Επ. Ισότητας: Δεν υπάρχει τομέας στον οποίο να μην εργάζονται γυναίκες
Δεν υπάρχει τομέας στον οποίο να μην εργάζονται και γυναίκες και δεν υπάρχει τομέας στον οποίο να μην χρειάζονται και γυναίκες και άντρες, δήλωσε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου.
Σε χαιρετισμό της την Παρασκευή σε εκδήλωση «Ισότητα στο Πόντιουμ» του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, η Επίτροπος τόνισε ότι δεν υπάρχει τομέας στον οποίο δεν χρειάζεται να ενσωματωθεί η διάσταση του φύλου.
Πρόσθεσε ότι «με τη διάσταση του φύλου εννοούμε με απλά λόγια ότι κανένα κράτος, κανένας οργανισμός δεν πρέπει να λαμβάνει οποιεσδήποτε αποφάσεις, προτού διασφαλίσει πως οι αποφάσεις αυτές και οι επιπτώσεις τους θα έχουν θετικό ισότιμο αντίκτυπο στο 50% του πληθυσμού του, δηλαδή με ποιο τρόπο όταν υιοθετείται μια απόφαση, θα διασφαλίζεται ότι υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την ισότιμη απήχηση σε όλο τον πληθυσμό του, ανεξαρτήτως φύλου και πως όλοι και όλες θα επωφελούνται ισότιμα».
Αναφερόμενη στο επάγγελμα του μαέστρου, η κ. Χριστοδούλου είπε ότι «είναι ένα καθαρά, παραδοσιακά ανδροκρατούμενο επάγγελμα στο οποίο η διάσταση του φύλου επείγει να ενσωματωθεί».
Όπως είπε «η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου μπορεί να αρχίσει σε δύο παράλληλα επίπεδα, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, δηλαδή στον ίδιο τον οργανισμό, και δεύτερο στην πρόσβαση γυναικών στον χώρο αυτό».
«Είναι πλέον γνωστό», είπε, «πως όταν αξιοποιούμε το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό έχουμε καλύτερα, διαφορετικά αποτελέσματα. Έχει αποδειχθεί τόσο μέσα από μελέτες, όσο και στην πράξη πως όταν επενδύουμε στις γυναίκες αναβαθμίζονται κοινότητες, κοινωνίες, εταιρείες, και εν τέλει τα κράτη. Το ίδιο και στον χώρο της μουσικής».
Σύμφωνα με την Επίτροπο Ισότητας, «παρόλο που δεν έχουμε επίσημα στατιστικά στοιχεία, παρακολουθούμε πολλά κορίτσια να εκπαιδεύονται στη μουσική είτε μαθαίνοντας ένα όργανο, είτε θεωρεία της μουσικής, είτε τραγούδι αλλά ελάχιστες καταφέρνουν να φτάσουν σε υψηλές θέσεις στην κλασσική μουσική».
Είπε ότι «οι γυναίκες χρειάζονται χώρο και φωνή, έτσι ώστε να δημιουργηθούν και τα πρότυπα γυναικών τα οποία θα πρέπει να ακούμε και να προωθούμε», για να προσθέσει πως «είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να γίνουμε αυτό που δεν βλέπουμε».
Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι το Γραφείο της καθημερινά εργάζεται, ώστε να καταρρίψει κάθε αρνητικό και περιοριστικό στερεότυπο και αναχρονιστικές προκαταλήψεις.