Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Γνωρίσαμε τον «Πίθηκο μέσα μας» στο 1ο Science Café – Η εξέλιξη των ειδών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου
Γνωρίσαμε τον «Πίθηκο μέσα μας» στο 1ο Science Café – Η εξέλιξη των ειδών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου

Γνωρίσαμε τον «Πίθηκο μέσα μας» στο 1ο Science Café – Η εξέλιξη των ειδών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου

Ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος και ο Καθηγητής Σπύρος Σφενδουράκης ήταν οι εισηγητές της έναρξης της νέας σειράς Science Café του Πανεπιστημίου Κύπρου που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου, την Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2023, στο Caffè Nero στην Έγκωμη, με θέμα την εξέλιξη.                        

Το UCY Science Café είναι μια σειρά ανοιχτών συζητήσεων που απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών, για τις οποίες επιλέγονται διάφορα επιστημονικά θέματα, και η συζήτηση με το κοινό γίνεται μέσω μιας ανεπίσημης διαδικασίας. Στόχος του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι να δοθεί στο κοινό η ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με επιστήμονες σε ένα οικείο, χαλαρό περιβάλλον.

Τα Science Café αποτελούν παγκοσμίως μια επιτυχημένη και ταχέως αναπτυσσόμενη δραστηριότητα άτυπης εκπαίδευσης γύρω από διάφορα επιστημονικά θέματα και παράλληλα κρίνονται ως εξαιρετικό μέσο εκδημοκρατισμού της γνώσης, συμβάλλοντας αναμφίβολα στον περιορισμό της διασποράς ψευδών ειδήσεων, της ταύτισης του κοινού με μη επιστημονικές απόψεις αλλά και τη μείωση της δημιουργίας “opinion bubbles”.

Οι εισηγητές, ο Καθηγητής Σπύρος Σφενδουράκης και ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, δέχθηκαν ερωτήσεις από το κοινό για διάφορα θέματα που αφορούν την εξέλιξη των ειδών και ειδικά του ανθρώπου ενώ στο κοινό συμμετείχαν από μικρά παιδιά και φοιτητές μέχρι ενήλικα άτομα μεγάλης ηλικίας.

Ο Καθηγητής Σπύρος Σφενδουράκης είναι Καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει επιμεληθεί και μεταφράσει τουλάχιστον είκοσι επιστημονικά εγχειρίδια και βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, τα περισσότερα σε θέματα εξελικτικής βιολογίας και οικολογίας. Επιπλέον του επιστημονικού του έργου, τον ενδιαφέρει πολύ η διάδοση της επιστήμης στο ευρύ κοινό, ιδίως όσον αφορά την εξέλιξη. Μάλιστα, τα πρόσφατα βιβλία του, «Στον καθρέφτη του Δαρβίνου» και «Άλλος ένας πλανήτης» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2021, 2023, αντίστοιχα), αποτελούν μια προσπάθεια να διαλευκανθούν οι πιο κοινές παρανοήσεις στην εξελικτική θεωρία και να περιγραφούν οι ανθρώπινες κοινωνίες από εξελικτική σκοπιά. Είναι, επιπλέον, Πρόεδρος της Ελληνικής Εξελικτικής Εταιρείας.

O Αντώνης Καφετζόπουλος, επιδεικνύει διαχρονικά σημαντική δράση σε θέματα εκλαΐκευσης της επιστήμης και, ανάμεσα σε πολλά άλλα, έχει δημιουργήσει, παραγάγει και παρουσιάσει την τηλεοπτική εκπομπή επιστήμης «Εύρηκα» ενώ, από το 2007 συμμετέχει στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού Famelab για την επικοινωνία της επιστήμης. Έχει λάβει, μεταξύ άλλων, μέρος ως Senior Partner στο Ιωάννινα Science Festival και υποστήριξε ως πρόεδρος της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων το Athens Science Festival. Όπως δήλωσε ο κ. Καφετζόπουλος, η επιστήμη είναι η μόνη μέθοδος που διαθέτουμε για να αλλάζουμε άποψη. Και αυτό με ασφάλεια, λογική και μετρήσιμα παραδείγματα. Η ευρεία διάδοση της επιστημονικής ιδέας είναι ένα από τα πιο κρίσιμα πολιτισμικά συστατικά της δημοκρατίας. Η εξέλιξη, ειδικά, είναι ίσως η πιο σημαντική και επιδραστική επιστημονική θεωρία στη σύντομη ιστορία της ανθρωπότητας.

Τη διοργάνωση της σειράς έχει αναλάβει η Επικεφαλής του Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρίζα Λαμπίρη, στο πλαίσιο των δράσεων του ιδρύματος για επικοινωνία της επιστήμης. Σημειώνεται ότι, το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει δημιουργήσει επίσης σειρά podcast στο Spotify με τον τίτλο Science Talks (https://podcasters.spotify.com/pod/show/science-talks-ucy) όπου μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί 75 επεισόδια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών θεμάτων. Το 73ο επεισόδιο με τίτλο «Στον πραγματικό πλανήτη των πιθήκων» με τον Καθηγητή Σπύρο Σφενδουράκη μπορείτε να ακούσετε εδώ: https://podcasters.spotify.com/pod/show/science-talks-ucy/episodes/73-e266q0h/a-aa26884

Send this to a friend