Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τέλος τα εμπόδια για το Αποχετευτικό Σύστημα Κοκκινοχωρίων
Τέλος τα εμπόδια για το Αποχετευτικό Σύστημα Κοκκινοχωρίων

Τέλος τα εμπόδια για το Αποχετευτικό Σύστημα Κοκκινοχωρίων

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Υπερπηδήθηκε και το τελευταίο εμπόδιο που καθυστερούσε την συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών για το Αποχετευτικό Σύστημα Κοκκινοχωρίων, αφού το κοινοτικό συμβούλιο Αυγόρου έδωσε την συγκατάθεσή του για τη δημιουργία αντλιοστασίου λυμάτων σε έδαφος της κοινότητας και συγκεκριμένα στην οδό Καρύων.

Όπως πληροφορούμαστε, η κοινότητα θα εξασφαλίσει κάποια αντισταθμιστικά μέτρα (όπως και στην περίπτωση του Λιοπετρίου) και ως εκ τούτου άναψε το πράσινο φως για το αντλιοστάσιο.

 

Θυμίζουμε, ότι ο χορός των ενστάσεων για τη χωροθέτηση αντλιοστασίων λυμάτων είχε ξεκινήσει από το κοινοτικό συμβούλιο Λιοπετρίου, το οποίο επίσης πείστηκε να συγκατατεθεί έναντι αντισταθμιστικών μέτρων. Έπειτα από την θετική αυτή εξέλιξη, οι εργασίες για το αποχετευτικό αναμένεται να συνεχιστούν με πολύ γοργούς ρυθμούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο υπό κατασκευή Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων, έτσι ώστε να λειτουργήσει το σύστημα μέχρι το τέλος του 2023, καθότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Β΄ φάση του Αποχετευτικού Κοκκινοχωρίων περιλαμβάνει τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων (ΣΕΛ) που χωροθετείται στα όρια της κοινότητας Δάσους Άχνας. Θα εξυπηρετεί τους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας και τις κοινότητες Ξυλοφάγου, Ξυλοτύμπου, Ορμήδειας, Αχερίτου, Αυγόρου, Άχνας, Λιοπετρίου και Φρενάρους.

Το έργο περιλαμβάνει, επίσης, 13 κεντρικά αντλιοστάσια μεταφοράς λυμάτων και 74 αντλιοστάσια εντός των δικτύων συλλογής λυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αγωγών βαρύτητας και πίεσης και συναφείς εγκαταστάσεις. Περιλαμβάνει, ακόμα, τους δρόμους πρόσβασης προς τον ΣΕΛ, τις δεξαμενές μακροπρόθεσμης αποθήκευσης ανακυκλωμένου νερού και τα κεντρικά αντλιοστάσια.

Η Α΄ φάση του Αποχετευτικού Κοκκινοχωρίων ξεκίνησε να υλοποιείται την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, κατά την οποία ολοκληρώθηκε η κατασκευή των δικτύων συλλογής λυμάτων στους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας και σε οκτώ κοινότητες του Συμπλέγματος Κοκκινοχωρίων (περίπου 305 km), με συνολική δαπάνη περίπου 44 εκατομμύρια ευρώ.

Η υλοποίηση του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων εντάχθηκε ως «Έργο Γέφυρα» (Phasing Project) στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

 

 

 

 

Send this to a friend