Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΕΠ με τον Γεν. Γραμματέα του ΑΚΕΛ
Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΕΠ με τον Γεν. Γραμματέα του ΑΚΕΛ

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΕΠ με τον Γεν. Γραμματέα του ΑΚΕΛ

 

 

Σε συνέχεια των επαφών μας με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, σε μια προσπάθεια περαιτέρω προώθησης των ζητημάτων που απασχολούν τον προσφυγικό κόσμο, συναντηθήκαμε σήμερα με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Στεφάνου, τον οποίο και ευχαριστούμε για την έγκαιρη ανταπόκριση στο αίτημα μας και το χρόνο που αφιέρωσε για να ακούσει τους προβληματισμούς και τα αιτήματα μας.

Εν μέσω της αγωνίας, του πόθου και της ελπίδας του καθενός μας για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού και κυρίως την επιστροφή μας στις πατρογονικές μας εστίες, και εν μέσω του τι συμβαίνει δυστυχώς στην ευρύτερη γειτονιά μας, οφείλουμε να διεκδικούμε λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος αλλά και για τα διαχρονικά μεγάλα ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί μέχρι τώρα, και που δεν τα ακούμπησε συγκροτημένα καμία κυβέρνηση.

Αναμένουμε την υλοποίηση των αναφορών του Προέδρου της Δημοκρατίας, περί εξαγγελίας ολοκληρωμένης προσφυγικής πολιτικής εντός Φθινοπώρου, αλλά την ίδια ώρα ανησυχούμε ότι ανάμεσα στα άλλα καθημερινά προβλήματα, ζητήματα όπως η αποζημίωση για την απώλεια χρήσης και η ισότιμη κατανομή βαρών, μπαίνουν στο περιθώριο.

 

Επικροτούμε τις όποιες προσπάθειες και το χρόνο που αφιερώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να συμβάλει στην κατάπαυση του πυρός και κυρίως στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, και ευελπιστούμε ότι με τον ίδιο ζήλο και ευαισθησία θα αντιμετωπιστούν και τα ζητήματα του προσφυγικού κόσμου που διογκώνονται εδώ και 50 σχεδόν χρόνια.

Ζητούμε να υπάρξει επιτέλους και μια σοβαρή και μελετημένη προσέγγιση στην απόδοση της ισότιμης κατανομής βαρών και στην υλοποίηση ενός σχεδίου προς αποζημίωση των ιδιοκτητών των τουρκοκρατούμενων περιοχών σε σχέση με την απώλεια χρήσης.

50 σχεδόν χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, ένα ευνομούμενο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις και τεχνογνωσία δεν μπορεί να μην έχει κατεγραμμένο, τι  έχει πάρει ο κάθε πρόσφυγας ή τα παιδιά του ή και τα εγγόνια του και τι είχε πριν την εισβολή.

Δυστυχώς βλέπουμε να συνεχίζεται η πεπατημένη, με τη δημιουργία διαφόρων κατηγοριών προσφύγων, μεταξύ των οποίων κάποιοι επωφελήθηκαν ή θα επωφεληθούν πολλαπλά και άλλοι καθόλου. Έχει γίνει εκτεταμένη αναφορά κατά τη συζήτηση μας στα πιο πάνω αλλά παράλληλα θέσαμε στον κ. Στεφάνου το θέμα της αναθεώρησης των στεγαστικών κριτηρίων αλλά και το ύψος των βοηθημάτων όπως και την ανησυχία μας για τη διαχείριση του τέλους του 0.4% που εισπράττεται επι των αγοραπωλησιών των ακινήτων. Αναφερθήκαμε επίσης σε κάποια διοικητικά ζητήματα που προκαλούν καθυστερήσεις στην εξέταση αιτήσεων αλλά και στην έλλειψη ανασταλτικών ή προληπτικών μέτρων που να αποτρέπουν το ξεπούλημα των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

Είμαστε βέβαιοι ότι και η ηγεσία του ΑΚΕΛ μαζί με τους αρμόδιους Βουλευτές, συμμερίζονται τις ανησυχίες και τις διαπιστώσεις μας και ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες τους ως ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα του τόπου, τόσο για το σπάσιμο του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών αλλά και για την απάμβλυνση της ταλαιπωρίας και της άνισης μεταχείρισης που βιώνουν οι πρόσφυγες.

Send this to a friend