Εκπαίδευση και ενημέρωση για πρόληψη πυρκαγιών στην Κοφίνου (βίντεο)
Οι ακραίες πυρκαγιές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ευρώπη είναι κάθε χρόνο και πιο έντονες. Η κλιματική αλλαγή, ο συνδυασμός ξηρασίας και καύσωνα έχει δυσκολέψει τόσο την πρόληψη όσο και την πυρόσβεση.
Με στόχο την κατανόηση των δασικών πυρκαγιών το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα SEMEDFIRE μελετά τους τρόπους εξάπλωσης τους, με σκοπό την καλύτερη και αμεσότερη αντιμετώπιση τους.
Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στον Πυροσβεστικό Σταθμό της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου, εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα τους μηχανισμούς επέκτασης της πυρκαγιάς.
Γκουλιέρμο Ρέιν- Καθηγητής Imperial Collage of London
Όσα περισσότερα γνωρίζουμε για τις πυρκαγιές, τι της προκαλεί και πως να τις σταματούμε, τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους μας. Αυτό το πρόγραμμα ουσιαστικά είναι για να ανταλλάξουμε εμπειρίες, επομένως είμαστε εδώ από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο σήμερα, και φέρνουμε μαζί μας όλα όσα γνωρίζουμε και το επόμενο βήμα είναι οι Κύπριοι να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να μας μεταφέρουν αυτά που εκείνοι ξέρουν.
Γιώργος Μπούστρας- Καθηγητής, Ειδικός Σύμβουλος ΠτΔ για Θέματα Διαχείρισης Κρίσεων Και Πολιτικής Προστασίας
Είναι ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείτε από την Ευρωπαϊκή ένωση και έχει σκοπό να βοηθήσει το εργαστήριο μας το Σερίδης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έτσι ώστε να αποκτήσει υποδομή, τεχνογνωσία, τεχνολογία, να αποκτήσει γνώση πάνω στο σημαντικό θέμα των πυρκαγιών, το σημαντικό κομμάτι για αυτό το έργο είναι ότι ο σκοπός αυτού του έργου δεν είναι μόνο να μείνει αυτή η γνώση στην Κύπρο.
Το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου περιλάμβανε μικρής κλίμακας πειράματα για κατανόηση των μηχανισμών εξάπλωσης πυρκαγιών.
Και διαφάνηκε πως το μικρόκλιμα που δημιουργεί η πυρκαγιά επηρεάζει, τόσο την κατεύθυνση όσο και την ταχύτητα της εξάπλωσης της φωτιάς ανάλογα φυσικά και με το είδος της καύσιμης ύλης και της γεωμορφολογίας.
Μαρία Παναγιώτου-Επίτροπος Περιβάλλοντος
Μαζεύουμε τη γνώση με την πρακτική εφαρμογή για να είμαστε προμηθείς, για να αξιοποιήσιμε όλα εκείνα τα εργαλεία που έχουν ήδη δημιουργηθεί και τις καλές πρακτικές που υπάρχουν σε άλλες χώρες, ώστε να προβάλουμε να μη φτάσουμε στις πυρκαγιές ή όταν θα έχουμε πυρκαγιάς μπροστά μας να είμαστε πιο άμεσοι στη διαχείριση τους.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και της Πολιτικής Άμυνας.
Πηγή: alphanews