Home ΛΑΡΝΑΚΑ Θετική η πρόταση του ΤΕΠΑΚ για τη σχολή στη Λάρνακα
Θετική η πρόταση του ΤΕΠΑΚ για τη σχολή στη Λάρνακα

Θετική η πρόταση του ΤΕΠΑΚ για τη σχολή στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Καθοριστικός θεωρείται ο Ιανουάριος σε σχέση με το διαχρονικό αίτημα της Λάρνακας, να φιλοξενήσει πανεπιστημιακή σχολή. Μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), αναμένεται να υποβάλει στην κυβέρνηση την μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας για την Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, που διεκδικεί εδώ και καιρό η πόλη του Ζήνωνα.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη τεχνοοικονομική μελέτη, η οποία θεωρείται απαραίτητη προτού παρθεί η τελική απόφαση εκ μέρους της κυβέρνησης. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας επικαλέστηκε ενημέρωση που είχε από το ΤΕΠΑΚ, σύμφωνα με την οποία η μελέτη προχωρεί κανονικά και πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2024, θα είναι έτοιμη για να υποβληθεί επίσημα στην κυβέρνηση. «Φαίνεται ότι η πρόταση του ΤΕΠΑΚ είναι κοντά στα οικονομικά δεδομένα της αρχικής πρότασης που είχαμε κάνει ως δήμος.

Τόσο ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, όσο και η ομάδα γύρω του, αντικρίζουν την πρόταση με θετικό φακό. Όταν η πρόταση, που όλα δείχνουν ότι θα είναι θετική, υποβληθεί στην κυβέρνηση, τότε σύσσωμη η Λάρνακα θα ξεκινήσει τις πιέσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση», σημείωσε ο κ.Βύρας.

Παράλληλα, ο δήμαρχος είπε ότι είναι σ’ εξέλιξη εκστρατεία συλλογής υπογραφών για στήριξη της εν λόγω σχολής από φορείς της πόλης και από οργανώσεις που ασχολούνται με τη θάλασσα.

Το πλάνο

————-

Ο Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι ο Δήμος Λάρνακας έχει συγκεκριμένο πλάνο για στέγαση της Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Όπως σημείωσε, όταν με το καλό η απόφαση της κυβέρνησης θα είναι θετική, ο δήμος θα είναι έτοιμος για να προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό.

«Ο στόχος μας είναι η σχολή να στεγαστεί στην περιοχή Μακένζι, όπου έχουμε τη γη κι έχουμε και τα σχέδια. Η σχολή θα ανεγερθεί δίπλα στο κτήριο του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και την Ναυτιλία (Cyprus Marine and Maritime Institude), σε χώρο απέναντι από τα νυχτερινά κέντρα κι εστιατόρια της περιοχής, παρά τον υφιστάμενο χώρο στάθμευσης», συμπλήρωσε ο κ.Βύρας.

Θυμίζουμε, ότι ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης μ’ επιστολή του προς τον Ανδρέα Βύρα, ημερομηνίας 28 Αυγούστου 2023, είχε επαναλάβει την πολιτική του βούληση για δημιουργία της  προτεινόμενης σχολής στη Λάρνακα, τονίζοντας ότι η ετοιμασία ολοκληρωμένης μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας και στρατηγικού πλάνου εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ θα βοηθήσει στον καλύτερο σχεδιασμό, ώστε το συντομότερο να τροχοδρομηθούν οι δέουσες ενέργειες για υλοποίηση του έργου.

Send this to a friend