Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μόνο 20 από τα 36 παιδιά της τουρκικής εισβολής έχουν ταυτοποιηθεί, είπε ο ΠτΔ
Μόνο 20 από τα 36 παιδιά της τουρκικής εισβολής έχουν ταυτοποιηθεί, είπε ο ΠτΔ

Μόνο 20 από τα 36 παιδιά της τουρκικής εισβολής έχουν ταυτοποιηθεί, είπε ο ΠτΔ

Από τα 36 αγνοούμενα παιδιά της τουρκικής εισβολής του 1974 έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα μόνο τα 20, δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του στην τελετή ονοματοδότησης του «Πάρκου Αγνοουμένων Παιδιών της τουρκικής εισβολής 1974» στον Στρόβολο, πίσω από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, θα προχωρήσει στην ονοματοδότηση 36 αιθουσών ανά το παγκύπριο σε Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, έτσι ώστε η μνήμη αυτών των παιδιών να συνεχιστεί, αλλά και μέσα από την ονοματοδότηση να ενημερωθούν, να μάθουν οι νέες γενιές για την κυπριακή τραγωδία.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «ως πατέρας δεν μπορώ καν να διανοηθώ τη θέση αυτών των γονέων που τα βλαστάρια τους αγνοούνται από τις τραγικές εκείνες μέρες», προσθέτοντας ότι είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στον στρατηγικό σχεδιασμό διαχρονικά, της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων που εντάσσεται η προσπάθεια για ανάδειξη αυτής της καθαρά ανθρωπιστικής πτυχής του κυπριακού προβλήματος, όπως το θέμα των αγνοουμένων παιδιών της τουρκικής εισβολής.

Σημείωσε ότι από τα 36 αγνοούμενα παιδιά έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα μόνο τα 20, με το μικρότερο παιδί να ήταν μόλις 6 μηνών και το μεγαλύτερο 17 ετών.

«Σε κάθε ένα από τα 36 κυπαρίσσια που φυτέψαμε στο Πάρκο, υπάρχει το όνομα και τα στοιχεία εκάστου αγνοουμένου παιδιού. Τα ονόματα των παιδιών, μέσω των δέντρων, θα συνεχίσουν να αντηχούν εσαεί στα τιμημένα χώματα της πολύπαθης πατρίδας μας, θυμίζοντάς μας διαχρονικά το χρέος μας προς αυτά, το χρέος και την υποχρέωσή μας να μην αποστρατευτούμε από τον αγώνα για ελευθερία και επανένωση του τόπου μας», είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην ονοματοδότηση 36 αιθουσών ανά το παγκύπριο σε Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, έτσι ώστε η μνήμη αυτών των παιδιών να συνεχιστεί, αλλά και μέσα από την ονοματοδότηση να ενημερωθούν, να μάθουν οι νέες γενιές για την κυπριακή τραγωδία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «ως πατέρας, ως πολίτης τούτου του τόπου, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κλίνω ευλαβικά το γόνυ απέναντί σας και σας υπόσχομαι πως θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να αποκαταστήσω με κάθε τρόπο την αιμάσσουσα πατρίδα μας, να επανενώσω τον τόπο μας που υποφέρει ακόμα από τα δεινά της τουρκικής εισβολής και κατοχής”, σημειώνοντας πως “δυστυχώς, φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια».

Ανέφερε ότι έπειτα από συνεννόηση και συνεργασία της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων με τον Δήμαρχο Στροβόλου και το Σωματείο «Αγκαλιάζω με Αγάπη» παραχωρήθηκε ο χώρος του πάρκου προς τιμή της μνήμης των αγνοουμένων παιδιών, δίνοντας συγχαρητήρια στους εμπλεκόμενους για την πρωτοβουλία τους. Συνεχάρη επίσης το Σωματείο «Περικλής Δημητρίου», αλλά και τον ποδηλάτη Πέτρο Στυλιανού για τις δράσεις τους.

Δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων παιδιών από τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, Βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων.

Η τελετή που πραγματοποιήθηκε υπό βροχή  άρχισε με άφιξη του ποδηλάτη Πέτρου Στυλιανού, ο οποίος ποδηλάτησε από την Πάφο εις μνήμη των αγνοουμένων παιδιών, ενώ στον χώρο αφίχθησαν και δρομείς  του Σωματείου «Περικλής Δημητρίου» από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Ακολούθησε αγιασμός και επιμνημόσυνη δέηση για τα ταυτοποιηθέντα παιδιά και δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων παιδιών από τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο. Μετά τους χαιρετισμούς έγιναν τα εγκαίνια του πάρκου από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Το πρώτο πάρκο για τα αγνοούμενα παιδιά της Κύπρου, είπε η Αριστοτέλους

Η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, δήλωσε στον χαιρετισμό της ότι η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων στέκεται στο πλευρό των συγγενών των αγνοουμένων, ενώνει μαζί τους τη φωνή της, με μοναδικό στόχο τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων.

Σκοπός, συνέχισε, είναι η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αγνοουμένων και των συγγενών τους, η παροχή στήριξης και η κάλυψη των αναγκών τους.

Η κ. Αριστοτέλους εξήγησε ότι η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων συνιστά ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας και «γι’ αυτό έχουμε διευρύνει τις προσπάθειες και διαφοροποιήσει τη διαδικασία προσέγγισης κάθε δυνατού πληροφοριοδότη».

Ανέφερε ότι «δεν χρησιμοποιούμε πλέον τις αστυνομικές μεθόδους λήψης κατάθεσης ανακριτικού προφίλ», προσθέτοντας ότι με αυτή την αλλαγή, αυξήθηκε η ροή των πληροφοριών, με πολύ θετικά αποτελέσματα, ώστε σε ένα μήνα να υπάρξουν 6 νέες ταυτοποιήσεις.

Μιλώντας για το Πάρκο των Αγνοούμενων Παιδιών της τουρκικής εισβολής του 1974, η κ. Αριστοτέλους είπε ότι είναι το πρώτο πάρκο της Κύπρου που φτιάχτηκε για τα αγνοούμενα παιδιά της. «Για τα παιδιά που εδώ και μισό αιώνα δεν μεγάλωσαν. Αυτά, τα ανήλικα θύματα της τουρκικής εισβολής του 1974 που θα μείνουν πάντα παιδιά. Θα μείνουν παιδιά τόσο στις θύμησες των συγγενών τους όσο και στις σκέψεις τις δικές μας. Στα κιτάπια του κράτους και στις σελίδες της Κυπριακής ιστορίας», είπε.

Σε μια συγκινητική στιγμή της ομιλίας της η κ. Αριστοτέλους ανέγνωσε τα ονόματα των 36 παιδιών, λέγοντας ότι αυτά τα 36 αθώα θύματα της τουρκικής θηριωδίας αποτελούν μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας, ίσως την πιο τραγική μορφή στην ιστορία της Κύπρου, μια συγκλονιστική, αθέατη πτυχή του κυπριακού δράματος.

«Γι’ αυτά τα παιδιά βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να αποδώσουμε ελάχιστο φόρο τιμής», είπε η κ. Αριστοτέλους, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πάρκο το οποίο τιμά, μα ταυτόχρονα πονά και θυμίζει την πληγή που παραμένει ανοικτή για σχεδόν μισό αιώνα.

Η κ. Αριστοτέλους υπενθύμισε ότι από τα 36 αγνοούμενα παιδιά της τουρκικής εισβολής του 1974, ταυτοποιήθηκαν μόνο τα 20, ενώ όσον αφορά τα τραγικά και τραυματικά γεγονότα που βίωσαν αυτά τα παιδιά και ειδικότερα τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν τα ίχνη τους σημείωσε πως είναι συγκλονιστικές.

«Κανένα παιδί να μην βιώσει ότι βίωσαν αυτά τα παιδιά και καμία οικογένεια να μην βρεθεί στη θέση των οικογενειών τους. Ποτέ ξανά να μην χρειαστεί να διοργανώσουμε μια τέτοια τελετή για να τιμήσουμε παιδιά που χάνονται τόσο νωρίς και τόσο άδικα», κατέληξε η κ. Αριστοτέλους.

Ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι δεν είναι εύκολο να μιλήσει κάποιος για το ζήτημα των αγνοουμένων, για ανθρώπους που για μισό αιώνα παραμένουν αγνοούμενοι και δυστυχώς, όπως είπε, είναι εν πολλοίς αγνοημένοι ιδίως τα αγνοούμενα παιδιά.

«Σήμερα αυτά τα 36 παιδιά θα είχαν τα δικά τους παιδιά και εγγόνια, αντ’ αυτού γίνονται ονόματα μαρτυρικά σε τιμητικές πλάκες και πάρκα. Έγιναν σύμβολα και υπόσχεση αγώνα», είπε ο κ.Παπαχαραλάμπους. Επεσήμανε ότι στο πρόσωπο του γέρου, του αδερφού, του παιδιού που χάθηκε αντανακλάται η Αμμόχωστος, η Κερύνεια και η Μόρφου.

Ο Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Αγκαλιάζω με Αγάπη», Δήμος Αντωνίου, ευχαρίστησε την κ. Αριστοτέλους για την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Πάρκου Αγνοουμένων Παιδιών της τουρκικής εισβολής του 1974. Ευχαρίστησε επίσης τον Δήμαρχο Στροβόλου για την παραχώρηση του πάρκου.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης, ανέφερε ότι 36 παιδιά ηλικίας μερικών μηνών μέχρι 17 ετών συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των εκατοντάδων αμάχων που αγνοούνται, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και υπήρξαν θύματα απαγωγής ή και εκτέλεσης.

«Το πιο ειδεχθές και απάνθρωπο ήταν η ένοχη σιωπή γύρω από την τύχη τους, καταδικάζοντας έτσι τις οικογένειές τους σε μια οδυνηρή και αγωνιώδη αναζήτηση που κράτησε δεκαετίες, που για αρκετές ακόμα περιπτώσεις συνεχίζεται, δυστυχώς, μέχρι σήμερα», είπε.

Send this to a friend