Πρόδρομος Αλαμπρίτης: Απουσία κονδυλίων για ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής Λάρνακας
Ολοκληρωμένο σχεδιασμό για θέματα εκπαίδευσης ζήτησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης. Στην ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα εκπαίδευσης και στο δημογραφικό.
Συγκεκριμένα, ζήτησε τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παιδείας, την παροχή εξοπλισμού, τη βελτίωση των υποδομών, την ψηφιοποίηση, την επικαιροποίηση των αναλυτικών προγραμμάτων, ολοκληρωμένη πολιτική ειδικής εκπαίδευσης, επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, και την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης.
Σημείωσε ότι, παρόλο που ξεκίνησε η εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία, στον προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνονται σχετικές δαπάνες.
Ζήτησε επίσης να παρθούν μέτρα για αντιμετώπιση της σχολικής βίας, του εκφοβισμού και της νεανικής παραβατικότητας, αλλά και να υπάρξουν πρόνοιες για τα «χαρισματικά και προικισμένα» παιδιά για να πετύχουν πιο ψηλούς στόχους. «Το εκπαιδευτικό σύστημα να ανταποκριθεί στις εξατομικευμένες ανάγκες όλων των παιδιών», σημείωσε.
Ο κ. Αλαμπρίτης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των πτυχίων των πανεπιστημίων, με εισαγωγή ξενόγλωσσων προγραμμάτων για προσέλκυση ξένων φοιτητών, αλλά και με σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και τον επιχειρηματικό κόσμο.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι η υπογεννητικότητα είναι ένα σημαντικό θέμα με επιπτώσεις σε όλους τους τομείς, απαριθμώντας όσα προωθήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Είπε ότι ο ΔΗΣΥ εισηγείται, μεταξύ άλλων, την αύξηση του οικογενειακού αφορολόγητου στις €39.000, τη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος τέκνου, την ίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών στον χώρο εργασίας, την επέκταση του ολοήμερου, στεγαστική πολιτική για νέα ζευγάρια και την προσαρμογή της φοιτητικής χορηγίας στον πληθωρισμό.
Αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι ο ΔΗΣΥ ζητά κλειστές δομές φιλοξενίας, αποτελεσματική φύλαξη της Πράσινης Γραμμής, απέλαση όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται, και επαναξιολόγηση του καθεστώτος Σύρων που προέρχονται από ασφαλείς περιοχές.
Τέλος, ο κ. Αλαμπρίτης αναφέρθηκε στην επαρχία Λάρνακας, σημειώνοντας τα έργα που έχουν υλοποιηθεί και όσα εκκρεμούν, τονίζοντας την απουσία κονδυλίων για την ίδρυση της πανεπιστημιακής σχολής Λάρνακας.