Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας: Αθωώθηκε 49χρονος Κολομβιανός «Σαμάνος» για τον θάνατο 34χρονης Λετονής
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας αθώωσε και απάλλαξε, στο στάδιο του εκ πρώτης όψεως, τον 49χρονο Κολομβιανό «Σαμάνο» , ο οποίος κατηγορείτο για την χορήγηση επιβλαβούς ουσίας σε 34χρονη Λετονή (μόνιμη κάτοικο Κύπρου) και την πρόκληση του θανάτου της, κατά τη διάρκεια πνευματικής τελετής που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2019, σε κατοικία στην Αραδίππου.
Συγκεκριμένα, ο «Σαμάνος» κατηγορείτο ότι είχε στην κατοχή του άγνωστη ποσότητα ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Α΄, δηλαδή δινεθυλοτρυπταμίνη και ότι παράνομα προμήθευσε την 34χρονη Λετονή με σκεύασμα που περιείχε το υπό αναφορά ελεγχόμενο φάρμακο με σκοπό να το καταναλώσει χωρίς η ίδια να γνωρίζει το περιεχόμενό του, προκαλώντας τον θάνατό της.
Να σημειωθεί, ότι η άτυχη κοπέλα μετά την κατανάλωση του σκευάσματος έχασε τις αισθήσεις της και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό της.
Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ενοχή στις κατηγορίες που αντιμετώπιζε και οι οποίες αφορούσαν πρόκληση θανάτου λόγω απερίσκεπτης κι επικίνδυνης πράξης και κακόβουλης χορήγησης επιβλαβούς ουσίας που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή άλλου προσώπου.
Για ν’ αποδείξει την υπόθεσή της, η Κατηγορούσα Αρχή κάλεσε έξι μάρτυρες, ενώ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατατέθηκαν 32 τεκμήρια.
Η ενδιάμεση απόφαση
———————————
Στην ενδιάμεση απόφασή τους, οι δικαστές του Κακουργιοδικείου Λάρνακας έκριναν ότι δεν έχει αποδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον του κατηγορουμένου σε σχέση με την πρόκληση θανάτου της γυναίκας, όπως ήταν και η εισήγηση των δικηγόρων υπεράσπισης Μ. Καούλλα, Χ. Αλεξάνδρου και Α. Δημητρίου.
Απαλλάσσοντας τον 49χρονο Κολομβιανό από τις βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετώπιζε, το δικαστήριο βασίστηκε, κατά κύριο λόγο, στη μαρτυρία της Μαρίας Αυξεντίου, η οποία εργάζεται στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
Όπως σημειώνεται στην ενδιάμεση απόφαση, «σε κανένα σημείο της μαρτυρίας της, ακόμα και αν γίνει δεκτό ότι η εν λόγω ουσία (δινεθυλοτρυπταμίνη) περιεχόταν στο σκεύασμα που ο κατηγορούμενος φέρεται να προμήθευσε στην θανούσα, δεν ανέφερε ότι η ουσία δινεθυλοτρυπταμίνη που μαζί με την χαρμίνη, την χαρμαλίνη και την τετραϋδροχαρμίνη είναι συστατικά στοιχεία του ροφήματος ayahuasca, προκάλεσε το θάνατο στην Λεττονή.
Περαιτέρω, το δικαστήριο παρατηρεί πως από τη μαρτυρία που έχει ενώπιόν του «δεν υπάρχει μαρτυρία που να συνδέει τον θάνατο της Sandra Maluha με τη λήψη του ροφήματος ayahuasca, το οποίο περιείχε τις τέσσερεις υπό αναφορά ουσίες, συμπεριλαμβανομένης και της δινεθυλοτρυπταμίνης. Ελλείπει μαρτυρία για ύπαρξη αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της αποδιδόμενης στον κατηγορούμενο πράξης που ήταν η προμήθεια στην θανούσα του σκευάσματος, το οποίο σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή περιείχε την ουσία δινεθυλοτρυπταμίνης, και ότι το αποτέλεσμα της πράξης του ήταν ο θάνατος γης γυναίκας».
Το Κακουργιοδικείο έκανε αναφορά και στην ένορκη μαρτυρία του ιατροδικαστή Σοφοκλή Σοφοκλέους, που διενήργησε τη νεκροψία, ο οποίος είπε ότι κατόπιν μελέτης δεν μπορεί να πει ότι η πνευμονική εμβολή που έπαθε η θανούσα προήλθε από το ρόφημα ayahuasca που είχε προηγουμένως καταναλώσει.
Το ιστορικό
—————-
Κατά την επίδικη ημερομηνία (27/8/2019) η 34χρονη Λετονή είχε συμμετάσχει σε μια συνάντηση, όπου θα λάμβανε χώρα τελετή με την χρήση της συγκεκριμένης παραισθησιογόνας ουσίας, με την ονομασία «πνευματική τελετή». Πληροφορίες ανέφεραν ότι το κόστος συμμετοχής στην τελετή αυτή ήταν 150 ευρώ. Μεταξύ των διοργανωτών της συνάντησης φέρεται να ήταν και ο 45χρονος, τότε, «Σαμάνος». Μετά το τραγικό συμβάν, εναντίον του εκδόθηκε δικαστικό ένταλμα σύλληψης καθώς και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Εντοπίστηκε στην Ισπανία και δυνάμει του ευρωπαϊκού εντάλματος συνελήφθη από τις Ισπανικές Αρχές, οι οποίες τον παρέδωσαν στο ΤΑΕ Λάρνακας.