Για «παταγώδη αποτυχία» της Αστυνομίας, καθώς και για τεράστιες ευθύνες στους αρμόδιους του Σταδίου, κάνει λόγο ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ) σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια πριν από τον αγώνα Κυπέλλου Απόλλωνα-ΑΕΛ.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Νεοφυτίδης είπε πως ο Σύνδεσμος, σε συνεδρία που είχε πρόσφατα, αποφάσισε σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και η αποχώρηση των ποδοσφαιριστών από το γήπεδο όταν στον αγωνιστικό χώρο ριχθεί φωτοβολίδα, κροτίδα ή πυρσός.
Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΠΑΣΠ είπε αρχικά, στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, πως υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στο αρμόδιο άτομο που παρέδωσε το γήπεδο για να μπούνε οι φίλαθλοι, καθώς επίσης και στη μη διασφάλιση της πρόσβασης στις περιμέτρους του γηπέδου.
Για άλλη μια φορά, σημείωσε, είδαμε εισβολή φιλάθλων εντός του αγωνιστικού χώρου χωρίς να συλληφθούν και να έχουν καμία επίπτωση, και τόνισε πως «είναι εμφανές ότι οι επιτηρητές δεν ξέρουν και δεν έχουν εκπαιδευτεί» για αυτό το συχνό πρόβλημα. Σημείωσε επίσης πως «απέτυχε παταγωδώς ο σχεδιασμός της αστυνομίας».
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αναφορικά με τις θέσεις και εισηγήσεις του ΠΑΣΠ, ο κ. Νεοφυτίδης αναφέρθηκε στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου μετά τη συνάντηση που είχε με τους αντιπροσώπους των ποδοσφαιριστών της πρώτης κατηγορίας στις 19 Ιανουαρίου.
Στην 20η Αγωνιστική όλοι οι ποδοσφαιριστές που θα βρίσκονται στην ενδεκάδα, με την έναρξη του αγώνα και για ένα λεπτό θα παραμείνουν σε αδράνεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα διάφορα περιστατικά βίας εναντίον τους το τελευταίο διάστημα.
Ο ΠΑΣΠ, όπως είπε ο κ. Νεοφυτίδης, προτείνει όπως σε περίπτωση ανάματος πυρσού ή καπνογόνου από τους οπαδούς να γίνεται η προειδοποίηση για διακοπή του αγώνα.
Πρόσθεσε πως αποφασίστηκε ότι με τη ρίψη από την κερκίδα επικίνδυνου αντικειμένου, όπως κροτίδας, φωτοβολίδας, πυρσών και άλλων στο γήπεδο, οι ποδοσφαιριστές θα αποχωρούν από τον αγωνιστικό χώρο και θα επανέρχονται μόνο στην περίπτωση που ο υπεύθυνος αστυνόμευσης της αναμέτρησης θα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.
Αποφάσισαν ακόμη πως σε περίπτωση που διακοπεί ένας αγώνας έπειτα από ρίψεις αντικειμένων ή βίαιων επεισοδίων τότε αυτόματα θα ισχύει αποχή από την αγωνιστική δράση από την αμέσως επόμενη αγωνιστική.
Ο κ. Νεοφυτίδης δήλωσε πως η άμεση ασφάλιση ζωής των ποδοσφαιριστών από ρίψη επικίνδυνων αντικειμένων κατά τη διάρκεια των αγώνων ήταν, επίσης, ένα θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση και αποφασίστηκε ότι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να εξετάσουν αμέσως το ζήτημα.
Πρόκειται, όπως είπε, για αναφαίρετο δικαίωμα των ποδοσφαιριστών, η σωματική ακεραιότητα των οποίων, βρίσκεται πλέον, σε συνεχή κίνδυνο.
Ο Σπύρος Νεοφυτίδης είπε στο ΚΥΠΕ πως εκτός από τα πιο πάνω μέτρα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου μεταξύ του ΠΑ.Σ.Π. και του κλάδου αστυνομικού σώματος της συντεχνίας «Ισότητα», συζητήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση και αποφασίστηκε να προχωρήσουν από κοινού στις συγκεκριμένες εισηγήσεις.
Αυτές αφορούν, την αύξηση του αριθμού των επιτηρητών κατά τη διάρκεια των αγώνων και τήρηση του ελάχιστου αριθμού παρουσίας τους στα γήπεδα. Ταυτόχρονα, οι επιτηρητές να εκπαιδεύονται σε θέματα ασφάλειας και να επιλέγονται μέσω αδιάβλητων κριτηρίων.
Εισηγούνται ακόμη όπως στα εκτός έδρας παιχνίδια η φιλοξενούμενη ομάδα να δικαιούται να έχει τη συμπαράσταση φιλάθλων κατόχων εισιτηρίων διαρκείας ή να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους παραδίνουν τα στοιχεία τους στην αστυνομία 24 ώρες πριν από τους αγώνες.
Παράλληλα, εισηγούνται ακόμη τη δημιουργία και τον έλεγχο των περιμέτρων γύρω από τα Στάδια και ιδιαίτερα γύρω από τα πέταλα και στις εισόδους των φιλοξενουμένων οπαδών. Ακόμη, εισηγούνται την παρουσία αστυνομικής δύναμης στις εισόδους των γηπέδων με τη συνοδεία εκπαιδευμένων σκύλων για έλεγχο παράνομων δραστηριοτήτων και ανίχνευση ουσιών (πχ ναρκωτικών, πυρίτιδας).
Ο ΠΑΣΠ εισηγείται ακόμη την εγκατάσταση μόνιμων κατασκευών ώστε να επικρατεί απόλυτη τάξη κατά την είσοδο των οπαδών στα γήπεδα, την τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων καμερών και ταυτοποίησης, τη δημιουργία μόνιμων αντιοχλαγωγικών ομάδων στις αστυνομικές διευθύνσεις, την τοποθέτηση αψίδων ανίχνευσης μετάλλων στις εισόδους των πετάλων και τη διάλυση των μη εγγεγραμμένων και μη αδειούχων συνδέσμων και την απαγόρευση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με πορείες.
Επίσης, εισηγείται την τοποθέτηση ticketing system (scanner) σε όλα τα γήπεδα και τέλος, την αναβάθμιση των αθλητικών χώρων ούτως ώστε να μπορούν αυτές να παρέχουν τις βασικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης και ασφάλειας για όσους βρίσκονται εντός των γηπέδων.