Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Οχυρωματικά έργα των Τούρκων στην περιοχή Δερύνειας
Οχυρωματικά έργα των Τούρκων στην περιοχή Δερύνειας

Οχυρωματικά έργα των Τούρκων στην περιοχή Δερύνειας

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ανησυχία επικρατεί στη Δερύνεια εξαιτίας των οχυρωματικών έργων, που διενήργησαν το τελευταίο διάστημα οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στην δεξιά πλευρά του οδοφράγματος, μέχρι την περιοχή Κάππαρη στο Παραλίμνι.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο δήμαρχος του ακριτικού δήμου Άντρος Καραγιάννης δήλωσε ότι πρόκειται για οχυρωματικά, αμυντικά έργα, τα οποία παρόλο που δεν έγιναν εντός της νεκρής ζώνης, εντούτοις βρίσκονται σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από σπίτια κατοίκων της Δερύνειας.

 

Όπως ανέφερε, τα πρώτα οχυρωματικά έργα των Τούρκων ξεκίνησαν πριν από 2-3 μήνες με μπουλντόζες, ενώ οι τελευταίες εργασίες έγιναν πριν από μία εβδομάδα. Οι κάτοικοι Δερύνειας, ειδικά όσοι διαμένουν σε κοντινή απόσταση από την τοποθεσία όπου ο κατοχικός στρατός προχώρησε σε οχυρωματικά έργα, δικαιολογημένα είναι ανάστατοι και ζητούν από το κράτος την λήψη μέτρων για ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στην περιοχή τους.

Ο Α. Καραγιάννης είπε ότι είναι ένα ανησυχητικό γεγονός, διότι ο τουρκικός στρατός πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στην οικιστική περιοχή του Δήμου Δερύνειας και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα διότι, όπως εξήγησε, ο κόσμος άρχισε να νιώθει ανασφάλεια. «Δυστυχώς, αυτά βιώνουν οι ακρίτες, η ζωή των οποίων είναι εντελώς διαφορετική από τους κατοίκους των υπολοίπων περιοχών.

Τέτοιες καταστάσεις κατάντησαν μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων που ζουν κι εργάζονται σε ακριτικές περιοχές», σημείωσε ο κ.Καραγιάννης, ο οποίος παρατήρησε πως τα τελευταία 24ωρα τα έργα των Τούρκων έχουν σταματήσει. «Ενδεχομένως να τέλειωσαν αυτό που ήθελαν να κάνουν», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του Δημάρχου Δερύνειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι παρόλο που οι τουρκικές ενέργειες στην Δερύνεια δεν είναι εντός της νεκρής ζώνης, εντούτοις υπάρχει μια ανησυχία εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, με τις αρμόδιες αρχές να παρακολουθούν το θέμα.

Κι όλα αυτά, ενώ την περασμένη Κυριακή (3/12) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είχε επισκεφθεί την περιοχή του Αγίου Δομετίου, όπου οι Τούρκοι παραβίασαν το status quo στη νεκρή ζώνη, εγκαθιστώντας στο σπίτι της «Τουρκούς» κάμερα και κεραία που στέλνουν εικόνα της γύρω περιοχής στο παρακείμενο τουρκικό φυλάκιο.

Υπενθυμίζουμε, ότι περίπου το 75% της έκτασης του Δήμου Δερύνειας βρίσκεται από το 1974 υπό τουρκική κατοχή, δηλαδή σχεδόν όλη η καλλιεργήσιμη γη και η παραλιακή της ζώνη.

Με την εφαρμογή του Στεγαστικού Σχεδίου Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον, κυρίως από νεαρά ζευγάρια, για μόνιμη κατοίκηση στην Δερύνεια, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια ραγδαία οικιστική ανάπτυξη.

Send this to a friend