Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τι αλλάζει στην άδεια μητρότητας με τα δυο σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι
Τι αλλάζει στην άδεια μητρότητας με τα δυο σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Τι αλλάζει στην άδεια μητρότητας με τα δυο σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Άνοιξε για τα καλά η συζήτηση αναφορικά με αλλαγές στο επίδομα μητρότητας, με το Υπουργείο Εργασίας να σηκώνει «μανίκια» για εξεύρεση της νέας φόρμουλας.

Την ίδια ώρα, αποφασισμένη είναι και η Βουλή να πράξει το δικό της κομμάτι, μιας και η όλη συζήτηση τέθηκε επί τάπητος ήδη από την Τρίτη (07/11) στην αρμόδια Επιτροπή Εργασίας.

Κοινή συνισταμένη και των δυο φορέων, Υπουργείου και Βουλής, είναι η παραδοχή πως πρέπει το ζήτημα παροχής άδειας μητρότητας, να καταστεί πιο «φιλόδοξο» από ότι είναι σήμερα.

Μητέρες με βρέφη σε θερμοκοιτίδα
Τα τελευταία χρόνια αυξημένα είναι τα περιστατικά, με βρέφη να χρειάζονται νοσηλεία σε θερμοκοιτίδα, τόσο λόγω προωρότητας, όσο και για λόγους υγείας. Αυτή είναι η εικόνα που έχουν ενώπιον τους βουλευτές, και για την οποία ζητούν από το Υπουργείο Εργασίας επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, κατέθεσε πρόταση για αναστολή της άδειας μητρότητας, για όσο διάστημα το βρέφος νοσηλεύεται σε θερμοκοιτίδα. Μιλώντας στο AlphaNews.Live ο κ. Μουσιούττας ανέφερε

«Όταν ένα νεογέννητο παιδί χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για ένα χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ημερών, η άδεια μητρότητας να αναστέλλεται για αυτές τις ημέρες, μιας και η μητέρα δεν μπορεί να του παρέχει την φροντίδα που θα ήθελε να του παρέχει. Αυτή η άδεια, να μεταφέρεται στο τέλος».

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία: 

Σε περιπτώσεις πρόωρου τοκετού ή σε οποιαδήποτε περίπτωση που το βρέφος νοσηλεύεται αμέσως μετά από τον τοκετό για λόγους υγείας, η μητέρα δικαιούται σε επέκταση της άδειας μητρότητας ως εξής: Για τις πρώτες 21 ημέρες που το βρέφος νοσηλεύεται σε θερμοκοιτίδα, η εργαζόμενη δικαιούται σε επέκταση της άδειας μητρότητας κατά μία εβδομάδα. Αν το παιδί συνεχίσει να νοσηλεύεται σε θερμοκοιτίδα, η μητέρα δικαιούται για κάθε 50% των 21 ημερών επέκταση για ακόμη 1 εβδομάδα κάθε φορά, με ανώτατο όριο τις 6 εβδομάδες.

Η πρόταση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ είναι όπως εξεταστεί από το Υπουργείο το ενδεχόμενο διαφοροποίηση της συγκεκριμένης πρόνοιας, και συγκεκριμένα

«Ζητήσαμε να εξεταστεί το ενδεχόμενο, για όσες μέρες το παιδί χρειάζεται να μείνει για νοσηλεία, τόση πρόσθετη άδεια να δικαιούται η μητέρα. Όχι πλέον αναλογικά, αλλά ένα προς ένα».

Με αυτό το σκεπτικό, η Επιτροπή Εργασίας ζήτησε από το Υπουργείο να της αποστείλει μέχρι τον Ιανουάριο επίσημα στοιχεία, με το πόσες μητέρες τα τελευταία χρόνια έκαναν χρήση αυτής της πρόσθετης εβδομάδας που παρέχει ο νόμος, αν το μωρό τους νοσηλεύτηκε για διάστημα μέχρι 21 ημερών.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια της συζήτησης εντός της Επιτροπής, παρόλο που ηγέρθησαν από συμμετέχοντες, πρακτικά προβλήματα σε μια ενδεχόμενη διαφοροποίηση, επικράτησε ένα γενικό θετικό κλίμα, και από το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Ερχονται αλλαγές στην άδεια μητρότητας αν το βρέφος νοσηλεύεται σε θερμοκοιτίδα
Μελέτη για γενική αύξηση σε 22 εβδομάδες
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Υπουργός Εργασίας εξήγγειλε πως θα προχωρήσει σε αναλογιστική μελέτη για γενική αύξηση της άδειας μητρότητας για το πρώτο παιδί, από 18 εβδομάδες που ισχύει σήμερα, σε 22.

Αυτή η εξέλιξη σύμφωνα με τον κ. Μουσιούττα δημιουργεί ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες για υλοποίηση της δικής του πρωτοβουλίας, καθώς είτε με τον ένα, είτε με τον άλλον τρόπο, θα βρεθεί η χρυσή τομή για όσες μητέρες έχουν νοσηλευόμενα βρέφη σε θερμοκοιτίδες.

«Υπάρχει η θετική αντίληψη. Θα δούμε αν θα συνδεθεί με την γενική πρόταση του Υπουργείου, ή αν υπάρχει η ευχέρεια να προχωρήσει η δική μας εισήγηση. Πρόθεση είναι να βοηθήσουμε να υλοποιηθεί. Πιστεύω θα βρεθεί η χρυσή τομή και θα προχωρήσει».

Πότε να αναμένονται εξελίξεις
Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας ζήτησαν από το Υπουργείο επίσημα στοιχεία για όσες μητέρες έκαναν χρήση της πρόσθετης εβδομάδας, λόγω του ότι το παιδί τους νοσηλευόταν αμέσως μετά τη γέννηση.

Και αυτό διότι, οι εργασίες των Επιτροπών ολοκληρώνονται για φέτος στις 08/12. Η δε Βουλή ολοκληρώνει τις εργασίες της στις 13/12 με την ψήφιση του κρατικού Προϋπολογισμού, και επιστρέφει μετά τα Θεοφάνια.

Όπως εκτιμά ο κ. Μουσιούττας, εξελίξεις για την άδεια μητρότητας, πρέπει να αναμένονται εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend