Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ανδρέας Βύρας: Βαρύτητα στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Εκπαίδευσης και στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Λάρνακας
Ανδρέας Βύρας: Βαρύτητα στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Εκπαίδευσης και στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Λάρνακας

Ανδρέας Βύρας: Βαρύτητα στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Εκπαίδευσης και στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Λάρνακας

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σε πορεία υλοποίησης σημαντικών έργων βρίσκεται ο Δήμος Λάρνακας εν’ όψει του 2024. Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε ότι τη νέα χρονιά οι δημοτικές υπηρεσίες αναμένεται να ενσκήψουν περισσότερο σ’ έργα τα οποία απαιτούν περισσότερη δουλειά, όπως είναι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, από το αρχαίο λιμάνι του Κιτίου, στην οδό Κιλκίς, μέχρι την οδό Αγίου Νεοφύτου, όπου ανακαλύφθηκε (στα πλαίσια του αποχετευτικού) το σπουδαίο ψηφιδωτό που απεικονίζει τους άθλους του Ηρακλή.

«Πλέον θα εργαστούμε περισσότερο πάνω σ’ αυτά τα έργα, τα οποία προβλέπεται ότι θα υλοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο λόγω του ότι απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες που πρέπει να «τρέξουν», με την εμπλοκή διαφόρων κυβερνητικών τμημάτων (Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Αρχαιοτήτων).

 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα έργα που είναι σ’ εξέλιξη ή που έχουν προκηρυχθεί, ο κ.Βύρας ανέφερε ότι τέλη ερχόμενου Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί το έργο ανάπλασης των προσόψεων στα κτήρια επί της παραλιακής οδού Πιαλέ Πασά, ενώ σύντομα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ευρύτερη συντήρηση του χαμηλού παραλιακού πεζόδρομου στον δρόμο αυτό, αφού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διάβρωσης.

Περίπου την ίδια περίοδο θα ολοκληρωθεί το Πάρκο Καλλιτεχνών στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας (σε πάροδο της Πιαλέ Πασά), ενώ προχωρούν κανονικά οι εργασίες για την κατασκευή ακόμα τριών πάρκων, του Σαλίνα, του Παττίχειου και του πάρκου που γίνεται στον οικισμό Τσιακκιλερό.

Στον χώρο όπου δημιουργείται το Πάρκο Σαλίνα προχωρεί και η ανακαίνιση της πρώην κατοικίας του αστυνομικού διευθυντή. Στο μεταξύ, ο Δήμος Λάρνακας έχει προκηρύξει πρόσφατα προσφορές για κατασκευαστικά έργα σε σχέση με την ανάπλαση και ενοποίηση των πλατειών Αλκής και Ακρόπολης καθώς και για την Β΄ φάση ανάπλασης δρόμων και πεζοδρομίων στο αστικό εμπορικό κέντρο για διευκόλυνση ΑμεΑ.

Το νέο πάρκινγκ

———————-     

Όσον αφορά τον νέο δημοτικό χώρο στάθμευσης που δημιουργήθηκε απέναντι από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας, στην τοποθεσία όπου παλιά ήταν τα τσίγκινα υποστατικά των προσφύγων επαγγελματιών, ο Α. Βύρας είπε ότι στις 28 Δεκεμβρίου ο εργολάβος θα παραδώσει επίσημα το έργο, το οποίο θα είναι χωρητικότητας περίπου 100 αυτοκινήτων.

Ο δήμαρχος αποκάλυψε ότι προγραμματίζεται ακόμα ένας μεγάλος, ιδιωτικός χώρος στάθμευσης δίπλα από το ξενοδοχείο «Όπερα», στην περιοχή Αγίου Λαζάρου, χωρητικότητας 100 πλέον θέσεων. Όπως είπε, οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα.

Το Μέλαθρο

——————-

Για την κατασκευή του νέου δημοτικού μελάθρου ευγηρίας, στον ίδιο χώρο όπου λειτουργεί το υφιστάμενο μέλαθρο, ο Δήμος Λάρνακας πρόκειται να υπογράψει το συμβόλαιο με τον εργολάβο τον Ιανουάριο.

Ο κ. Βύρας είπε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες υπολογίζεται ν’ αρχίσουν Μάρτιο ή Απρίλιο του 2024, αφού προηγουμένως κατεδαφιστεί το υφιστάμενο κτήριο.

Για τον λόγο αυτό, το Δημοτικό Μέλαθρο Λάρνακας κλείνει τέλη Δεκεμβρίου. Οι τρόφιμοι (οκτώ στον αριθμό) θα λαμβάνουν μηνιαία χορηγία 200 ευρώ από το δήμο, ώστε να αναζητήσουν στέγη όπου αλλού επιθυμούν μέχρι να ολοκληρωθεί το καινούργιο μέλαθρο.

Λόγω της κατακόρυφης αύξησης των τιμών στα ιδιωτικά μέλαθρα ευγηρίας, εκτιμάται ότι με την λειτουργία του νέου δημοτικού μελάθρου η ζήτηση θα είναι πολύ μεγάλη. Το σύγχρονο δημοτικό μέλαθρο θ’ απευθύνεται κυρίως σε κόσμο που έχει ανάγκη.

Send this to a friend