Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Κάνθος και το Βαρώσι – Αμμόχωστος» τέλεσε η Υφ. Πολιτισμού
Ο Τηλέμαχος Κάνθος είναι αναμφίβολα μια πολύπλευρη προσωπικότητα που, ως καλλιτέχνης, ως δάσκαλος και ως άνθρωπος, διαμόρφωσε τη μοντέρνα φυσιογνωμία της Κύπρου σε καιρούς χαλεπούς και σκληρούς για το πνεύμα, αλλά και για τη φυσική και εθνική επιβίωση του τόπου, ανέφερε το βράδυ της Τρίτης η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου τελώντας τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα του Τηλέμαχου Κάνθου, εμπνευσμένα από το Βαρώσι και την ευρύτερη Αμμόχωστο.
Σε χαιρετισμό της η Υφυπουργός Πολιτισμού σημείωσε πως η έκθεση Ο Κάνθος και το Βαρώσι – Αμμόχωστος» συμπίπτει χρονικά με τη συγκυρία της ολοκλήρωσης των 30 χρόνων από τον θάνατο του Κάνθου αλλά και την πάροδο100 χρόνων από τότε που μετακόμισε για πρώτη φορά στην Αμμόχωστο για να φοιτήσει στο γυμνάσιο, όπου και άρχισε να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει. «Η πόλη της Αμμοχώστου αποτέλεσε γι’ αυτόν πηγή έμπνευσης. Για την Αμμόχωστο, όμως, ο ίδιος αποτέλεσε την αφετηρία για την απαρχή της ουσιαστικής καλλιτεχνικής της αφύπνισης, με την πρώτη του ατομική έκθεση το 1934» είπε η Υφυπουργός Πολιτισμού.
«Σχεδόν 90 χρόνια μετά από αυτή την πρώτη του έκθεση, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να δούμε μια άλλη έκθεση μέσα από την οποία ξετυλίγεται ο ιστορικός και εικαστικός αυτός θησαυρός, ‘Ο ‘Άγνωστος Κάνθος’» ανέφερε η κ. Κασσιανίδου κάνοντας λόγο για μια έκθεση έργων που ήταν ιδιαίτερα αγαπητά και στον ίδιο, και τα οποία είχε αρχειοθετήσει με ιδιαίτερη φροντίδα και συναισθηματική φόρτιση. «Μία έκθεση που ξυπνάει συνάμα τον πόνο και τις ανάμεικτες αναμνήσεις των Αμμοχωστιανών, οι οποίοι το 1974 εγκατάλειψαν τη γη που τους γέννησε ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής. Που φέρνει στο φως αμυδρές τις αναμνήσεις από το κοσμοπολίτικο λιμάνι, τη συμπρωτεύουσα, αλλά και από τα τραγικά γεγονότα που της στέρησαν το σφρίγος και τη ζωντάνια» όπως συμπλήρωσε.
Στο πλαίσιο του χαιρετισμού της η Υφυπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι η στήριξη αλλά και η παρουσία της στη σημερινή εκδήλωση εκπροσωπώντας το Υφυπουργείο Πολιτισμού, αντιπροσωπεύει ένα μικρό στίγμα της αναγνώρισης που η πολιτεία οφείλει να αποδώσει στον Τηλέμαχο Κάνθο για την πολύτιμη συνεισφορά του στον πολιτισμό και την τέχνη, αλλά και για τον τεράστιο πολιτιστικό θησαυρό που άφησε πίσω του.
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσει να ενισχύει τον πολιτισμό και την τέχνη σε όλες τις εκφάνσεις τους, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην πρόοδο, στην ανάπτυξη και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής παιδείας της κοινωνίας.
Συνεχάρη τέλος την οικογένειά του Τηλέμαχου Κάνθου, στην οποία κληροδότησε εκτός από το σημαντικό του έργο, τη συγκινητική του ευγένεια και ευαισθησία για ό,τι σχετίζεται με τις τέχνες και τη γνώση, ιδιαίτερα τις κόρες του Ευγενία και Ελένη που τιμούν, όπως είπε, την κληρονομιά αυτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μετουσιώνοντάς την, όπως και ο ίδιος ο δημιουργός θα επιθυμούσε, σε κοινωνική προσφορά αλλά και το «Κέντρο Τεχνών Τηλέμαχος Κάνθος» για την πρωτοβουλία της μοναδικής σημασίας έκθεσης.