Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Η δημιουργία δομών για ανήλικους μετανάστες επί τάπητος στην Επ. Εσωτερικών
Η δημιουργία δομών για ανήλικους μετανάστες επί τάπητος στην Επ. Εσωτερικών

Η δημιουργία δομών για ανήλικους μετανάστες επί τάπητος στην Επ. Εσωτερικών

Οι ενέργειες της Κυβέρνησης για εξεύρεση κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία δομών προστασίας ανήλικων μεταναστών, ως υποχρέωση της πολιτείας που πηγάζει από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τέθηκαν επί τάπητος, την Πέμπτη, σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών του ΔΗΣΥ, Νίκου Γεωργίου και Νίκου Σύκα. Παράλληλα, στην Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα και η κατ’ άρθρον συζήτηση για ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της, Άριστος Δαμιανού, σημείωσε ότι το δημόσια πολυσυζητημένο ζήτημα των δομών και των σπιτιών για ανήλικα παιδιά και ασυνόδευτους ανηλίκους προκύπτει από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις αλλά και από την εθνική νομοθεσία.

Είπε ότι ως αποτέλεσμα κακών χειρισμών των προηγούμενων εβδομάδων από κυβερνητικής πλευράς έχει προκληθεί κοινωνική αναστάτωση σε μία σειρά από τοπικές κοινωνίες και κρίθηκε ότι έπρεπε να συζητηθεί το θέμα.

Συμπερασματικά, είπε ο κ. Δαμιανού, φαίνεται ότι δεν έχει προηγηθεί ολοκληρωμένος κοινωνικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, με μη κυβερνητικές οργανώσεις και με την κοινωνία των πολιτών.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με αποτέλεσμα να γίνονται σπασμωδικές κινήσεις και να προκαλούνται τοπικές αναστατώσεις, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ούτε και οριζόντια συνεννόηση μεταξύ τμημάτων Υπουργείων και υπηρεσιών με αποτέλεσμα να γίνονται για παράδειγμα ενέργειες από το Κτηματολόγιο εν αγνοία του Υφυπουργείου Πρόνοιας.

«Θέλω να σημειώσω με ικανοποίηση ότι έχουν ληφθεί αυτά τα μηνύματα και θα κατατεθεί στην Επιτροπή Εσωτερικών ολοκληρωμένος σχεδιασμός για να μην νοιώθουν και οι δήμοι ότι κατά περίπτωση επιλέγονται κάποιοι και αφήνονται κάποιοι άλλοι εκτός της συζήτησης», είπε ο κ. Δαμιανού.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός από πλευράς Κυβέρνησης, με βάση κριτήρια και με σεβασμό στις υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και προς τα παιδιά.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, δήλωσε ότι αφορμή για το θέμα που ενέγραψε ο ΔΗΣΥ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών είναι οι αντιδράσεις που καταγράφονται σε κάθε Δήμο και Κοινότητα για τη δημιουργία τέτοιων δομών προστασίας.

«Εμείς ζητήσαμε ενημέρωση από την αρμόδια Υφυπουργό για να έχουμε μια καθαρή και πλήρη εικόνα και αντίληψη των σχεδιασμών της κυβέρνησης για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε επί της ουσίας», είπε ο κ. Γεωργίου σημειώνοντας ότι «δυστυχώς η Υφυπουργός σήμερα έλαμψε δια της απουσίας της».

Σημείωσε ότι οι απαντήσεις που έλαβε η Επιτροπή από τον εκπρόσωπο της Υφυπουργού “είναι φτωχές, και καταδεικνύουν την έλλειψη προγραμματισμού και την παντελή έλλειψη διαβούλευσης με τις τοπικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών”.

Ανέφερε ότι τέτοιου είδους έργα πρέπει να δημιουργούνται σε περιβάλλον φιλικό, ευχάριστο και προσβάσιμο για να αγκαλιαστούν από την τοπική κοινωνία, που θα βοηθήσει στην ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση αυτών των παιδιών που πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης από όλους.

«Διαπιστώνουμε σήμερ,α δυστυχώς, ότι διαμορφώθηκε στη κοινωνία γι’ αυτό το θέμα μια αρνητική ψυχολογία, ένα αρνητικό κλίμα, μια αντίδραση που προκάλεσε ο άτσαλος χειρισμός εκ μέρους της κυβέρνησης», είπε.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Σύκα, ο οποίος ανέφερε ότι η δημιουργία δομών προστασίας για τους ασυνόδευτους ανήλικους αποτελεί τόσο νομική υποχρέωση όσο και προϋπόθεση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Έκανε λόγο για επικοινωνιακή και πρόχειρη διαχείριση του θέματος από πλευράς της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, και τόνισε ότι θα έπρεπε να γίνει πρώτα διαβούλευση με τις τοπικές αρχές.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε ότι παραμένει ακόμα αναπάντητο το ερώτημα του τι θα γίνει, που θα γίνει, και σε ποιο μέγεθος, κάτι το οποίο εντείνει τις ανησυχίες. Σημείωσε ότι  υπήρξε σήμερα πληροφόρηση ότι στην κοινότητα Γερίου θα γίνει μία ακόμη δομή χωρητικότητας 150 ατόμων για ασυνόδευτους ανήλικους.

Πρόσθεσε ότι το κράτος έχει χάσει πλήρως το ηθικό του πλεονέκτημα και έχει μετατρέψει γηροκομεία και φοιτητικούς ξενώνες σε κέντρα ασυνόδευτων ανηλίκων, σημειώνοντας ότι όπου υπάρχουν κέντρα ασυνόδευτων ανηλίκων είναι αποδεδειγμένο ότι προκλήθηκαν αναστάτωση, προβλήματα και εγκληματικότητα.

Η Κύπρος, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όριά της και θα πρέπει να σταματήσει αυτό το παραμύθι με τους ασυνόδευτους ανήλικους. Είπε ότι θα πρέπει «να προχωρήσουμε στην άρνηση αποδοχής νέων αιτήσεων και να απελαθούν όσοι βρίσκονται ή βρέθηκαν παράνομα στην Κύπρο».

Ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, εκ μέρους της Ένωσης Δήμων, είπε ότι οι υπηρεσίες του κράτους προχώρησαν σε κάποιες διεργασίες σε σχέση με τις δομές, χωρίς να υπάρξει καμία προηγούμενη διαβούλευση με τις τοπικές αρχές, με ελλιπή σχεδιασμό και πολύ βεβιασμένα. Σημείωσε ότι όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα φοβερό αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης και αντιδράσεις από τους κατοίκους.

Send this to a friend