Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Επιτροπή για δημογραφικό: Αυξάνονται οι αλλοδαποί μαθητές στα σχολεία – Ξεπερνούν το 50%
Επιτροπή για δημογραφικό: Αυξάνονται οι αλλοδαποί μαθητές στα σχολεία – Ξεπερνούν το 50%

Επιτροπή για δημογραφικό: Αυξάνονται οι αλλοδαποί μαθητές στα σχολεία – Ξεπερνούν το 50%

Τρόπους αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας στην Κύπρο καθώς και τους αριθμούς που παρουσίασε η σχολική εφορεία Λευκωσίας σε σχέση με τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία που φοιτούν στα σχολεία συζήτησε την Τρίτη η ad hoc Επιτροπή της Βουλής για τη μελέτη του δημογραφικού προβλήματος, με τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργο Λουκαϊδη, να δηλώνει μετά τη συνεδρία πως η θεματολογία της συζήτησης στην Επιτροπή εστιάζει σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, που εμπίπτουν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, οι αριθμοί που παρουσιάστηκαν από τη σχολική εφορεία «είναι ακόμη χειρότεροι σε σύγκριση με αυτούς που είχαμε τον Απρίλιο του 2023». Ανέφερε ότι υπάρχουν τάξεις προδημοτικής όπου το 100% είναι παιδιά μεταναστευτικής βιογραφίας ή που να μην είναι Κύπριοι οι δύο γονείς και ότι υπάρχουν σχολεία δημοτικών της Λευκωσίας που τα ποσοστά ξεπερνούν το 80% και αντίστοιχα στα γυμνάσια και στα λύκεια τάξεις που ξεπερνούν το 55%.

«Ένα συμπέρασμα ιδιαίτερα ανησυχητικό, αλλά δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται ούτε η κυβέρνηση, ούτε το αρμόδιο Υπουργείο, είναι ότι υπάρχει μία προσπάθεια παρουσίασης μιας εικόνας ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και ότι γίνονται προσπάθειες οι οποίες δεν επηρεάζουν το επίπεδο της εκπαίδευσης που λαμβάνουν τα παιδιά του γηγενούς πληθυσμού», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι διαφωνεί κάθετα με αυτή την προσέγγιση και εξέφρασε την ελπίδα ότι «κάποιες από τις εισηγήσεις που έχουμε θέσει τόσο εγώ όσο και κάποιοι άλλοι Βουλευτές να εισακουστούν από το Υπουργείο, επειδή με τους ρυθμούς που κάνει δεν μπορεί να είναι άλλη η κατάληξη παρά η αποτυχία», όπως ανέφερε.

Είπε, ακόμα, ότι όσον αφορά τα υπομνήματα που έχουν καταθέσει η Παγκύπρια Πργάνωση Πολυτέκνων, η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς οικογένειας και το Ινστιτούτο Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτική, «υπάρχει μία ταύτιση απόψεων αυτών των οργανώσεων, που έρχεται σε πλήρη ταύτιση και με τις θέσεις που έχουμε ως Επιτροπή στο σύνολο».

Πρόσθεσε ότι το υπόμνημα που έχουν καταθέσει στην νυν και στην προηγούμενη κυβέρνηση «δίνει μία πληθώρα επιλογών για το ποια θα μπορούσε να είναι η αντιμετώπιση της κυβέρνησης, έτσι ώστε να βελτιωθεί ο σχετικός δείκτης των γεννήσεων».

«Η προσπάθεια από την κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα, όσον αφορά καθαρά τον τομέα της υπογεννητικότητας, αναμένεται να κριθεί από την Επιτροπή μας μετά την τέλεση της συνεδρίας του Εθνικού Φορέα για το δημογραφικό», είπε. «Ελπίζουμε αυτό να γίνει αυτό τον μήνα, ύστερα από 3,5 και βάλε χρόνια, επειδή δεν μπορούμε ως πολιτεία να θεωρούμε ότι είναι ένα πρόβλημα στο οποίο, εάν συνεχίζουμε να αναβάλλουν τη συζήτησή του, πρόκειται να παρουσιαστεί οποιαδήποτε βελτίωση», συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα, και ότι υπάρχει εικόνα μετατόπισης του προβλήματος σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σε ερώτηση για το πως οι προτάσεις που συζητήθηκαν ανταποκρίνονται στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, απάντησε ότι το κοινό στοιχείο που εισηγούνται η Επιτροπή και οι οργανώσεις που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, είναι η εισήγηση για καταβολή μεγάλου εφάπαξ ποσού, ως χορηγία για οποιοδήποτε ζευγάρι σκοπεύει να αποκτήσει πέραν του ενός παιδιού. Σημείωσε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει η πολιτική βούληση αυτό να υιοθετηθεί προς το παρόν. Απάντησε, επίσης, ότι στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει κάποιο σχετικό κονδύλι και αναμένεται η απόφαση του Φορέα Δημογραφικής Πολιτικής για το θέμα αυτό.

Σε ερώτηση για τι ποσό πρόκειται, έφερε ως παράδειγμα το ποσό που δίνεται σε οικογένειες για απόκτηση τέταρτου παιδιού, λέγοντας ότι για τα παιδιά αυτά το 2022 ήταν 120 ευρώ. «Με έναν απλό υπολογισμό, εάν χάριν της συζήτησης το ποσό αυτό ήταν 5.000, τότε το ποσό θα ήταν 600.000», σημείωσε, λέγοντας ότι δεν είναι απαγορευτικό το κονδύλι αυτό.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης τόνισε, στις δηλώσεις του, την ανάγκη για ολοκληρωμένη και ολιστική πολιτική στο δημογραφικό και πρόσθεσε πως δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, δεν αναφέρθηκε πότε, σε ποια ημερομηνία εντός του Νοεμβρίου, θα συνεδριάσει ο Φορέας για την δημογραφική και οικογενειακή πολιτική.

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να δούμε ποια μέτρα, σε βάθος χρόνου, στηρίζουμε και οικονομικά αλλά και με άλλους τρόπους, τις οικογένειες και τα νεαρά ζευγάρια ώστε να αυξήσουμε τον δείκτη γονιμότητας.

Μιλώντας για τα μέτρα που προτείνει ο ΔΗΣΥ, ο κ. Αλαμπρίτης αναφέρθηκε στο αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα στις 39 χιλιάδες ευρώ, για εφάπαξ ποσό σε κάθε οικογένεια για τη γέννηση κάθε παιδιού μετά το δεύτερο, για επέκταση του ολοήμερου σχολείου, για φορολογική μεταρρύθμιση ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, για επέκταση της στεγαστικής πολιτικής για στήριξη των νεαρών ζευγαριών, και για οικονομική στήριξη των πενταμελών και πολύτεκνων οικογενειών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, είπε πως διαμαρτυρήθηκε στην Πρόεδρο της Βουλής καθώς στο θέμα της ατζέντας της Επιτροπής για το Δημογραφικό, περιλαμβανόταν πέραν της υπογεννητικότητας και της θνησιμότητας, το μεταναστευτικό ως διάσταση του δημογραφικού προβλήματος. Διαφοροποιήθηκε ο τίτλος της ατζέντας της Επιτροπής και αφαιρέθηκε το μεταναστευτικό, καθώς είχε συζητηθεί και είχε αποφασιστεί να αφεθεί το μεταναστευτικό ως θέμα εκτός των εργασιών της ad hoc Επιτροπής για το δημογραφικό γιατί δεν ήταν στις αρμοδιότητες της αλλά είναι θέμα της Επιτροπής Εσωτερικών, ανέφερε.

Ο κ. Λουκαΐδης είπε πως το κόμμα του προειδοποίησε για αυτό το θέμα όταν συζητείτο το δημογραφικό, πως θα συνεχίσει το μεταναστευτικό να εργαλειοποιείται από το ΕΛΑΜ ώστε «να χύνει το δηλητήριο του, το ξενοφοβικό και το ρατσιστικό». Πρόσθεσε πως είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιτρεπόταν να συνεχιστεί αυτό, όταν αποφασίστηκε η δημιουργία αυτής της Επιτροπής και να δοθεί η Προεδρία της στο ΕΛΑΜ. Προτού ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις, όπως είπε, έκαναν θέμα την προηγούμενη βδομάδα του ζητήματος των εκτρώσεων ως θέμα του δημογραφικού, και σήμερα του μεταναστευτικού προβλήματος, και τώρα υπάρχουν Βουλευτές που προβαίνουν σε δηλώσεις για το μεταναστευτικό σαν να μην συνέβη τίποτε και να μην έχει αποφασιστεί τίποτε σε σχέση με τους όρους λειτουργίας αυτής της Επιτροπής, ανέφερε.

Ο κ. Λουκαϊδης έκανε επίσης λόγο για κάποιους που “συνεχίζουν να βάζουν πλάτες στο ΕΛΑΜ για να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό”.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως στην Επιτροπή ο Πρόεδρος της σχολικής εφορείας έφερε στοιχεία για τα σχολεία της Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, ανέφερε, στο Λύκειο Παλλουριώτισσας φοιτούν 134 αλλοδαπά παιδιά και 172 Ε/κ, στο Γυμνάσιο Παλλουριώτισσας 226 αλλοδαπά και 189 Ε/κ, στο Γυμνάσιο Διανέλλου και Θεοδότου 189 αλλοδαπά παιδιά και 155 Ε/κ, στον Άγιο Αντώνη φοιτούν 127 αλλοδαπά παιδιά και 16 παιδιά Ε/κ, στον Άγιο Κασσιανό 22 αλλοδαπά και 32 Ε/κ, στο Ελένειο 78 αλλοδαπά παιδιά και 15 Ε/κ.

«Δηλαδή το δημογραφικό πέρασε στα χέρια της λαθρομετανάστευσης και στα χέρια της Τουρκίας με άμεσο κίνδυνο την εθνική ασφάλεια του τόπου», είπε, και πρόσθεσε πως επί διακυβέρνησης Σπύρου Κυπριανού ο δείκτης ανανέωσης του πληθυσμού ήταν στο 2,7 και τώρα είναι στο 1,1.

Όλα αυτά, είπε, τα κληρονόμησε η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, όμως είναι η ώρα σε αυτή την κυβέρνηση να κτυπήσει συναγερμός για να ληφθούν δραστικά μέτρα για το δημογραφικό πρόβλημα, ανέφερε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε στις δηλώσεις του πως τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα είναι συγκλονιστικά και πως έχουν τονίσει πως το δημογραφικό είναι μέγα εθνικό θέμα για αυτό θα πρέπει να παρθούν συνολικές και ολιστικές αποφάσεις από την κυβέρνηση.

Ο κ. Τρυφωνίδης χαιρέτισε τη δήλωση της εκπροσώπου του Υπουργού Εργασίας ότι ο Φορέας για το δημογραφικό θα συνέλθει εντός Νοεμβρίου για να συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να λάβει ολιστικές αποφάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επίσης, χαιρέτισε τη δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας ότι παρόλη την προσπάθεια που γίνεται για παραχώρηση δυο ωρών την ημέρα για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά μεταναστών, αυτό δεν είναι αρκετό, και ήδη γίνονται οι μελέτες για υλοποίηση της εξαγγελίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τη δημιουργία προενταξιακών τάξεων, ώστε τα παιδιά αυτά να μάθουν καλά τα ελληνικά για ένα χρόνο, και μετά να ενταχθούν στις τάξεις με τα υπόλοιπα παιδιά.

Send this to a friend