Home ΛΑΡΝΑΚΑ To ΣΑΛ προκήρυξε νέο διαγωνισμό για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Καμάρες στη Λάρνακα
To ΣΑΛ προκήρυξε νέο διαγωνισμό για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Καμάρες στη Λάρνακα

To ΣΑΛ προκήρυξε νέο διαγωνισμό για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Καμάρες στη Λάρνακα

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Όσο καθυστερεί η εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων στις ευπαθείς περιοχές Καμάρες και Βεργίνας, στα όρια Λάρνακας και Αραδίππου, τόσο θ’ αυξάνεται και το κόστος υλοποίησής τους.

Πρόκειται για έργα που εξαγγέλθηκαν πριν εννέα χρόνια, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Δεκεμβρίου 2014, αλλά ακόμα να τροχοδρομηθούν.

 

Στις 23 Δεκεμβρίου 2024 το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) προκήρυξε εκ νέου τον διαγωνισμό για τα αντιπλημμυρικά έργα στις Καμάρες, αυτή τη φορά με προϋπολογισμό 6,6 εκατομμυρίων ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για επαναπροκήρυξη του αρχικού διαγωνισμού, ο οποίος είχε ακυρωθεί λόγω υποεκτίμησης της δαπάνης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ως εκ τούτου, ο διαγωνισμός επαναπροκηρύσσεται με αυξημένο προϋπολογισμό κατά δυόμισι εκατομμύρια ευρώ. Το τοπικό συμβούλιο αποχετεύσεων, το οποίο έχει αναλάβει τα έργα ως φορέας υλοποίησης με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, προέβη σε επικαιροποίηση της εκτίμησης μέσω του ιδιωτικού τομέα και από τα 4,1 εκατομμύρια που ήταν η αρχική εκτίμηση, ο προϋπολογισμός ανέβηκε στα 6,6 εκατομμύρια. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία υποβολής προσφορών μέχρι την 1η Μαρτίου του 2024.

Η διάρκεια του συμβολαίου ορίστηκε στους 30 μήνες, συνεπώς εφόσον δεν προκύψουν απρόοπτα κωλύματα και οι διαδικασίες προσφοροδότησης και κατακύρωσης διεκπεραιωθούν μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, τότε εκτιμάται πως η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών μπορεί να γίνει εφικτή πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα αντιπλημμυρικά έργα στις Καμάρες αναμένεται να ολοκληρωθούν περί το τέλος του 2026. Στην ουσία, τα αντιπλημμυρικά έργα, που είναι εξαιρετικής σημασίας για τις υπό αναφορά περιοχές, θα είναι έτοιμα, υπό τις καλύτερες προυποθέσεις, 12 ολόκληρα χρόνια μετά την επίσημη εξαγγελία τους… Εκφράζεται, δε, η ελπίδα ότι η νέα προκήρυξη του διαγωνισμού θα προσελκύσει το ενδιαφέρον εργοληπτικών εταιρειών, οι οποίες είχαν γυρίσει την πλάτη στον αρχικό διαγωνισμό ένεκα της λανθασμένης κοστολόγησης.

Θυμίζουμε, ότι αρχικά το υπουργείο είχε υποβάλει κοστολόγηση 4,1 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά η μοναδική προσφορά που είχε υποβληθεί ήταν ύψους 5,3 εκατομμυρίων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του διαγωνισμού. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε νέα καθυστέρηση και χάσιμο πολύτιμου χρόνου πάνω στην ήδη τεράστια καθυστέρηση που παρατηρήθηκε από την αρχική εξαγγελία του έργου, αρχές του 2015, από τον μακαριστό Σωκράτη Χάσικο, τότε Υπουργό Εσωτερικών.

Το έργο θα υλοποιηθεί στη βάση μελέτης που εκπονήθηκε από την κοινοπραξία «Δ. Τουμαζής και Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί» και φέρει τον τίτλο «Αντιπλημμυρικά έργα για προστασία των οικιστικών ζωνών Λάρνακας και Αραδίππου, που βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλού Χωριού».

 

Send this to a friend