Τους στόχους της ψηφιακής δεκαετίας 2030 παρουσίασε ο Υφυπουργός Έρευνας
Την προσέγγιση του Υφυπουργείου αναφορικά με τους στόχους της ψηφιακής δεκαετίας 2030, παρουσίασε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, στον χαιρετισμό του στη συνάντηση ενδιαφερόμενων μερών και παραγόντων της αγοράς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, που διοργάνωσε το Γραφείο Επιτρόπου Επικοινωνιών τη Δευτέρα.
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηζαχαρίας, η επιτυχής υλοποίηση των στόχων αυτών, δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν προσέλκυση επενδύσεων και ισχυροποίηση της οικονομίας της χώρας.
Σε ό,τι αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, ο Υφυπουργός είπε ότι ολοκληρώθηκαν οι προπαρασκευαστικοί σχεδιασμοί, κατατέθηκε πρόταση για την αναδιοργάνωση του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής στο Υπουργείο Οικονομικών, επιλέχθηκαν οι εξωτερικοί συνεργάτες, και με το νέο χρόνο προχωρά η υλοποίηση του έργου “Κυβερνητικό νέφος”, με ορίζοντα υλοποίησης το τέταρτο τρίμηνο του 2026.
Παράλληλα, είπε, “εξακολουθούμε να προωθούμε την αντικατάσταση και την εισαγωγή σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων σε κρατικές υπηρεσίες, με παράλληλο σχεδιασμό για τη θωράκισή τους στο πλαίσιο της κυβερνοασφάλειας”.
Ο Υφυπουργός ανέδειξε επίσης την προσφορά στο κοινό ψηφιακών υπηρεσιών, η οποία συνοδεύεται με την προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων ψηφιακού εγγραμματισμού, διαφοροποιημένων αναλόγως του επαγγελματικού υποβάθρου των συμμετεχόντων, για να διασφαλιστεί “η χρήση και η μετάβαση στη νέα τάξη πραγμάτων”, όπως είπε.
“Την ίδια προσέγγιση συμφωνήσαμε να ακολουθούμε σε ό,τι αφορά στην ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής στον ιδιωτικό τομέα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας και τις σχετικές χορηγίες που προσφέρει”, ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά στη συνδεσιμότητα, και με δεδομένη την πλήρη κάλυψη σε 5G, ο Υφυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση επιχορηγεί μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας την κάλυψη των “λευκών περιοχών” με δίκτυο οπτικών ινών.
“Τέλος, επιδιώκουμε τη μόχλευση που μπορεί να προέλθει από την έρευνα και την καινοτομία σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού κράτους και ιδιωτικού τομέα, γεγονός που αντανακλάται στην πολύ πρόσφατη δημοσίευση της στρατηγικής μας σε Έρευνα και Καινοτομία”, ανέφερε, προσθέτοντας πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που αναπτύσσει το Υφυπουργείο και αφορούν τη νέα μορφή επικοινωνίας κράτους-πολίτη, την εισαγωγή υπηρεσιών έξυπνης πόλης από κεντρική πλατφόρμα, φέρουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά συμπεριληπτικότητας και, όπως είπε, επιτρέπουν στον κάθε πολίτη να απολαμβάνει με ευκολία ποιοτικές υπηρεσίες από το κράτος.