Κλείνει τα τυροκομεία του ο Σύνδεσμος Τυροκόμων
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου αποφάσισε ομόφωνα κλείσιμο των τυροκομείων από τις 10 Ιανουαρίου του 2024.
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι από 1/1/2024 τα μέλη του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, για αντικειμενικούς λόγους πέραν του ελέγχου των μελών τους, δεν θα δεσμεύονται από το πλαίσιο συμφωνίας το οποίο υπογράφηκε τον Ιούλιο 2022 μεταξύ αιγοπροβατοτρόφων, αγελαδοτρόφων και τυροκόμων, καθώς από την έκδοση του διατάγματος ΚΔΠ 332/2023 η συμφωνία αυτή δεν δύναται να εφαρμοστεί.
Όπως σημειώνει τα μέλη του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου προχωρήσουν σε κλείσιμο των τυροκομείων τους από τις 10/1/2024.
«Η πιο πάνω απόφαση, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι δυστυχώς αποτέλεσμα αδιεξόδου, μετά από δύο μήνες προσπαθειών για εξεύρεση λύσης, στο οποίο μας οδήγησε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με αποκορύφωμα την τελευταία μας συνάντηση την Πέμπτη 21/12/2023. Μια συνάντηση στην οποία καταβάλαμε έστω και την υστάτη προσπάθεια για να μην οδηγηθούμε στο αδιέξοδο, χωρίς όμως ανταπόκριση», αναφέρει.
Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου εξηγεί πως το πρόβλημα ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου 2023, όταν εκδόθηκε διάταγμα με το οποίο «σε μια νύχτα, χωρίς διαβούλευση και συναίνεση και στη βάση λανθασμένων υπολογισμών» καθορίστηκε ως ελάχιστο ποσοστό το 19% αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή μείγματος χαλλουμιού, παραβιάζοντας μονομερώς, όπως αναφέρει, το πλαίσιο συμφωνίας.
Σημειώνει πως η διαφωνία του εστιάζεται στο γεγονός ότι το ποσοστό του 19% αποτελεί «λανθασμένη εκτίμηση» από πλευράς Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αφού όπως λέει, αφορά την παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων και όχι μόνο την παραγωγή μείγματος χαλλουμιού, όπως ρητά αναφέρεται στη συμφωνία, το οποίο «αναπόφευκτα θα οδηγεί στην κατάργηση όλων των άλλων αιγοπρόβειων προϊόντων».
Συνεχίζει λέγοντας ότι «μέσα στους 2 μήνες που έχουν παρέλθει, προσπαθήσαμε επανειλημμένα να βρούμε μια συναινετική λύση σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος», συμπληρώνοντας ότι έχει προτείνει, χωρίς αποτέλεσμα, όπως επανέλθουν στο πραγματικά διαθέσιμο ποσοστό, που κυμαίνεται στο 10%.
«Αμετάβλητος στόχος του Συνδέσμου μας ήταν και συνεχίζει να είναι η διαφύλαξη των εξαγωγών οι οποίες έχουν κάνει το χαλούμι γνωστό σε όλο τον κόσμο, η αξιοποίηση όλου του παραγόμενου γάλακτος το οποίο είναι προς όφελος όλων των παραγωγών και να μην χαθεί ούτε και μία θέση εργασίας στον κλάδο της τυροκομίας», συμπληρώνει.
Εξάλλου, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι για τις αποφάσεις του έχει ήδη ενημερώσει τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενώ έχουν ήδη απευθύνει επιστολές στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, καθώς και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη ενημερώνοντας τους για όλα τα ζητήματα και ζητώντας τη δική τους παρέμβαση, προκειμένου να αποφευχθεί η σοβαρή κρίση στον κλάδο.