Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ζητούνται ναυαγοσώστες για τις χειμερινές παραλίες Λάρνακας
Ζητούνται ναυαγοσώστες για τις χειμερινές παραλίες Λάρνακας

Ζητούνται ναυαγοσώστες για τις χειμερινές παραλίες Λάρνακας

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ελπίδες να στελεχωθούν οι παραλίες της Λάρνακας με ναυαγοσώστες, κατά την χειμερινή περίοδο, για προστασία των χειμερινών κολυμβητών, δημιουργεί η απαντητική επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Εσωτερικών προς τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργο Κουκουμά, ο οποίος μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης ζήτησε ενημέρωση για το θέμα, σημειώνοντας πως κατά τους χειμερινούς μήνες λειτουργούν στη Λάρνακα τρεις παραλίες με επτά ναυαγοσωστικά σημεία, τρία στο Μακένζι, τρία στις Φοινικούδες κι ένα στην παραλία της Ορόκλινης, τα οποία σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ασφάλειας Παραλιών «ΣΑΛΑΜΙΣ» πρέπει να στελεχώνονται με δύο ναυαγοσώστες το καθένα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Στην απαντητική του επιστολή, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι το υπουργείο του προτίθεται σύντομα να υποβάλει πρόταση προς το αρμόδιο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού́ για τις ανάγκες στελέχωσης των παραλιών, αφού πρώτα κοστολογηθεί́ η πρόταση που θα υποβληθεί́, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί σημαντικά το σύστημα ασφάλειας των παραλιών. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, το θέμα στελέχωσης των χειμερινών παραλιών των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού́ συζητήθηκε στις 20 περασμένου Οκτωβρίου με τις συντεχνίες των ναυαγοσωστών, σε συνάρτηση με τα όσα προβλέπονται στο Εθνικό́ Σχέδιο Ασφάλειας Παραλιών «ΣΑΛΑΜΙΣ» για την στελέχωση των ναυαγοσωστικών σημείων.

 

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι αναγνωρίζει την ανάγκη ορθής στελέχωσης των χειμερινών παραλιών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να βελτιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση με ικανοποιητική επάνδρωση των ακτών που χρησιμοποιούνται από τους χειμερινούς κολυμβητές.

Ο βουλευτής Λάρνακας προέβη σε διαβήματα προς το αρμόδιο υπουργείο, ζητώντας εξηγήσεις γιατί οι τρεις παραλίες της Λάρνακας που παραμένουν σε λειτουργία το χειμώνα δεν καλύπτονται από ναυαγοσωστική υπηρεσία.

Ένα πρόβλημα που επιβεβαιώθηκε και από τους ίδιους του ναυαγοσώστες, με τη συντεχνία ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ να αποστέλλει δύο επιστολές, τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο του 2023, προειδοποιώντας ότι η εφαρμογή του Σχεδίου «ΣΑΛΑΜΙΣ» για την ασφαλή λειτουργία των παραλιών κατά τους χειμερινούς μήνες προϋποθέτει την αύξηση του αριθμού των ναυαγοσωστών με 12μηνη απασχόληση.

Όπως σημειώνει ο κ.Κουκουμάς στο διάβημά του, το κενό ασφάλειας για τους χειμερινούς κολυμβητές είναι σοβαρό, καθότι, όπως εξηγεί, στις τρεις οργανωμένες παραλίες της Λάρνακας που παραμένουν σε λειτουργία το χειμώνα, μόνο τρεις ναυαγοσώστες προορίζονται για να επανδρώσουν τα εφτά ναυαγοσωστικά σημεία, παρόλο που το «ΣΑΛΑΜΙΣ» προνοεί 21 ναυαγοσώστες.

Ο βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών όπως μεσολαβήσει στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, ώστε να προχωρήσει στην πρόσληψη ως μόνιμου προσωπικού αριθμού ναυαγοσωστών από τους σχεδόν 60 ναυαγοσώστες που εργάζονται ως εποχικοί στην επαρχία Λάρνακας, οι οποίοι ενώ είναι κατάλληλα καταρτισμένοι κάθε χειμώνα εγγράφονται ως άνεργοι.

Send this to a friend