Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο κατοχικός στρατός κατακευάζει οχυρωματικά έργα και στην Αθηένου
Ο κατοχικός στρατός κατακευάζει οχυρωματικά έργα και στην Αθηένου

Ο κατοχικός στρατός κατακευάζει οχυρωματικά έργα και στην Αθηένου

 

 

Ο κατοχικός στρατός, εκτός από την περιοχή της Δερύνειας, όπου προχωρά στην κατασκευή θέσεων μάχης και άλλων έργων στρατιωτικής φύσεως, παρόμοιες εργασίες διεξάγει και στην περιοχή της Αθηένου κατασκευάζοντας μεγάλη αντιαρματική τάφρο μεταξύ των υψωμάτων Αγιά και Καυκάλλα.

Με τις προκλήσεις και τα τετελεσμένα στη νεκρή ζώνη στην Πύλα και τον Άγιο Δομέτιο, τα οχυρωματικά έργα στη Δερύνεια, εργασίες στρατιωτικής φύσεως εκτελούνται τις τελευταίες βδομάδες και στην Αθηένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», σε πολύ κοντινή απόσταση από τη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Αθηένου, μεταξύ των υψωμάτων Αγιά και Καυκάλλα, ο κατοχικός στρατός διεξάγει στρατιωτικά χωματουργικά έργα. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των δύο υψωμάτων έχει δημιουργηθεί μεγάλη αντιαρματική τάφρος. Απώτερος στόχος του κατοχικού καθεστώτος είναι με την ολοκλήρωση της αντιαρματικής τάφρου να μην υπάρχει δίοδος διέλευσης των αρμάτων μάχης.

 

Στην ίδια περιοχή, έχουν ήδη εγκατασταθεί δύο μεταλλικοί πύργοι, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πρόκειται για υποδομές στις οποίες θα τοποθετηθούν κεραίες πιθανόν για στρατιωτικές επικοινωνίες ή και για άλλες χρήσεις. Πλησίον των δύο υψωμάτων Αγιά και Καυκάλλα ο κατοχικός στρατός διατηρεί δύο σκοπιές με 24ωρη επάνδρωση.

Στρατιωτικοί οι οποίοι υπηρέτησαν σε μονάδες κατά μήκος της Γραμμής Κατάπαυσης του Πυρός ανέφεραν στον «Π» ότι τα έργα που διεξάγονται στη Δερύνεια και την Αθηένου συνδέονται και αποτελούν μέρος των τουρκικών επιχειρησιακών σχεδιασμών. «Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η δημιουργία θέσεων μάχης, ορυγμάτων, αντιαρματικών τάφρων εντάσσονται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των στρατιωτικών σχεδιασμών των τουρκικών στρατευμάτων», ανέφερε στον «Π» στρατιωτικός που γνωρίζει την περιοχή.

Η τουρκική δραστηριότητα στα κατεχόμενα παρακολουθείται στενά από την Εθνική Φρουρά και τις άλλες κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας. Αυτό που διαμηνύεται αναφορικά με τα οχυρωματικά έργα του κατοχικού καθεστώτος είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα για όλες τις ενέργειες, ενώ τονίζεται ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν.

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Δερύνεια και Αθηένου έχουν πανομοιότυπα χαρακτηριστικά, με την κυβέρνηση να γνωρίζει για τις κινήσεις που γίνονται, αλλά να μην σχολιάζει επισήμως. Ενδεικτική ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι διεξάγονται οχυρωματικά έργα στη Δερύνεια. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αρκέστηκε στη σχετική πληροφόρηση για το τι γίνεται αλλά δεν ήθελε να αναφερθεί περαιτέρω στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτό που επισήμως λέγεται είναι ότι οι εργασίες που πραγματοποιούνται είναι εκτός της νεκρής ζώνης και ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στα απαραίτητα διαβήματα.

Στην περιοχή της Δερύνειας εδώ και περίπου τρεις μήνες παρατηρείται έντονη δραστηριότητα, ενώ τις τελευταίες ημέρες οι εργασίες έχουν σταματήσει. Το κατοχικό καθεστώς πραγματοποιεί οχυρωματικά έργα σε μια έκταση περίπου 4 χιλιομέτρων κατασκευάζοντας νέες θέσεις μάχης για αντιαρματικά όπλα και όλμους, καθώς και ορύγματα. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές, τα έργα δεν έχουν επεκταθεί εντός της νεκρής ζώνης. Τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν την τουρκική δραστηριότητα, ωστόσο επισήμως δεν μπορούν να επέμβουν, εκτός εάν γίνουν εργασίες εντός της νεκρής ζώνης.

Περιπολίες και μέτρα

Σε ό,τι αφορά τα νέα τετελεσμένα εντός της νεκρής ζώνης στον Άγιο Δομέτιο, σχεδόν τρεις βδομάδες μετά η κατάσταση παραμένει αναλλοίωτη, παρά τις διαβεβαιώσεις των Ηνωμένων Εθνών ότι καταβάλλονται προσπάθειες για αποκατάσταση του status quo, από πλευράς κατοχικού στρατού δεν έγινε οποιαδήποτε ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Από τις 27 Νοεμβρίου ο Αττίλας εισέβαλε στη νεκρή ζώνη, όπου βρίσκεται το σπίτι της «Τουρκούς» στο οποίο εγκατέστησαν παράνομα θερμική κάμερα παρακολούθησης και κεραία μετάδοσης της εικόνας που καταγράφει η κάμερα. Έκτοτε, η κατάσταση παραμένει αναλλοίωτη, με τα Ηνωμένα Έθνη να παρακολουθούν καθημερινά την κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται, έχουν ήδη επανδρωθεί φυλάκια της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή του Αγίου Δομετίου. Στα μέτρα που λαμβάνονται για ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής λαμβάνει μέρος και η Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», κατόπιν οδηγιών από το Αρχηγείο έχουν αυξηθεί τα μηχανοκίνητα περίπολα στην περιοχή πλησίον της νεκρής ζώνης για πρόληψη ανεπιθύμητων καταστάσεων. Στις ίδιες οδηγίες αναφέρεται επίσης ότι τα μέτρα αφορούν όλο το 24ωρο.

Σε ό,τι αφορά την Πύλα, το προσωρινό πάγωμα των εργασιών μονιμοποιήθηκε, καθώς από τις 6 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία διακόπηκαν οι εργασίες, δεν υπήρξε οτιδήποτε νεότερο για τήρηση των συμφωνηθέντων μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και των ξεχωριστών συμφωνιών με την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά.

Πηγή: Politis

 

Send this to a friend