθ’ ότι θα υπάρχει σοβαρός κυκλοφοριακός κίνδυνος. Ούτε και από την λεωφόρο Φανερωμένης μπορεί να υπάρχει άμεση πρόσβαση καθ’ ότι ισχύουν τα ίδια δεδομένα. Είναι δε και αμφίβολο εάν οι δύο αυτές οδικές αρτηρίες θεωρούνται δρόμοι Πρωταρχικής σημασίας. Το μόνο οδικό δίκτυο που παραμένει για άμεση πρόσβαση είναι η οδός Διογένους. Η οδός Διογένους όμως είναι ένας στενός δρόμος πλάτους 4,5 μέτρων και σίγουρα δεν μπορεί να υποστηρίξει κυκλοφορικά την υπερανάπτυξη που μελετάται εντός του τεμαχίου. Ο στενός αυτός δρόμος εμπίπτει επίσης σε Ζώνη Προστασίας της Φύσης (Δα2) και ανήκει στο Τμήμα Δασών».
Τέλος, θέτουν ζήτημα ασφάλειας, εξηγώντας ότι «το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για αδειοδότηση ψηλών κτιρίων. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η αίτηση της εταιρείας για ανέγερση του κτιρίου ύψους 22 ορόφων στην περιοχή των Φοινικούδων, όπου το Τμήμα απάντησε ότι με βάση τα σεισμικά και εδαφολογικά δεδομένα της περιοχής ήταν αδύνατο και ανασφαλές να χορηγήσει θετική έγκριση για την ανάπτυξη αυτή».
Να σημειωθεί ότι η ένσταση κατατέθηκε στον Δήμο Λάρνακας από το δικηγορικό γραφείο ΔΕΙΛΙΝΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Δ.Ε.Π.Ε.
Πηγή: Sigmalive