Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Απολογισμός ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος – Δύο «παραδοσιακές» δυνάμεις στην κορυφή
Απολογισμός ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος – Δύο «παραδοσιακές» δυνάμεις στην κορυφή

Απολογισμός ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος – Δύο «παραδοσιακές» δυνάμεις στην κορυφή

 

 

Δύο «παλιές» και «παραδοσιακές» δυνάμεις του κυπριακού ποδοσφαίρου βρίσκονται, έπειτα από πολύ καιρό, στις πρώτες δύο θέσεις της βαθμολογίας με το τέλος του 2023, με τη διαφορά που του χωρίζει να είναι 4 βαθμοί.

Με την ολοκλήρωση της 16ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Cyta, ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση βρίσκονται στην 1η και στη 2η θέση με 38 και 34 βαθμούς, αντίστοιχα, ενώ στις επόμενες τρεις θέσεις ισοβαθμούν Ομόνοια, Άρης και Πάφος με 32 βαθμούς η κάθε μία.

Το ΑΠΟΕΛ στους 16 αγώνες της σεζόν μέχρι στιγμής έχει μαζέψει 38 βαθμούς, καθώς έχει 12 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες. Οι «γαλαζοκίτρινοι» έχουν επικρατήσει στο ντέρμπι των «αιωνίων» στις 23 Δεκεμβρίου με το εμφατικό 3-0 και πλέον δείχνουν ικανοί να επιστρέψουν στους τίτλους μετά τη σεζόν 2018-2019.

 

Το ΑΠΟΕΛ εξήλθε ισόπαλο με τον Απόλλωνα στο ΓΣΠ και την Ανόρθωση στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» και μάλιστα με το ίδιο σκορ, 1-1. Με τις δύο αυτές ομάδες, το ΑΠΟΕΛ θα τεθεί αντιμέτωπο στις επόμενες δύο αγωνιστικές, τις πρώτες για το 2024.

Οσον αφορά τις ήττες των πρωτοπόρων, αυτές προήλθαν από την Ομόνοια στην 3η αγωνιστική με 2-1 και τον Άρη στο Στάδιο Αλφαμέγα στην 12η αγωνιστική με 1-0.

Η ομάδα της πρωτεύουσας έχει στο ενεργητικό της 31 τέρματα και διατηρεί την καλύτερη επίθεση μαζί με Ομόνοια και Πάφο. Από την άλλη, με παθητικό 8 γκολ διατηρεί και την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα.

Εξαιρετική σεζόν διανύει επίσης η Ανόρθωση. Η ομάδα της Αμμοχώστου, στις 16 αγωνιστικές έχει πετύχει 10 νίκες, έφερε 4 ισοπαλίες και δέχθηκε μόλις 2 ήττες. Οι ήττες των «γαλανόλευκων» του Βαρωσιού προήλθαν από τον Άρη στην 8η αγωνιστική με 3-2 μέσα στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» και την Πάφο εκτός έδρας με 1-0 κατά την 10η αγωνιστική.

Η Ανόρθωση επιθετικά τα πάει πολύ καλά, καθώς πέτυχε σε 16 αγώνες 28 γκολ, ενώ αμυντικά οι επιδόσεις της είναι εξίσου καλές αφού δέχθηκε 12.

Η Ομόνοια διανύει επίσης μια αρκετά καλή χρονιά, έχοντας, ωστόσο, περισσότερα σκαμπανεβάσματα από τις δύο πρωτοπόρες ομάδες. Έχοντας δεχθεί μόλις δύο ήττες, από το ΑΠΟΕΛ με 3-0 στην 16η αγωνιστική και την Ανόρθωση με 2-0 στην 11η αγωνιστική, η Ομόνοια έχει δείξει πολύ καλά σημάδια και χαρακτήρα πρωταθλητή σε κάποιους αγώνες, ενώ σε κάποιους άλλους φανέρωσε τρωτά σημεία, όπως με το ΑΠΟΕΛ στον αγώνα του Β΄Γύρου αλλά και με ΑΕΖ και Καρμιώτισσα, όταν υπήρξε ισοπαλία με το ίδιο σκορ, 3-3. Η Ομόνοια έχει πετύχει 9 νίκες, και μόλις δύο ήττες, αλλά έχει παραχωρήσει μέχρι στιγμής 5 ισοπαλίες.

Η επιθετική γραμμή της είναι μια εκ των τριών κορυφαίων του πρωταθλήματος, καθώς η ομάδα των «πρασίνων» έχει στο ενεργητικό της 31 γκολ. Ωστόσο, στον αμυντικό τομέα, η Ομόνοια δεν τα πάει και τόσο καλά καθώς έχει δεχθεί 18 τέρματα, όσα και η ΑΕΚ, και βρίσκεται στην 6η θέση στο συγκεκριμένο τομέα.

Απ΄ εκεί και πέρα, ο Πρωταθλητής Άρης όπως και η Πάφος, έχουν καλύτερο απολογισμό νικών από την Ομόνοια, καθώς πέτυχαν 10 συνολικά, ωστόσο έχουν δεχθεί 4 ήττες και παραχώρησαν μόλις 2 ισοπαλίες.

Να σημειωθεί πως η Πάφος διατηρεί πιο αποδοτική επιθετική γραμμή όσο και αμυντική, καθώς έχει πετύχει 31 γκολ και έχει δεχθεί 11, ενώ ο Άρης πέτυχε 28 τέρματα και δέχθηκε 16. Στον μεταξύ τους αγώνα στον Α΄ Γύρο στη Λεμεσό, οι δύο ομάδες είχαν εξέλθει ισόπαλες 1-1 ενώ η δεύτερη μεταξύ τους αναμέτρηση θα διεξαχθεί την επόμενη αγωνιστική, στις 2 Ιανουαρίου 2024.

Την πρώτη εξάδα του Πρωταθλήματος ολοκληρώνει η ΑΕΚ Λάρνακας, η οποία δεν ξεκίνησε καλά τον φετινό μαραθώνιο. Η πρόσληψη, ωστόσο, του Ισραηλινού προπονητή Μπεν Σιμόν έχει μεταμορφώσει προς το καλύτερο την ομάδα.

Έπειτα από 16 αγωνιστικές, η ΑΕΚ έχει μαζέψει 29 βαθμούς, και βρίσκεται στο μείον 3 από την πρώτη 4άδα αλλά και στο συν 4 από την 7η θέση, όπου βρίσκεται ο Απόλλωνας.

Η ΑΕΚ αν και έχει δεχθεί μόλις 3 ήττες, μια λιγότερη από Άρη και Πάφο, είναι πιο επιρρεπής στις ισοπαλίες, αφού έχει 5 ισοπαλίες, όσες και η Ομόνοια. Επιθετικά, η ομάδα έχει αξιόλογη συγκομιδή τερμάτων (28), ενώ αμυντικά είναι πιο ευάλωτη καθώς δέχθηκε 18.

Πάντως, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, την αγωνιστική άνοδο της ΑΕΚ, την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων του Άρη, την εξαιρετική παρουσία του ΑΠΟΕΛ και της Ανόρθωσης, καθώς και τη σταθερότητα της Πάφου όπως και της Ομόνοιας, ο φετινός μαραθώνιος φαίνεται να είναι ο πιο ανταγωνιστικός των τελευταίων χρόνων και αναμένεται συναρπαστικός.

Απ΄ εκεί και πέρα, στις θέσεις 7, 8, και 9 βρίσκονται ο Απόλλωνας, η Νέα Σαλαμίνα και η ΑΕΛ αντίστοιχα.

Η «γαλάζιοι» της Λεμεσού «περνούν» μια αγωνιστική κρίση και σίγουρα είναι προς το παρόν εκτός του στόχου της 6άδας.

Ο Απόλλωνας ύστερα από 16 αγωνιστικές είναι στην 7η θέση με 25 βαθμούς έχοντας πετύχει 7 νίκες, δεχθεί 5 ήττες και συμβιβαστεί σε 4 ισοπαλίες. Ο απολογισμός των τερμάτων της ομάδας της Λεμεσού είναι 25 τέρματα υπέρ και 17 κατά, και στον Β΄ Γύρο του πρωταθλήματος θα πρέπει να αλλάξουν αγωνιστικό πρόσωπο για να διεκδικήσουν μια θέση στην πρώτη εξάδα.

Η Νέα Σαλαμίνα από την άλλη βρίσκεται στην 8η θέση και με 22 βαθμούς (6 νίκες, 6 ήττες και 4 ισοπαλίες) διανύει μια ικανοποιητική σεζόν. Στα θετικά αποτελέσματα είναι η νίκη επί του Απόλλωνα στη Λεμεσό και της ΑΕΛ στο Στάδιο Αμμόχωστος-Επιστροφή, καθώς και οι ισοπαλίες με Ανόρθωση στο Αμμόχωστος στον Α΄ Γύρο με 2-2 και με ΑΕΚ στην ΑΕΚ Αρένα με 1-1.

Μακριά από τις φιλοδοξίες των φιλάθλων της, βρίσκεται μέχρι την 16η αγωνιστική η ΑΕΛ, αφού οι «γαλαζοκίτρινοι» της Λεμεσού είναι στην 9η θέση με 19 βαθμούς, έχοντας δεχθεί 9 ήττες, ενώ πέτυχαν 6 νίκες.

Στο κάτω διάζωμα, η Δόξα παρά τη μεγάλη της νίκη και τη μοναδική της στο Πρωτάθλημα επί του Άρη, φαίνεται να είναι η πιο αδύναμη ομάδα αφού βρίσκεται στην 14η και τελευταία θέση με μόλις 4 βαθμούς. Η ομάδα της Κατωκοπιάς έχει πετύχει μια μεγάλη νίκη επί του Άρη με 2-0 στην Περιστερώνα κατά την 15η αγωνιστική, και έχει συμβιβαστεί στην εντός έδρας ισοπαλία με 2-2 με την Καρμιώτισσα κατά την 12η αγωνιστική. Με τη συγκομιδή αυτή, ο ομάδα της Κατωκοπιάς είναι το πρώτο φαβορί για την διαβάθμιση.

Απ΄ εκεί και πέρα, ενδιάμεσα της 9ης και της 14ης θέσης, βρίσκονται 4 ομάδες, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, θα παλέψουν να αποφύγουν τις άλλες δύο θέσεις που οδηγούν στην Β΄ Κατηγορία.

Συγκεκριμένα, στην 10η θέση βρίσκεται ο Εθνικός Άχνας με 13 βαθμούς, στην 11η ο Οθέλλος Αθηαίνου με 12 βαθμούς, στην 12η η ΑΕΖ Ζακακίου με 11 βαθμούς και στην 13η η Καρνιώτισσα με 10 βαθμούς.

Να σημειωθεί πως μετά την ολοκλήρωση του Β΄ Γύρου και της πρώτης φάσης του Πρωταθλήματος, οι 14 ομάδες θα χωριστούν ανάλογα με τη θέση κατάταξης σε δύο ομίλους. Οι πρώτες έξι ομάδες θα αποτελούν τον Α όμιλο και θα διεκδικούν τον τίτλο και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, και οι υπόλοιπες οκτώ ομάδες τον Β όμιλο και θα παλέψουν για αποφυγή των 3 τελευταίων θέσεων και της διαβάθμισης.

Πάντως, με βάση τα σημερινά δεδομένα και την εικόνα των ομάδων, συναρπαστική αναμένεται η συνέχεια του Πρωταθλήματος, με αμφίρροπες μάχες τόσο στο άνω διάζωμα όσο και στο κάτω.

Send this to a friend