Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Συλλογική προσπάθεια αποτροπής «greenwashing» είπε η Επίτροπος Περιβάλλοντος
Συλλογική προσπάθεια αποτροπής «greenwashing» είπε η Επίτροπος Περιβάλλοντος

Συλλογική προσπάθεια αποτροπής «greenwashing» είπε η Επίτροπος Περιβάλλοντος

Η πρακτική όπου επιχειρήσεις προσπαθούν να παραπλανήσουν και να παρουσιάσουν δραστηριότητες ως φιλικές προς το περιβάλλον, γνωστή ως «greenwashing», υπονομεύει τις πραγματικές προσπάθειες για βελτίωση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής επίδοσης των επιχειρήσεων, ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για αποτροπή του φαινομένου.

Η κ. Παναγιώτου μιλούσε το πρωί, στο Κέντρο Καινοτομίας και Γαλάζιας Οικονομίας του Δήμου Λεμεσού, κατά τη διάρκεια εργαστηρίου που συνδιοργάνωσαν το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Κυπριακό Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης-CSR Cyprus με θέμα «Πραγματική Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Αποτροπή του Greenwashing στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Το συγκεκριμένο εργαστήριο, με θέμα το «greenwashing» και την αποτροπή του, είναι το δεύτερο στη σειρά εργαστήριο ανάπτυξης πράσινων δεξιοτήτων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διοργανώνεται από το  CSR Cyprus, με στόχο την προώθηση των πράσινων δεξιοτήτων, ανέφερε η Επίτροπος στον χαιρετισμό της.

Το «greenwashing», εξήγησε η Μαρία Παναγιώτου, αναφέρεται στην πρακτική όπου επιχειρήσεις προσπαθούν να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους ως φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ στην πραγματικότητα δεν λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Η πρακτική αυτή αποτελεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα με ανησυχητικές προεκτάσεις για την κοινωνία, το περιβάλλον αλλά και την ίδια την οικονομία», είπε και πρόσθεσε πως «παραπλανά τους καταναλωτές, οδηγώντας τους σε επιλογές που δεν συμβάλλουν πραγματικά στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Επιπρόσθετα, συνέχισε, υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού προς τις επιχειρήσεις όταν αποκαλύπτεται ότι μια εταιρεία εξαπατά σχετικά με τις περιβαλλοντικές της πρακτικές, «γεγονός που μπορεί να αποθαρρύνει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, στρέφοντας την προσοχή μακριά από τις πραγματικές περιβαλλοντικές προκλήσεις και τις απαραίτητες δράσεις για επίτευξη πραγματικής βιωσιμότητας».

Είναι γι αυτό το λόγο, τόνισε, που η αποτροπή του φαινομένου, μέσα από αποτελεσματικά μέτρα και την εφαρμογή διαφανών και αξιόπιστων πρακτικών περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, αποτελεί προτεραιότητα για το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Λέγοντας πως η  εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ) δεσμεύει τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν υπόψη τους τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και ηθικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους, σημείωσε πως αυτή διαστρεβλώνεται μέσω της πρακτικής του «greenwashing», καθώς υπονομεύει τις πραγματικές προσπάθειες για τη βελτίωση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής επίδοσης των επιχειρήσεων.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να διαχωριστεί η πραγματική ΕΚΕ, από τις πρακτικές που στοχεύουν στην εκμετάλλευση των καταναλωτών για εμπορικό όφελος, πρόσθεσε και σημείωσε ότι τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας της Analytica Market Research αναμένονται με ενδιαφέρον.

Καταληκτικά η Μαρία Παναγιώτου υπογράμμισε πως η αποτροπή του «greenwashing» απαιτεί συλλογική προσπάθεια και πως «ενώνοντας δυνάμεις, καταναλωτές, επιχειρήσεις και Πολιτεία, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου η ενημέρωση, η δράση και η διαφάνεια στον τομέα της περιβαλλοντικής επικοινωνίας, προωθούν την πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη και αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές αξίες της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

 

Send this to a friend