Home ΛΑΡΝΑΚΑ Γεώργιος Τάσου: Με ωράριο λειτουργίας καταστημάτων ο Πυροσβεστικός Σταθμός Ξυλοφάγου…
Γεώργιος Τάσου: Με ωράριο λειτουργίας καταστημάτων ο Πυροσβεστικός Σταθμός Ξυλοφάγου…

Γεώργιος Τάσου: Με ωράριο λειτουργίας καταστημάτων ο Πυροσβεστικός Σταθμός Ξυλοφάγου…

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

«Μικρή Βενετία» χαρακτήρισε την Ξυλοφάγου ο πρόεδρος του Kοινοτικού Συμβουλίου Γεώργιος Τάσου, σχολιάζοντας την καταιγίδα που έπληξε την κοινότητα τη νύχτα της Δευτέρας (22/1).

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν κι άλλες κοινότητες των Κοκκινοχωρίων, με την Ξυλοφάγου, ωστόσο, να πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα.

 

 

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο κ.Τάσου είπε ότι πλημμύρισαν περίπου 25 υποστατικά, σπίτια, καταστήματα, γκαράζ καθώς και τρία καφενεία της κοινότητας, προσθέτοντας ότι σε ορισμένες κατοικίες οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν σοβαρές. Επίσης τέσσερα ηλικιωμένα άτομα μεταφέρθηκαν με την βοήθεια πυροσβεστών σε ασφαλή χώρο, καθότι η στάθμη του νερού στα σπίτια τους ανέβηκε σε επικίνδυνο σημείο.

Η νεροποντή ξεκίνησε γύρω στις 9 το βράδυ και διήρκησε περίπου μία ώρα. Πλημμύρισαν κυρίως οι οδοί Ελευθερίας, Νίκου Θεοφάνους, Φρίξου Παναγιώτου, Τρικούπη, Ανδρέα Κάτζιη, Ρήγα Φεραίου και Ανάσταση Μανώλη. Σε μερικές περιπτώσεις το νερό της βροχής έφθασε τα 30 εκατοστά στους δρόμους. «Είμαι 70 χρόνων, τέτοια βροχόπτωση πρώτη φορά βλέπω στην Ξυλοφάγου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γεώργιος Τάσου, ο οποίος ζήτησε την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων κατοίκων.

Αν λειτουργούσε ο σταθμός…

—————————————–  

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ξυλοφάγου κατήγγειλε ότι ο τοπικός πυροσβεστικός σταθμός, που βρίσκεται στην είσοδο της κοινότητας, υπολειτουργεί τα τελευταία χρόνια, αφού λόγω έλλειψης προσωπικού ανοίγει στις 7 το πρωί και κλείνει στις 7 το βράδυ. Δηλαδή, δεν επανδρώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Όπως δήλωσε ο κ.Τάσου, εδώ και τέσσερα χρόνια ο ίδιος έχει προβεί σε πάμπολλα διαβήματα, τόσο στην προηγούμενη, όσο και στην νυν κυβέρνηση, ώστε να γίνει κατορθωτή η σωστή επάνδρωση του πυροσβεστικού σταθμού καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, χωρίς όμως κανένα θετικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

«Κτηριακά ο σταθμός πληροί όλες τις προυποθέσεις ώστε να λειτουργεί όλο το 24ωρο. Εάν χρειάζεται κάποιους επιπρόσθετους χώρους, είμαστε πρόθυμοι ως κοινοτικό συμβούλιο να συνεισφέρουμε στο κόστος. Αυτό που χρειάζεται, κυρίως, είναι μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστών.

Εδώ και τέσσερα χρόνια κάνουμε συνεχή διαβήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι απαράδεκτο, ένας πυροσβεστικός σταθμός να μην λειτουργεί τις νυχτερινές ώρες και να περιμένουμε την έλευση πυροσβεστικών οχημάτων από άλλες περιοχές για αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων. Εάν ήταν σε λειτουργία ο Πυροσβεστικός Σταθμός Ξυλοφάγου, δεν θα επιλύονταν όλα τα προβλήματα, αλλά σίγουρα θα γλιτώναμε κάποια σπίτια και θα ήταν μικρότερο το μέγεθος των ζημιών απ’ ότι είναι σήμερα», σημείωσε.

56 κλήσεις

—————-

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Κεττή, το βράδυ της Δευτέρας η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε σε κλήσεις στις περιοχές Φρενάρους, Ξυλοφάγου και Λιοπετρίου. Σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν ηλικιωμένους από τις οικίες τους λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε εννέα κλήσεις για άντληση όμβριων υδάτων από υποστατικά, ενώ συνολικά δέχθηκε 56 κλήσεις για παροχή βοήθειας σε ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου. Έγινε ανάκληση προσωπικού και ενισχύθηκε η επαρχία Αμμοχώστου μ’ ένα συνεργείο από τη Λάρνακα, ενώ βοήθησαν συνεργεία της Πολιτικής Άμυνας και του κοινωνικού συνόλου Support Cy.

 

 

Send this to a friend