Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η Λάρνακα γίνεται «έξυπνη πόλη»
Η Λάρνακα γίνεται «έξυπνη πόλη»

Η Λάρνακα γίνεται «έξυπνη πόλη»

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Στο χάρτη με τις «έξυπνες πόλεις» εντάσσεται ο Δήμος Λάρνακας, μετασχηματίζοντας την αστική του λειτουργία με την υιοθέτηση «έξυπνων», πρακτικών και καινοτόμων λύσεων που στόχο έχουν την βελτίωση της ζωής των δημοτών, την προστασία του περιβάλλοντος, την επίλυση καθημερινών και χρόνιων ζητημάτων και την οικονομική βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, στο πλαίσιο του ανοικτού διαγωνισμού που προκήρυξε το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, με τίτλο «Connectivity and Management of the CT SMART CITY PLATFROM», πρόκειται να ενταχθούν στο Δήμο Λάρνακας τρεις κάθετες λύσεις που αφορούν τον έξυπνο φωτισμό με φωτιστικά LED (lighting controllers), την έξυπνη στάθμευση μ’ αισθητήρες για χώρους στάθμευσης οχημάτων (για κάθε χώρο στάθμευσης οχήματος αντιστοιχεί ένας αισθητήρας) και την έξυπνη διαχείριση σκυβάλων με κάδους απορριμμάτων μεικτών δημοτικών αποβλήτων μ’ έξυπνες κλειδαριές.

 

Οι τρεις υπό αναφορά λύσεις θα εφαρμοστούν σε συγκροτήματα και πολυκατοικίες που αποτελούνται από πέραν της μίας μονάδας, σε οργανωμένα οικιστικά ή τουριστικά συγκροτήματα με κεντρική διαχείριση, σε κοινόχρηστους χώρους συγκροτημάτων, όπως πανεπιστήμια, μεγάλα εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια κλπ, σε άλλα μεγάλα εμπορικά υποστατικά και σε κάδους απορριμμάτων μεικτών δημοτικών αποβλήτων με αισθητήρες πληρότητας που βρίσκονται σε απομακρυσμένες οικιστικές περιοχές.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο διαγωνισμός αφορά τη λειτουργία και τη διαχείριση της έξυπνης πλατφόρμας των πόλεων στην Κύπρο καθώς και την εγκατάσταση, τη διασύνδεση και τη λειτουργία αισθητήρων, με απώτερο σκοπό τον εκσυγχρονισμό των πόλεων, μέσω καινοτόμων, βιώσιμων και λειτουργικών λύσεων που θα προσφέρουν έξυπνες υπηρεσίες στους κατοίκους των δήμων και κοινοτήτων.

Η προκήρυξη και οι όροι του διαγωνισμού βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Ηλεκτρονικού Συστήματος Σύναψης Συμβάσεων (e-procurement). Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ή αιτήσεων συμμετοχής είναι η 12η Ιανουαρίου 2024.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Η Κύπρος του αύριο» και υλοποιείται από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, με την υποστήριξη της Ένωσης Δήμων Κύπρου ως ο συντονιστής κι εκπρόσωπος των δήμων.

 

Send this to a friend