Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σύστημα φωτοεπισήμανσης προτείνει ο Υπ. Μεταφορών στον δρόμο του θανατηφόρου
Σύστημα φωτοεπισήμανσης προτείνει ο Υπ. Μεταφορών στον δρόμο του θανατηφόρου

Σύστημα φωτοεπισήμανσης προτείνει ο Υπ. Μεταφορών στον δρόμο του θανατηφόρου

Την εγκατάσταση συστήματος φωτοεπισήμανσης στον δρόμο όπου σημειώθηκε το τετραπλό θανατηφόρο τροχαίο ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, θα εισηγηθεί το Υπουργείο Μεταφορών στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός, Αλέξης Βαφεάδης, μετά τη σύσκεψη με εμπειρογνώμονες του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, όπου συζητήθηκαν συμπεράσματα και εισηγήσεις, σε συνέχεια του τετραπλού δυστυχήματος που σημειώθηκε στη Λεμεσό.

Στις δηλώσεις του ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι οι εισηγήσεις προς το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας περιλαμβάνουν ποικίλα μέτρα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, μεταξύ των οποίων το πιο άμεσο αφορά την τοποθέτηση συστήματος φωτοεπισήμανσης για έλεγχο της ταχύτητας. Εφόσον η εισήγηση υιοθετηθεί, το σύστημα φωτοεπισήμανσης θα μπορέσει να λειτουργήσει εντός λίγων μηνών, ενώ μέχρι τότε, όπως είπε ο Υπουργός, θα εισηγηθεί τακτικούς ελέγχους του σημείου από την Αστυνομία.

«Έχουμε καταλήξει στην απόφαση να εισηγηθούμε προς την αστυνομία να τοποθετηθεί σύστημα φωτοεπισήμανσης στον δρόμο αυτό, για έλεγχο της ταχύτητας», ανέφερε ο κ. Βαφεάδης. «Υπάρχει έργο σε εξέλιξη στην  περιοχή και μπορούμε να αξιοποιήσουμε μέρος του εξοπλισμού και στη συνέχεια να αποταθούμε στις αρμόδιες τεχνικές και κεντρικές επιτροπές, που διαχειρίζονται και επιτρέπουν τέτοιες αλλαγές στις συμβάσεις, ώστε αυτό να γίνει κατορθωτό», εξήγησε.

«Νοουμένου ότι γίνει αυτό, θα χρειαστούμε περίπου δύο μήνες για να εγκαταστήσουμε σύστημα φωτοεπισήμανσης στη διαδρομή αυτή, το οποίο θα ελέγχει το θέμα της ταχύτητας και όχι το θέμα της διασταύρωσης», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Μέχρι την εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης, θα γίνει εισήγηση η διασταύρωση να ελέγχεται συχνότερα από κινητές κάμερες της αστυνομίας, σημείωσε ο κ. Βαφεάδης.

Στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες περίπου, ο Υπουργός Μεταφορών θα προτείνει, επίσης,

Σε περίπου 3-4 χρόνια θα κατασκευαστεί στη διασταύρωση των λεωφόρων Ευαγόρα Λανίτη και Γιάννου Κρανιδιώτη. Πρόκειται για έργο που βρίσκεται ήδη υπό μελέτη. «Θα εισαχθεί ακόμα ένας κυκλικός κόμβος στην περιοχή αυτή, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια», εξήγησε ο κ. Βαφεάδης.

«Όταν γίνει αυτός ο κόμβος, στη διασταύρωση στην οποία έγινε το θανατηφόρο ατύχημα, θα απαγορεύεται η δεξιά στροφή και θα επιτρέπεται μόνο η αριστερή έξοδος και η αριστερή είσοδος από τον δρόμο», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι θα παρακολουθείται η περιοχή μετά την εφαρμογή των μέτρων, ώστε, αν χρειαστεί, να εισαχθούν και επιπρόσθετα μέτρα. «Θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα θα συμβάλουν τα μέγιστα, αλλά αν χρειαστεί θα τα βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο», είπε.

Αναθεώρηση του νομοσχεδίου για εκπαιδευτές οδηγών

Παράλληλα, ανεξάρτητα από το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, το Υπουργείο Μεταφορών προωθεί την αναθεώρηση του νομοσχεδίου για τους εκπαιδευτές οδηγών, «με πρόθεση να γίνει καλύτερη η εκπαίδευση, καλύτερη επιμόρφωση των οδηγών, με καλύτερα μέσα», όπως εξήγησε ο κ. Βαφεάδης, διευκρινίζοντας ότι είναι μία βελτιωτική κίνηση που δεν προκύπτει από διαπιστώσεις προβλημάτων στην εκπαίδευση των οδηγών.

Στην ίδια κατεύθυνση, προωθείται και αναθεώρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ώστε να αναβαθμιστεί η ύλη που διδάσκεται στους νέους οδηγούς, προκειμένου να βελτιωθεί και η οδική συνείδηση και κουλτούρα. «Ο κώδικας αυτός θα εκδοθεί και ηλεκτρονικά, για να είναι εύκολα προσβάσιμος, σε διάφορες γλώσσες», είπε ο κ. Βαφεάδης.

«Επίσης, θα συζητήσουμε με την αστυνομία το ενδεχόμενο να κατασκευάσουμε επιπρόσθετα πάρκα οδικής ασφάλειας και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας αυτό, ώστε να είναι εφικτό να εφαρμόσουμε συνεχή επιμόρφωση των οδηγών για θέματα οδικής κουλτούρας, σε όλες τις πόλεις και επαρχίες και όχι μόνο στη Λευκωσία, όπου υφίσταται σήμερα ένα τέτοιο πάρκο», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Υπογράμμισε, δε, την ατομική ευθύνη του καθενός για την οδική ασφάλεια, για τήρηση ορίων ταχύτητας και φωτεινών σηματοδοτών. Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αριθμό των παραβιάσεων φωτεινών σηματοδοτών, ο Υπουργός ανέφερε ότι εκτιμάται πως το 2023 αυτές ανέρχονται σε 20.000 περίπου.

Επεσήμανε, όμως, ότι το πιο τρομερό στατιστικό είναι ότι στο 75% αυτών των παραβιάσεων, οι οδηγοί είχαν περάσει απέναντι. «Αντιλαμβάνεστε ότι από θαύμα δεν είχαμε πολύ περισσότερα ατυχήματα», είπε, κάνοντας λόγο για «θράσος κάποιων οδηγών, που πιστεύουν ότι είναι εντάξει να περνούν με κόκκινο».

Σε ερώτηση αν η τοποθέτηση συστήματος φωτοεπισήμανσης για έλεγχο ταχύτητας στον δρόμο του τετραπλού θανατηφόρου στη Λεμεσό και όχι για έλεγχο της διασταύρωσης, σχετίζεται με τις αιτίες του δυστυχήματος, ο Υπουργός σημείωσε ότι «η αιτία του δυστυχήματος θα είναι γνωστή όταν εκδοθεί το πόρισμα της αστυνομίας, μέχρι τότε δεν έχουμε γνώση».

Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν μπορεί να μένει σε αναμονή η λήψη μέτρων, αν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αστυνομία χειρίζεται το εν λόγω πόρισμα ως θέμα προτεραιότητας. Υπογράμμισε ότι του Υπουργείο προχωρεί με τη λήψη μέτρων «προς πάσα κατεύθυνση» και κάνει ό,τι μπορεί με μακροπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Σε ερώτηση αν υπάρχει εκτίμηση για το αν υπάρχουν και άλλα σημεία με αντίστοιχη επικινδυνότητα, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι η δράση αυτή ανήκει στην αστυνομία. «Η Αστυνομία γνωρίζει ακριβώς που γίνονται δυστυχήματα, που υπάρχουν επικίνδυνα σημεία, τα αναδεικνύει σαν μελανά σημεία και εκεί εφαρμόζονται διάφορα παθητικά μέτρα, όπως επεμβάσεις την υποδομή ή μέτρα ελέγχου ταχύτητας ή οποιαδήποτε άλλα μέτρα κρίνει η αστυνομία σωστά», κατέληξε ο Υπουργός.

Send this to a friend