Home ΛΑΡΝΑΚΑ Βράβευση της Λάρνακας ως «Πράσινη Πόλη της Κύπρου» για το 2023
Βράβευση της Λάρνακας ως «Πράσινη Πόλη της Κύπρου» για το 2023

Βράβευση της Λάρνακας ως «Πράσινη Πόλη της Κύπρου» για το 2023

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Για δύο έργα, τα οποία εκσυγχρόνισαν την εικόνα του εμπορικού του κέντρου, βραβεύτηκε ο Δήμος Λάρνακας ως «Πράσινη Πόλη της Κύπρου» για το 2023. Με την βράβευση αυτή, ο Δήμος Λάρνακας εντάχθηκε αυτόματα στο Δίκτυο των Πράσινων Πόλεων & Κοινοτήτων της Κύπρου, του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, η βράβευση αφορά τα έργα «Ανάπλασης της αυλής και αποκατάστασης μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχουρί» στην κατηγορία «Πολιτισμός και Περιβάλλον» και «Ανάπλασης οδών και διευκόλυνση ΑμεΑ στο κέντρο της Λάρνακας» στην κατηγορία «Αειφόρος Διακίνηση και Μεταφορές».

 

Η ανάπλαση της πλατείας Ζουχουρί, παρά τη νέα δημοτική αγορά της πόλης, ολοκληρώθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο και αποτελεί το νέο σημείο χαλάρωσης για τους Λαρνακείς.

Πρόκειται για έναν άνετο, ανοιχτό χώρο πίσω από το τέμενος Ζουχουρί, με καταστήματα και χώρους εστίασης. Στην ανακαινισμένη πλατεία ουσιαστικά έγινε ένα πάντρεμα του παλιού και του νέου, με την περιοχή να συνδυάζει ιστορικά κτήρια μ’ έναν μοντέρνο και σύγχρονο σχεδιασμό.

Το τέμενος Ζουχουρί θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Λάρνακας, εξού και ολόκληρο το συγκρότημα έχει κηρυχθεί αρχαίο μνημείο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για κτίσμα του 19ου αιώνα που βρίσκεται σε μια νευραλγική τοποθεσία, μεταξύ του τεμένους Μπουγιούκ (δίπλα από το Μεσαιωνικό Κάστρο) και του Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου.

Το έργο κόστισε πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Όσον αφορά το έργο ανάπλασης δρόμων και πεζοδρομίων για διευκόλυνση ΑμεΑ, αφορά οδούς που βρίσκονται στο αστικό εμπορικό κέντρο.

Η εκτέλεση του έργου έγινε στα πλαίσια της ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Λάρνακας, έτσι ώστε οι δρόμοι να καταστούν προσβάσιμοι (και) για άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Περιλαμβάνει την περιοχή περιμετρικά του μεγάλου τζαμιού παρά το Μεσαιωνικό Κάστρο και τις οδούς Κλεάνθη Καλογερά, Μαυροϊδή, Αγίου Λαζάρου, Αρμένικης Εκκλησίας, Κορδικτώνος, Βασιλέως Ευαγόρου και τμήμα της οδού Ερμού.

Πέραν της πλακόστρωσης των δρόμων και πεζοδρομίων, το έργο περιλαμβάνει νέους καθιστικούς χώρους, λεκάνες δέντρων και παρτέρια, ανθώνες και καινούργιο αστικό εξοπλισμό. Η δαπάνη της Α’ φάσης του έργου ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Πρόσφατα ο Δήμος Λάρνακας προκήρυξε τον διαγωνισμό για τα κατασκευαστικά έργα της Β΄ φάσης ανάπλασης δρόμων και πεζοδρομίων για διευκόλυνση ΑμεΑ, που θα καλύψει μεγαλύτερο αριθμό οδών εντός και γύρω από το εμπορικό κέντρο.

Η απονομή των Πράσινων Σημαιών θα πραγματοποιηθεί σε επίσημη τελετή στις 31 Ιανουαρίου 2024 στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

 

Send this to a friend