Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Επεκτείνονται οι περιοχές φωλεοποίησης πράσινων χελώνων εξαιτίας υπερθέρμανσης
Επεκτείνονται οι περιοχές φωλεοποίησης πράσινων χελώνων εξαιτίας υπερθέρμανσης

Επεκτείνονται οι περιοχές φωλεοποίησης πράσινων χελώνων εξαιτίας υπερθέρμανσης

 

 

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να προκαλέσει επέκταση της περιοχής φωλεοποίησης των πράσινων χελωνών έως και 60% έως το 2100, φτάνοντας ακόμη και στις ακτές της Ιταλίας, σύμφωνα με ιταλική μελέτη με επικεφαλής την Κιάρα Μαντσίνο του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η στροφή προς πιο «ανθρωποποιημένες» περιοχές στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επιτυχία της ωοτοκίας.

«Η κατανομή και η φωλιά των θαλάσσιων χελωνών, στην προκειμένη περίπτωση της πράσινης χελώνας Chelonia mydas, συνδέεται στενά με τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας και ένα σύνολο άλλων παραμέτρων, και η κλιματική κρίση οδηγεί σε ταχείς μετασχηματισμούς αυτών των μεταβλητών, σε πιο γρήγορη αλλαγή από ό,τι στο παρελθόν», ανέφερε η Μαντσίνο στο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

 

Η ερευνητική ομάδα, η οποία περιλάμβανε επίσης τη Sandra Hochscheid του ζωολογικού σταθμού Anton Dohrn στη Νάπολη και τον Luigi Maiorano του Πανεπιστημίου Sapienza, χρησιμοποίησε προγνωστικά μοντέλα αλλαγής στη Μεσόγειο για να προσομοιώσει τον αντίκτυπο, έως το έτος 2100, στις μελλοντικές περιοχές φωλιάσματος αυτών των χελώνων, οι οποίες σήμερα περιορίζονται κυρίως στην Τουρκία και την Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κάτω από τα χειρότερα σενάρια ανόδου της θερμοκρασίας, η περιοχή φωλιάσματος πράσινων χελωνών θα μπορούσε θεωρητικά να επεκταθεί έως και 62,4% για να συμπεριλάβει τις ακτές της Βόρειας Αφρικής μέχρι την Αλγερία, μεγάλο μέρος της Ιταλίας και της Ελλάδας και τη νότια Αδριατική Θάλασσα.

Send this to a friend