Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Χιλιάδες δέντρα και θάμνοι θα φυτευτούν στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου
Χιλιάδες δέντρα και θάμνοι θα φυτευτούν στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου

Χιλιάδες δέντρα και θάμνοι θα φυτευτούν στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου

 

 

Χιλιάδες δέντρα και θάμνοι θα φυτευτούν μέχρι το 2026 στο πλαίσιο σειράς δεντροφυτεύσεων, οι οποίες υλοποιούνται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου, με στόχο την αντιμετώπιση της ερημοποίησης και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής για την αγροτική γη της Κύπρου. Η έναρξη τους πραγματοποιείται την Παρασκευή, στην Τερσεφάνου, με την συμμετοχή της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Μαρίας Παναγιώτου. 

Σε ανακοίνωση του γραφείου της Επιτρόπου αναφέρεται ότι οι δενδροφυτεύσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου LIFE AgrOassis το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η πρώτη σειρά δενδροφυτεύσεων θα πραγματοποιηθεί, με τη βοήθεια εθελοντών, πολιτών και οργανωμένων συνόλων, από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Στο πλαίσιό της θα φυτευτούν 3.000 βαθύρριζα δέντρα και θάμνοι από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και τα επόμενα δύο χρόνια με τη φύτευση άλλων 15.000 βαθύρριζων δενδρυλλίων. Συνολικά προγραμματίζονται να φυτευτούν 18.000 δενδρύλλια μέχρι το 2026», προστίθεται.

 

Κατά τη δενδροφύτευση, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά βαθύρριζα φυτά, ειδικά προσαρμοσμένα στην ξηρασία για την ανασύσταση παραδοσιακών φυτοφρακτών σε υποβαθμισμένη αγροτική γη.

«Το μέτρο στοχεύει στην αντιμετώπιση της ερημοποίησης και στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής για την αγροτική γη της Κύπρου», σημειώνεται.

Στο έργο, αναφέρεται, συμμετέχουν το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με συντονιστή το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και εμπλοκή των Τμημάτων Γεωργίας, Δασών και Περιβάλλοντος, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το KES Research Centre, το Ίδρυμα Λαόνα για την Αναβίωση και Προστασία της Κυπριακής Υπαίθρου, η Ένωση Κυπρίων Αγροτών, η εταιρεία Παραδεισιώτης Ltd., το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (Δ.Ο.Κ.Α.Σ) και ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β) Ταυρωπού Καρδίτσας.

Send this to a friend