Αντιμέτωπος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας ο διακινητής των μεταναστών
ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Σε τραγωδία εξελίχθηκε τελικά η διάσωση ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, 60 Σύρων μεταναστών, που για μια εβδομάδα επέβαιναν μικρής ξύλινης βάρκας και οι οποίοι εντοπίστηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης (24/1), σε κατάσταση εξαθλίωσης.
Δυστυχώς, ένα κοριτσάκι 3 χρόνων που είχε εντοπιστεί στη βάρκα, το οποίο νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Μακάρειο Νοσοκομείο, απεβίωσε αιφνίδια το πρωί της Πέμπτης (25/1), από καρδιακή ανακοπή.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα δύο κοριτσάκια, ηλικίας 5 και 3 χρόνων, που νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακάρειου Νοσοκομείου (το ένα απ’ αυτά είναι αδελφή του μωρού που απεβίωσε), ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας τους παραμένει κρίσιμη, ενώ σοβαρή είναι και η κατάσταση της υγείας και των υπολοίπων παιδιών, ηλικίας από 5 έως ενός χρόνου, που εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε άλλα νοσοκομεία, καθότι, όπως εξήγησε, βίωσαν πολύ άσχημες συνθήκες μέχρι να φθάσουν στην Κύπρο.
Από τις εξετάσεις προκύπτει ότι το κοριτσάκι που κατέληξε μαζί με την αδελφή της συνοδεύονταν στη βάρκα από τη μητέρα τους. Τα παιδάκια εντοπίστηκαν σε λιπόθυμη κατάσταση, μαζί με τους υπόλοιπους μετανάστες που επέβαιναν της βάρκας, όλοι συριακής καταγωγής.
Επιπρόσθετα, ο κ. Χαριλάου είπε ότι τέσσερις ενήλικες μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, όπου αξιολογήθηκε η κατάσταση της υγείας τους. Οι δύο πήραν εξιτήριο, ενώ οι υπόλοιποι κρατήθηκαν για νοσηλεία, αφού έφεραν κατάγματα.
Σύλληψη 47χρονου
—————————-
Στο μεταξύ, αργά το απόγευμα της Τετάρτης (24/1) η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη άνδρα 47 χρόνων, από τη Συρία, ο οποίος κατονομάστηκε από άλλους επιβαίνοντες ως ο πλοηγός της βάρκας που μετέφερε τους μετανάστες στην Κύπρο. Το πρόσωπο αυτό οδηγήθηκε την Πέμπτη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου και προφυλακίστηκε για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Μετά την τραγική εξέλιξη και τον θάνατο του τρίχρονου κοριτσιού στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ο συλληφθείς είναι αντιμέτωπος με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, αφού φέρεται να ήταν ο διακινητής των μεταναστών που βρέθηκαν σε κακή κατάσταση εντός της ξύλινης βάρκας.
Επιπρόσθετα, θεωρείται ύποπτος και για άλλα πολύ σοβαρά αδικήματα, όπως της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άτομο που είχε έλθει ξανά στην Κύπρο πριν από δύο χρόνια και αιτήθηκε πολιτικό άσυλο. Πιστεύεται, όμως, ότι αναχώρησε από το νησί μέσω των κατεχομένων και στη συνέχεια εντάχθηκε σε δίκτυο διακίνησης μεταναστών που έφερνε συστηματικά Σύρους μετανάστες από τον Λίβανο στο νησί.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιβαινόντων στη βάρκα, σύμφωνα με τις οποίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, κι ενώ τους είχε πλησιάσει ένα σκάφος που θεωρήθηκε ότι ήταν της Λιμενικής Αστυνομίας, τους δόθηκαν οδηγίες να πετάξουν στη θάλασσα το πόσιμο νερό που είχαν μαζί τους (δεν είχαν καθόλου φαγητό) επειδή οι μπουκάλες είχαν επωνυμία που καταδείκνυε ότι προέρχονταν από το Λίβανο…
Ανακρινόμενος, ο 47χρονος φέρεται να παραδέχθηκε ότι μόλις θα αποβίβαζε τους μετανάστες στην Κύπρο, οι υπεύθυνοι του δικτύου μετακίνησης θα παρέδιδαν το μερίδιό του στη σύζυγό του, στο Λίβανο.
Υπενθυμίζεται ότι η μικρή ξύλινη βάρκα εντοπίστηκε γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα από το πλήρωμα του εμπορικού πλοίου «Φολέγανδρος», το οποίο με τη σειρά του ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας ενεργοποίησε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης «Νέαρχος», αποστέλνοντας στην περιοχή σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας και ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας.
Τα μικρά παιδιά και οι ενήλικες που έχρηζαν ιατρικής φροντίδας μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα και ελικόπτερα σε νοσοκομεία, ενώ άλλοι μετανάστες έτυχαν των πρώτων βοηθειών από πληρώματα ασθενοφόρων στη μαρίνα Αγίας Νάπας όπου μεταφέρθηκε η ξύλινη βάρκα. Τους παρασχέθηκαν, επίσης, νερό, τρόφιμα, ρούχα και κουβέρτες από μέλη της Πολιτικής Άμυνας.
Η βάρκα, που απέπλευσε από τον Λίβανο στις 18 Ιανουαρίου, είναι μήκους οκτώ μέτρων και η χωρητικότητά της είναι για μονοψήφιο αριθμό ατόμων. Δεν διαθέτει πυξίδα, GPS και άλλα μέσα πλοήγησης. Σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών, στα μέσα της διαδρομής η μηχανή χάλασε και η βάρκα έμεινε ακυβέρνητη.