Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Εσύ ξέρεις τι πρέπει να κάνεις αν χάσεις ή σου κλέψουν την ταυτότητα;
Εσύ ξέρεις τι πρέπει να κάνεις αν χάσεις ή σου κλέψουν την ταυτότητα;

Εσύ ξέρεις τι πρέπει να κάνεις αν χάσεις ή σου κλέψουν την ταυτότητα;

 

 

Υποχρεωτική για κάθε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας άνω των 12 ετών είναι η κατοχή δελτίου ταυτότητας, ενώ για άτομα μικρότερης ηλικίας, παραμένει προαιρετική.

Παρότι η διάρκεια ισχύος κάθε δελτίου είναι τα 10 έτη για ενήλικους και 5 για ανήλικους, όταν υπό απρόβλεπετες συνθήκες κάποιος χάσει ή πέσει θύμα κλοπής της ταυτότητάς του θα πρέπει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδικασία για αντικατάστασή της.

Ειδικότερα, σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας, θα πρέπει αρχικά να γίνει αντίστοιχη δήλωση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα. Έπειτα ο επηρεαζόμενος θα πρέπει να προβεί σε Ένορκη Δήλωση ενώπιον του Δικαστηρίου, ενώ στη συνέχεια και τα δύο αυτά έγγραφα προσκομίζονται με αντίστοιχη αίτηση σε ένα από τα κατά τόπο αρμόδια σημεία υποβολής.

 

Στη διαδικαδία περιλαμβάνεται και η λήψη βιομετρικών φωτογραφίας και δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Σημειώνεται ότι εάν η αίτηση υποβάλλεται για ανήλικο κάτω των 12 ετών, προβλέπεται η συμπλήρωση και υπογραφή και από τους δύο γονείς/ κηδεμόνες και το παιδί εξαιρείται από την υποχρέωση παραχώρησης δακτυλικών αποτυπωμάτων και υπογραφής.

Για την έκδοση του δελτίου ταυτότητας συνήθως απαιτούνται 10 εργάσιμες μέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης, ενώ όσον αφορά το κόστος, για την έκδοση δελτίου ταυτότητας ενηλίκων ο πολίτης θα κληθεί να πληρώσει €30, ενώ ανηλίκων €20.

Όλα τα δελτία ταυτότητας εκδίδονται στα κεντρικά γραφεία του Τμήματος στη Λευκωσία, αλλά η παραλαβή τους να μπορεί να γίνει από το σημείο όπου υποβλήθηκε η αίτηση.

 

Send this to a friend