Eurostat: Αύξηση στις κοινωνικές δαπάνες στην Κύπρο το 2022
Στα 4,307 τρισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν οι συνολικές δαπάνες κοινωνικής προστασίας στην ΕΕ το 2022, κατά 3% αυξημένες σε σχέση με το 2021, ενώ στην Κύπρο καταγράφηκε αύξηση κατά 18%, η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και αύξηση στην αναλογία αυτών των δαπανών έναντι του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δαπάνες για παροχές κοινωνικής προστασίας αυξήθηκαν το 2022 σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ για τις οποίες η Eurostat δημοσίευσε εκτιμήσεις (τα κράτη μέλη υποβάλλουν στοιχεία σε εθελοντική βάση), με εξαίρεση τη Μάλτα όπου μειώθηκαν κατά 5%, και την Ιρλανδία, όπου δεν υπήρξε ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με το 2021.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ 2021 και 2022 (σε εθνικά νομίσματα) καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (+28%), στην Κύπρο (+18%) και στην Ουγγαρία (+10%). Οι μικρότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Αυστρία (+1%) και στη Γαλλία, στη Δανία, στη Σλοβακία, στη Φινλανδία και στη Γερμανία (+2% σε κάθε χώρα).
Αν και οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας σε εθνικά νομίσματα αυξήθηκαν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, τα ίδια στοιχεία δείχνουν μείωσή τους ως ποσοστά του ΑΕΠ της κάθε χώρας. Αυτό οφείλεται στην ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σχέση με τις κοινωνικές παροχές, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης των οικονομιών της ΕΕ από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19.
Ειδικότερα, το 2022 οι δαπάνες για παροχές κοινωνικής προστασίας αντιστοιχούσαν στο 27,2% του ΑΕΠ της ΕΕ, σημειώνοντας μείωση κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) σε σύγκριση με το 2021.
Μεταξύ του 2021 και του 2022, οι δαπάνες για παροχές κοινωνικής προστασίας ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμες πρώτες εκτιμήσεις, εκτός από την Κύπρο, τη Βουλγαρία και το Λουξεμβούργο.
Συγκεκριμένα, σε αυτές τις χώρες οι δαπάνες παροχές κοινωνικής προστασίας ως ποσοστά του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά +1,4 ποσοστιαίες μονάδες στην Κύπρο στο 23,2% του ΑΕΠ, κατά +1,2 πμ στη Βουλγαρία στο 19,5% του ΑΕΠ, και κατά +0,1 πμ στο Λουξεμβούργο στο 21,6% του ΑΕΠ.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Μάλτα (-2,8 πμ), την Αυστρία (-2,6 πμ) και τη Δανία (-2,2 πμ).
Μεταξύ των κρατών μελών που περιλαμβάνονται στις εκτιμήσεις για το 2022, τα υψηλότερα επίπεδα δαπανών κοινωνικής προστασίας ως ποσοστό του ΑΕΠ καταγράφηκαν στη Γαλλία (32% του ΑΕΠ), και στην Αυστρία και στην Ιταλία (30% και στις δύο).
Τα χαμηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (11%), στη Μάλτα (15%), καθώς και στην Εσθονία, στη Λιθουανία και στην Ουγγαρία (16% και στις τρεις).
Το μεγαλύτερο μερίδιο παροχών σε όλες τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία αφορούσε τις παροχές γήρατος και ασθένειας, και υγειονομικής περίθαλψης. Άλλες σημαντικές σε μέγεθος κατηγορίες ήταν η αναπηρία, οι συγγενείς τεθνεώτων, η στήριξη οικογενειών ή παιδιών, η ανεργία, η στέγαση και άλλες κατηγορίες που αφορούν στον κοινωνικό αποκλεισμό.